Ειδήσεις

Νέο καραβάνι μεταναστών στα Χανιά

Ένα ακόμα καραβάνι μεταναστών, το τρίτο μέσα σε λίγο καιρό, ολοκλήρωσε στα Χανιά το ταξίδι του για την Ευρώπη.

Πρόκειται αυτή τη φορά για 263 μετανάστες που φιλοξενούνται στο γυμναστήριο της παλιάς Ηλεκτρικής.

Μεταξύ τους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά που περισυλλέχθηκαν όπως και οι υπόλοιποι από εμπορικό πλοίο 45 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα ξημερώματα της Τετάρτης αρχικά μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και από εκεί με λεωφορεία στα Χανιά.

Οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ στο νοσοκομείο της πόλης μεταφέρθηκε για προληπτικούς κυρίως λόγους μια γυναίκα που αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα.

Ο χώρος του κλειστού γυμναστηρίου φυλάσσεται από  προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του λιμενικού, ενώ δικαίωμα εισόδου στο χώρο έχουν μόνο όσοι προσφέρουν υπηρεσίες.

Η τύχη των παράτυπων μεταναστών θα γίνει γνωστή μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ενώ την ευθύνη της φιλοξενίας τους έχει αναλάβει για μια ακόμα φορά ο δήμος Χανίων.

Προσωπικό από τη διεύθυνση κοινωνικών υπηρεσιών προχώρησε στη διαμόρφωση του χώρου, ενώ παράλληλα προσφέρεται στους μετανάστες σίτιση και περίθαλψη.

Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το χώρο φιλοξενίας  επισημαίνοντας με δήλωση του την έλλειψη κατάλληλου χώρου για την παραμονή μεταναστών που φτάνουν στην Κρήτη, ενώ το γυμναστήριο για όσο καιρό μείνουν οι μετανάστες αναστέλλει την λειτουργία του

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων «ήμασταν και αυτή τη φορά σε ετοιμότητα, διαμορφώνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα το Γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής για τη φιλοξενία των μεταναστών».

»Ο δήμος Χανίων παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα δείχνει για μια ακόμη φορά το ανθρώπινο του πρόσωπο και κατ' επέκταση της κοινωνίας των Χανίων. Πρέπει να πούμε ότι είναι επίκαιρο παρά ποτέ το αίτημα, το οποίο προσφάτως υποβάλαμε και έχει την απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, για την παραχώρηση του κτιρίου του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων, με σκοπό τη φιλοξενία μεταναστών, που βρίσκονται στην πόλη μας υπό αυτές τις συνθήκες, ως επίσης και τη δημιουργία χώρου αστέγων στον ίδιο χώρο.

»Θα είμαστε ιδιαίτερα πιεστικοί προς την κυβέρνηση. Γνωρίζω ότι υπάρχει μια κινητικότητα πάνω σε αυτό το θέμα και ελπίζω να έχουμε γρήγορα ευτυχή κατάληξη, διότι το πρόβλημα θα επιτείνεται μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο», δήλωσε.

Οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στα νότια των Χανίων αποτελούν το τρίτο μεγάλο κύμα που βρέθηκε στην περιοχή τους τελευταίους δύο μήνες.

Προέρχονται κατά δήλωση τους από χώρες της Αφρικής και της Ασίας ενώ μεταξύ τους εκτιμάται ότι βρίσκονται και οι διακινητές.

Τα δύο προηγούμενα καραβάνια μεταναστών που εντοπίστηκαν στην ακριτική Γαύδο και σε βραχώδη ακτή της Παλαιόχωρας είχαν βρει προσωρινή φιλοξενία σε άλλο χώρο το κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου.

Ωστόσο αυτή την φορά επιλέγει άλλος χώρος που βρίσκεται στον ιστό της πόλης των Χανίων.

Αντώνης Νομικός

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια