default-image

Le Soir: Κοντά σε συμφωνία αντίθετα με τη δημόσια ρητορική

Οικονομία
Le Soir: Κοντά σε συμφωνία αντίθετα με τη δημόσια ρητορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίθετα με εκείνα που η δημόσια ρητορική αφήνει να εννοηθούν, είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία, επισημαίνει σήμερα Τετάρτη η βελγική εφημερίδα "Le Soir", επικαλούμενη κοινοτικό αξιωματούχο.

Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να τονίζει ότι, αν και είναι γνωστός σκεπτικιστής της ελληνικής υπόθεσης, βλέπει πως παραμένει πλέον μόνο μία τελευταία προσπάθεια, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Στο δημοσίευμα της Le Soir με τίτλο «Ελλάδα: κάτω από τη σκληρή ρητορική, η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ξανάρχισε», αναφέρεται ότι «μετά από τις καταιγίδες του Σαββατοκύριακου, όπου αμοιβαίες κατηγορίες εκτοξεύτηκαν ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βαυαρία (όπου διεξαγόταν το G7), η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές ξανάρχισε όντως. Δύο υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, προσκομίζοντας νέες προτάσεις, οι οποίες όμως φαίνεται να χρειάζονται διευκρινίσεις».

Οι διευκρινίσεις αυτές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ελληνική πηγή που επικαλείται η βελγική εφημερίδα, αφορούν στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,75% για το 2015, 1,75% για το 2016. Μία πρόταση η οποία, όπως τονίζει το δημοσίευμα, θύμωσε τις Βρυξέλλες, καθότι πριν από 10 ημέρες στο Βερολίνο είχε συμφωνηθεί το ποσοστό 1% για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017.

Η Le Soir υπογραμμίζει ότι πέρα από τη δημοσιονομική τροχιά, άλλα θέματα εκκρεμούν σχετικά με τα εναλλακτικά μέτρα που θα υιοθετηθούν, αντί των μειώσεων στις συντάξεις και την επιβολή υφεσιακών μέτρων: δηλαδή μία αύξηση στην τιμή της ενέργειας μέσω ΦΠΑ και των κοινών προϊόντων κατανάλωσης, σημείο στο οποίο επιμένει κυρίως το Δ.Ν.Τ.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «για να μπορεί να συνεχιστεί η δημοσιονομική πορεία, πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθούν τα έσοδα. Γεγονός που συναντά την αντίσταση της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία εκλέχτηκε με την υπόσχεση να ελαφρύνει τα δεινά που επιβλήθηκαν στους φτωχούς και στη μικρή μεσαία τάξη. Η θέση όμως των 28 είναι άκαμπτη: εάν η Αθήνα δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις, ούτε να αυξήσει το ΦΠΑ, πρέπει να υιοθετήσει άλλα μέτρα με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

«Υπάρχουν σχετικές ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι», παρατηρεί η Le Soir, η οποία επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή και κάνει λόγο για περικοπές στον προϋπολογισμό της Άμυνας.

«Το μικρό κόμμα που συμμάχησε με το ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ΑΝΕΛ, ένα εθνικιστικό κόμμα, του οποίου ο αρχηγός είναι υπουργός Άμυνας» καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News