Ειδήσεις

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Να παραταθεί η τελική προθεσμία πληρωμών για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2016, έτσι ώστε να αποφύγει η Ελλάδα την απώλεια πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράταση των πληρωμών από την Ελλάδα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 με παρέμβασή του στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία παράταση που, όπως υποστηρίζει, θα συμβάλει στη διάσωση πιστώσεων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες «δε δύνανται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 και κατά συνέπεια θα πρέπει να επιστραφούν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.», όπως αναφέρει.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε στην παρέμβασή του ότι η Επιτροπή δεν έχει ικανοποιήσει αντίστοιχο αίτημα που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο, επικαλούμενη κυρίως τη χρονοβόρα διαδικασία τροποποίησης των κανονισμών, την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2016 από τις μεταφορές των υποχρεώσεων του 2015 καθώς και το προηγούμενο που θα δημιουργηθεί για ανάλογα αιτήματα σχετικά με τα υπόλοιπα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε, όπως το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «η κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ένωσης λόγω της οικονομικής κρίσης είναι τέτοια που δικαιολογεί την κατ' εξαίρεση παράταση της τελικής προθεσμίας κατά έξι μήνες. Η στήριξη εξάλλου του αιτήματος στο Συμβούλιο αποδεικνύει και την πλήρη κατανόηση του προβλήματος από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.».

Σχόλια