default-image

"Μεταμορφώνεται" το Ηράκλειο

Κρήτη
"Μεταμορφώνεται" το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μόνο απλές αναπλάσεις ή μεταμορφώσεις περιοχών, αλλά σφαιρικές παρεμβάσεις που θα συνδέουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τα έργα υποδομών με την πραγματική οικονομία και την ανάσχεση της ανεργίας υπόσχεται η δημοτική Αρχή Ηρακλείου για την παλιά πόλη, τις ανατολικές συνοικίες (Κατσαμπά-Ανάληψη-Μπεντεβή) και για την ευρύτερη περιοχή της Κνωσού.

Είναι οι 3 επιλεγμένες ζώνες που δεσπόζουν στο φιλόδοξο στρατηγικό σχεδιασμό της Λότζιας. Σχεδιασμό που, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Αναστασάκης, στηρίζεται σε 3 άξονες-εργαλεία μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ:

α) Τα προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ) σε αστικές, αγροτικές και αλιευτικές περιοχές για αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και της ανεργίας.

β) Ολοκληρωμένες Εδαφικές Επενδύσεις (ΟΕΕ) σε επιλεγμένες ζώνες, για αντιμετώπιση αυξημένων πιέσεων στο περιβάλλον και βιώσιμη ανασυγκρότηση ζωνών οικονομικών δραστηριοτήτων με στοιχεία "έξυπνης εξειδίκευσης".

γ) Προγράμματα για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) σε αστικά κέντρα που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις του ΣΕΣ. Στην Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχουν μόνο το Ηράκλειο και τα Χανιά με έναν αρχικό προϋπολογισμό περίπου 23 εκατ. ευρώ.

Ο αρχικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί αξιοποιώντας επιπλέον πόρους από άλλα τομεακά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που θα εκπονηθεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασάκης, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου αποτελεί έναν "οδικό χάρτη" της ανάπτυξης για το πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου για τα επόμενα χρόνια.

«Το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης-ΣΕΣ), λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, επιβάλλει την έξυπνη και αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών πόρων μέσα από ολοκληρωμένες προσεγγίσεις ώστε κάθε ευρώ που δαπανάται να συντελεί, μεταξύ άλλων, στην ανάταξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Φεύγουμε από τη λογική της υλοποίησης έργων ως αυτοσκοπό και υιοθετούμε την ολοκληρωμένη ανάπτυξη με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για τον αναπροσανατολισμό της τοπικής οικονομίας, την έξοδο από την κρίση και την ένταξη σε πορεία έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, που παρέθεσε τις περιοχές που έχουν επιλεγεί μετά την προχθεσινή έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο προς εφαρμογή των 3 αναπτυξιακών-χρηματοδοτικών εργαλείων.

Περιοχές με... προτεραιότητα

Σε ό,τι αφορά το πρώτο εργαλείο, δηλαδή τα Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης ((ΤΑΠΤοΚ), έχει επιλεγεί κατά προτεραιότητα το νότιο τμήμα της ΠΕ Πόρος-Χρυσοπηγή-Κατσαμπάς, το ανατολικό τμήμα της ΠΕ Δημητρίου-Μπεντεβή και τα βόρεια τμήματα των ΠΕ Δημοκρατίας-Ανάληψης και Κάτω Κατσαμπά (με 19.518 κατοίκους).

Στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ως η πλέον κατάλληλη περιοχή προσδιορίζεται η παλιά πόλη (5.051 κάτοικοι), με τα 2 παράκτια μέτωπα στην Π.Ε. Καμινίων (10.191 κάτοικοι) στα δυτικά της και στην ΠΕ Ανατολικού Κέντρου (2.577 κάτοικοι), στα ανατολικά της, με συνολικό πληθυσμό 17.819 κατοίκους.

Για το τρίτο εργαλείο, τις Ολοκληρωμένες Εδαφικές Επενδύσεις (ΟΕΕ) πρώτης προτεραιότητας, περιοχή είναι η ζώνη Κνωσού-Γιούχτα. Η προτεινόμενη ζώνη έχει διαδημοτικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, τμήμα της πόλης του Ηρακλείου και την παρακείμενη ζώνη Γιούχτα-Αρχανών. Έχει ως επίκεντρο την Κνωσό και εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News