Ειδήσεις

Υπόμνημα κατά των ΒΑΠΕ στο δήμαρχο Μαλεβιζίου

Όσο περισσότερα "όχι" τόσο πιο κοντά στη νίκη κατά της ισοπέδωσης του φυσικού μας πλούτου και της φυσικής ομορφιάς του ορεινού Μαλεβιζίου από την επιχειρούμενη... επέλαση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ομόφωνα πια λένε όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του δήμου Μαλεβιζίου.

Έχουν μάλιστα εξασφαλίσει και την ομόφωνη άρνηση στις ΒΑΠΕ από όλους τους άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Κρήτης, από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, με την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων να παίζει συντονιστικό ρόλο, προχωρώντας τις τελευταίες μέρες και σε διαδοχικές συναντήσεις με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Το γραφείο του δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη γέμισε ασφυκτικά προχθές, όταν αντιπροσωπίες της ΠΕΠΣΥ και των Πολιτιστικών Συλλόγων Τυλίσου, Μαράθου, Δαμάστας, Αστυρακίου, Γωνιών, Καμαρακίου, Αηδονοχωρίου, Μονής και Καμαριώτη τού κατέθεσαν το υπόμνημά τους κατά της μετατροπής των περιοχών τους σε έναν απέραντο εργοστασιακό "παράδεισο των πολυεθνικών" που λυμαίνονται το χώρο της ενέργειας.

Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυρακίου Άρης Κουκιαδάκης, «καταθέσαμε το υπόμνημα στο δήμαρχο, λέγοντάς του ότι μας ικανοποίησε η δήλωση που είχε κάνει, σύμφωνα με την οποία «πρώτα θα μεταφερθεί ο ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων στην Κορακιά και μετά θα μιλάμε για την καλωδιακή διασύνδεση»... Και αυτό διότι η υπόθεση αυτή είναι "κλειδί" στην όλη υπόθεση»...

Ο κ. Κουκιαδάκης καταγγέλλει μάλιστα ότι πλέον υπάρχουν πολλά σενάρια που επιβεβαιώνουν ότι το προωθούμενο χωροταξικό του Μαλεβιζίου δεν είναι καθόλου άσχετο με το γεγονός της ύπαρξης στο Μαλεβίζι του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή της Αμμουδάρας.

Οι σύλλογοι ζήτησαν, εξάλλου, από τον Κώστα Μαμουλάκη, να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την υπόθεση αυτή. Ταυτόχρονα διοργανώνονται επαφές και με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ θα κληθεί ο κάθε εμπλεκόμενος αντιπεριφερειάρχης να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το αν είναι με τους κατοίκους και τους φορείς τους ή με τις πολυεθνικές στον τομέα της ενέργειας.

Το υπόμνημα

«Σκοπός είναι», αναφέρει μεταξύ άλλων το υπόμνημα των Πολιτιστικών Συλλόγων, «η παραγωγή ενέργειας, η διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα (καλώδιο) και εξαγωγή της ενέργειας αυτής, χωρίς όμως να παίρνει υπόψη το τι περιλαμβάνεται στις περιοχές αυτές και ειδικότερα στο Μαλεβίζι (σκόπιμα πιστεύουμε). Δεν υπολογίζει τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στη διατήρηση των τοπίων (που σε άλλα σημεία τα εξυμνεί και προτείνει τη διαφύλαξή τους) και στο περιβάλλον γενικότερα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που υπάρχει ακόμα στην Κρήτη πλούσια. Δεν έχει μελετήσει τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η χωροθέτηση στο ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης, αφού αυτές οι περιοχές θα είναι ζώνες νεκρές, θα εγκαταλειφθούν από τους σημερινούς κατοίκους της, θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ από την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό για να κερδίσουν κάποιες εταιρείες χωρίς καν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Είναι αναγκαίες για την Κρήτη οι Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές; Ή απλά επιβάλλονται από τις εταιρείες; Δεν απαντά το χωροταξικό σ' αυτά τα ερωτήματα γιατί, για να απαντήσει, πρέπει να αναφερθεί και η άλλη άποψη, η οποία μιλάει για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε στάνες, εργοστάσια, πολυκατοικίες κ.λπ. Δηλαδή της αυτοκατανάλωσης (η Κρήτη έχει θετική εμπειρία από τα ηλιόθερμα για ζεστό νερό). Όμως, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κέρδος να το καρπώνεται ο καταναλωτής και όχι οι εταιρείες. Συνέπεια της αυτοκατανάλωσης είναι και η μείωση της παραγόμενης ενέργειας από τα σημερινά εργοστάσια...».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια