Ειδήσεις

Το ρέμα στο Γαζανό Ποταμό που έγινε… λιόφυτο!

Το καθεστώς αυθαιρεσίας και παρανομίας στις παρόχθιες περιοχές ποταμών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές με μια έντονη βροχόπτωση, καλά κρατεί και στην Κρήτη. Επιχωματώσεις και ρίψεις μπάζων κοντά σε κοίτες ποταμών, που αποκλειστικά ευθύνονται για τη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων, ολοένα και πληθαίνουν παρά τα όσα παραδείγματα καταστροφών έχουν προκύψει μέχρι σήμερα.

Άλλη μια παράνομη επιχωμάτωση κοντά σε ρέμα σταμάτησε μετά από παρέμβαση αυτήν τη φορά του Δήμου Μαλεβιζίου. Είχε προηγηθεί ανώνυμη καταγγελία.

Πρόκειται για ένα σημείο στο Γαζανό Ποταμό, στο ύψος της διακλάδωσης Κρουσώνα-Τυλίσου.

Ιδιώτης φέρεται να μπάζωνε το λιόφυτό του για να το φέρει στο ύψος του δρόμου. Ουσιαστικά, τόνοι από καθαρό χώμα είχαν ριχθεί στο λιόφυτο, που βρίσκεται δίπλα στην κοίτη του ποταμού. Το χώμα σχεδόν σε όλο το μήκος και πλάτος του αγροτεμαχίου ορθώνεται... βουνό τις τελευταίες ημέρες, καθώς μετά την παρέμβαση του Δήμου σταμάτησαν οι όποιες εργασίες.

Στο μεταξύ, μια καταγγελία και πάλι ανώνυμη για το εγχείρημα αυτό του ιδιώτη έφτασε μόλις προχθές και στη "Νέα Κρήτη", όπου γινόταν λόγος ότι επιχειρείται και πάλι το μπάζωμα στο σημείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν τελικά ολοκληρωθεί.

Επικοινωνήσαμε με το Δήμο Μαλεβιζίου και, όπως μας τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Άρης Σαλούστρος, δεν έχει διαπιστώσει κάτι τέτοιο τις τελευταίες ημέρες. «Διαπιστώσαμε ότι σταμάτησαν οι εργασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρ' όλα αυτά, θα έστελνε και πάλι μηχανικό και θα επικοινωνούσε με τον ιδιοκτήτη.

Ο κ. Σαλούστρος εξήγησε πως πριν από δέκα ημέρες που ενημερώθηκε για την καταγγελία στο Δήμο πήγε ο ίδιος στο σημείο, ενώ έστειλε και μηχανικό της υπηρεσίας και σταμάτησαν οι εργασίες. Παράλληλα, επισήμανε πως «γι' άλλη μια φορά διαπιστώνουμε το κενό που έχει αφήσει η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας», ενώ παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον ελεγκτικός μηχανισμός στους Δήμους.

«Αποτέλεσμα είναι όπου υπάρχουν καταγγελίες να πηγαίνω ο ίδιος ή ο πολιτικός μηχανικός του Δήμου, αφού ο έλεγχος είναι ελλιπέστατος». Υπογράμμισε πως γενικά, αν δεν μπαζωθεί η κοίτη του ποταμού, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί πλημμυρικό φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οποιαδήποτε επιχωμάτωση πρέπει να γίνεται αρκετά μέτρα από την κοίτη του ποταμού. Συγκεκριμένα, πάνω από 25 μέτρα, όπου δεν έχει οριοθετηθεί ο ποταμός, όπως είπε, και σύμφωνα με τη νομοθεσία. Όσον αφορά στη ρίψη μπάζων, αυτή - όπως σημείωσε - απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση.

Ο Γαζανός Ποταμός στο ύψος της διακλάδωσης Κρουσώνα-Τυλίσου.

Τσουχτερά πρόστιμα έως 400 ευρώ

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργούνται από μπαζώματα και επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού», πρόσθεσε, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών να μη ρίχνουν οτιδήποτε οπουδήποτε επειδή τους βολεύει. Η ρίψη μπάζων γίνεται μόνο στους Πέρα Γαλήνους, όπως κατέστησε σαφές, ενώ σημείωσε πως τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και αγγίζουν τα 400 ευρώ σε περίπτωση που πιαστεί επ' αυτοφόρω κάποιος να ρίχνει μπάζα σε ρέμα.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ο Δήμος Μαλεβιζίου, μετά από καταγγελία, είχε σταματήσει ανάλογες εργασίες στην περιοχή Κουμπέδες, κάνοντας όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες και κοινοποιώντας τις στις αρμόδιες Αρχές.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια