Ειδήσεις

Στο σκαμνί δύο αδέρφια για το επεισόδιο στους Κουνάβους

Μνήμες από το αιματηρό επεισόδιο που είχε σημειωθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στους Κουνάβους Ηρακλείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο νεαρών κατοίκων του χωριού, αναμένεται να ξυπνήσουν σήμερα στις δικαστικές αίθουσες.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο θα καθίσουν για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό δύο αδέλφια από τη Βουλγαρία (24 και 26 ετών σήμερα), τα οποία είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για το παρ' ολίγον μακελειό.

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου του 2012 με αφορμή την παρατήρηση που έκαναν δύο νεαροί ντόπιοι στους αδελφούς, καθώς οι τελευταίοι φέρονταν να οδηγούσαν επικίνδυνα στους δρόμους του χωριού.

Οι κατηγορούμενοι αντέδρασαν βίαια κι επιτέθηκαν στους ντόπιους, ο μεν 24χρονος με γεωργική σκαλίδα, ο δε 26χρονος με στυλιάρι βαριοπούλας.

Από την επίθεση είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι ο ένας εκ των δύο ντόπιων (28 ετών σήμερα), ενώ ο φίλος του είχε γλιτώσει με κακώσεις στο πόδι και τα χέρια.

Ένα χρόνο μετά το περιστατικό, τον Απρίλιο του 2013, τα δύο αδέλφια δικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, με τον ένα εξ αυτών να καταδικάζεται σε πολυετή ποινή κάθειρξης.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο το μικρότερο αδερφό για τις πράξεις της απλής σωματικής βλάβης (σε βάρος του ελαφρύτερα τραυματισμένου ντόπιου) και της απόπειρας ανθρωποκτονίας (σε βάρος του 28χρονου που είχε τραυματιστεί σοβαρότερα).

Ειδικότερα, ο 24χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών και 6 μηνών.

Από την άλλη, ο 26χρονος αδερφός του είχε κριθεί ένοχος για «απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης», καθώς είχε χτυπήσει με στυλιάρι βαριοπούλας τον ντόπιο που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, με το δικαστήριο να του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Μετά το αιματηρό συμβάν, η κατάσταση στους Κουνάβους είχε ξεφύγει, καθώς ντόπιοι κάτοικοι του χωριού, εξαγριωμένοι από τον τραυματισμό των συγχωριανών τους, ξέσπασαν πυρπολώντας αυτοκίνητα Βούλγαρων μεταναστών που διέμεναν μόνιμα στο χωριό. Ως αποτέλεσμα των αντιποίνων, τις ημέρες που ακολούθησαν, οι Βούλγαροι κάτοικοι των Κουνάβων εγκατέλειψαν το χωριό.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια