default-image

Ενδοκρητική "σφαγή" στη Βουλή

Κρήτη
Ενδοκρητική "σφαγή" στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Α! Οι Ηρακλειώτες βουλευτές σας πελέκησαν κανονικά σήμερα». Με τη χαρακτηριστική αιχμηρή αυτή φράση, διά στόματος του προεδρεύοντος Αλέξη Μητρόπουλου, προς τον υπουργό Οικονομίας-Υποδομών Γιώργο Σταθάκη, ολοκληρώθηκε προχθές στη Βουλή η συζήτηση των επερωτήσεων του Λευτέρη Αυγενάκη και του Μανώλη Συντυχάκη για τα αεροδρόμια. Φράση ενδεικτική του τι ένταση και άγριο πολιτικό κονταροχτύπημα προηγήθηκε ανάμεσα στους δύο Ηρακλειώτες βουλευτές και στο Χανιώτη υπουργό.

Ειδικά ανάμεσα στον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γιώργο Σταθάκη, όπου έχει ανοίξει μια γερή πολιτική κόντρα, στα όρια της πολιτικής... βεντέτας, με φόντο τα έργα υποδομών!

Και προχθές, όπως είχε συμβεί και τις προηγούμενες φορές, ο τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων της Ν.Δ. σφυροκοπόπησε τον υπουργό Οικονομίας-Υποδομών για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα αεροδρόμια. Ελλείψεις άλλωστε που προ ημερών είχε φέρει στο φως η "Νέα Κρήτη". Ο υπουργός από την πλευρά του κάλεσε τον Ηρακλειώτη βουλευτή να έχει υπομονή και να μην τον εγκαλεί με τόση... ανυπομονησία!

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις και τα κακώς κείμενα στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων, ο τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. εμφανίστηκε καταπέλτης. Κατηγόρησε τον Γιώργο Σταθάκη πως, όταν η Ν.Δ. προειδοποιούσε, εισέπραττε το χαρακτηρισμό «κινδυνολόγοι» από το ΣΥΡΙΖΑ. «Η διάψευσή σας, όμως, ήρθε μία μέρα μετά, κατά την επίσκεψή σας στα Χανιά. Εκεί ενημερωθήκατε ότι οι εργασίες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Την Τετάρτη 3 Ιουνίου τα έργα σταμάτησαν και ο εργολάβος προχώρησε σε δήλωση διακοπής εργασιών λόγω οφειλής 6 εκατομμυρίων ευρώ. Και σήμερα σας ενημερώνω ότι τα έργα σταμάτησαν και δεν επανεκκίνησαν, παρά την ανακοίνωση που εκδώσατε σαν υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηρακλείου, με τον υπουργό να απαντά:

«Όντως τα έργα μπορεί να έχουν προβλήματα χρηματοδότησης, πλην όμως η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά βήματα προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή κάλυψη. Για το έργο το οποίο επικαλείστε ότι δεν ξεκίνησε σήμερα, κάντε υπομονή δυο-τρεις μέρες. Η συνάντηση που είχα με την ανάδοχο εταιρεία του έργου ήταν εποικοδομητική - απέσυρε την επιστολή αναστολής. Την Παρασκευή έγινε η συνάντηση και με εγκαλείτε γιατί δεν ξεκίνησε τη Δευτέρα;».

«Δε θα λέτε ψέματα και δε θα κοροϊδεύετε και εμάς, αλλά και τον ελληνικό λαό και τους Χανιώτες που παρακολουθούν αυτήν την ώρα. Καμία αίτηση επαναλειτουργίας του εργοταξίου δεν έχει γίνει. Άρα, όχι ψέματα», ανταπάντησε ο Λευτέρης Αυγενάκης σηκώνοντας τους τόνους, που ανέβηκαν ακόμα περισσότερο με φόντο το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης".

«Σε προηγούμενο χρόνο δεσμευτήκατε εσείς και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σπίρτζης σε κατ' ιδίαν συνάντηση ότι θα συστήνατε μία επιτροπή, η οποία θα μελετούσε τα προβλήματα και θα προωθούσε λύσεις. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Δε σας ενδιαφέρει το δεύτερο σε αφίξεις αεροδρόμιο στη χώρα;».

Στο σημείο αυτό η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

«Σας ενημερώνω ότι τα χρέη των αεροδρομίων προς τους προμηθευτές αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια. Και μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί για όλα τα έξοδα των περιφερειακών αεροδρομίων όλης της χώρας μόλις δύο εκατομμύρια. Το ένα μετά το άλλο τα περιφερειακά αεροδρόμια σταματούν να δέχονται νυκτερινές πτήσεις. Και όλα αυτά εν μέσω της τουριστικής σεζόν», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός απάντησε ότι «οι προϋπολογισμοί των αεροδρομίων είναι οριακά μεγαλύτεροι από πέρυσι και η αναζήτηση επιπρόσθετων πόρων αφορά ακριβώς το επιπρόσθετο κομμάτι, το έκτακτο, το οποίο προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε αυτήν τη στιγμή. Έχει προχωρήσει η αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας με τη δέσμευση».

Δημιουργική... ασάφεια: «Ο τουρισμός πληρώνει τα σπασμένα»

"Κόκκινο" χτύπησε η αντιπαράθεση και με έναυσμα την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό για «δημιουργική ασάφεια», τα... σπασμένα της οποίας, όπως είπε, πληρώνει ο τουρισμός. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι ο κ. Βαρουφάκης, σε επίκαιρη ερώτησή μου, δεν απάντησε σχεδόν τίποτα. Προφανώς η συγκεκριμένη παραχώρηση είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Έχετε όμως αναρωτηθεί τι σόι διαπραγμάτευση είναι αυτή που κάνετε σχεδόν πέμπτο μήνα τώρα; Μόνο το μήνα Μάιο του 2015 οι αφίξεις των επισκεπτών στο "Νίκος Καζαντζάκης" έπεσαν κατά 5,6% σε σχέση με το Μάιο του 2014. Την ίδια στιγμή η πληρότητα των ξενοδοχείων φτάνει το 60% με 80%, με πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι, και το 65% των ενοικιαζόμενων δωματίων στην Κρήτη παραμένουν κλειστά».

Από πλευράς του ο υπουργός τόνισε ότι «τα στατιστικά στοιχεία για την τουριστική χρονιά 2015, το πρώτο τετράμηνο, εγγράφουν αύξηση στις αφίξεις 17% και οι προβλέψεις σε ετήσια βάση μιλούν για 25 εκατομμύρια τουρίστες». Όπως πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης, «ο μήνας Μάιος πιθανότατα να είχε μία μικρή κάμψη».

Τα λεγόμενα του υπουργού πυροδότησαν την έκρηξη του τομεάρχη Υποδομών της Ν.Δ., που έκανε λόγο για ψευδή και ανακριβή στοιχεία...

Για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων ο υπουργός δέχτηκε το σφυροκόπημα και του Μανόλη Συντυχάκη, από άλλη βεβαίως οπτική γωνία. Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και υπενθύμισε τις προεκλογικές διακηρύξεις προσωπικά του Γιώργου Σταθάκη, που υποστήριζε ότι η ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα είναι αρνητική εξέλιξη.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News