default-image

Υγειονομική ασφυξία στο Πέραμα

Κρήτη
Υγειονομική ασφυξία στο Πέραμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μάστιγα ειδικά για την ενδοχώρα εξελίσσεται η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας. Το υγειονομικό μπλακ-άουτ για τη δημόσια υγεία στο Ρέθυμνο, που επέφερε από τον περασμένο Απρίλιο την αναστολή λειτουργίας σε συνολικά επτά Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να λειτουργήσει έστω και οριακά το Κέντρο Υγείας Περάματος, είναι ενδεικτικό της κατάστασης.

Ωστόσο, μικρή ανάσα αναμένεται να δοθεί στην περιοχή τις επόμενες ημέρες με το διορισμό τριών αγροτικών ιατρών, όπως ανακοίνωσε ο υποδιοικητής για την Πρωτοβάθμια Υγεία Στέλιος Δημητρακόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για προσωρινή μείωση στη συχνότητα κάλυψης των Περιφερειακών Ιατρείων, τα οποία, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δε θα καταργηθούν, ενώ ζήτησε την κατανόηση του κόσμου και την ενεργό στήριξή του.

Με αφορμή δημοσίευμα της "Νέας Κρήτης" που αναφέρονταν ότι έχει μπει «λουκέτο» στα 7 Περιφερειακά Ιατρεία του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών δηλώνει ότι το Κ.Υ. Περάματος αντιμετωπίζει, όπως κι όλες οι δομές υγείας στην επικράτεια, οξύ πρόβλημα έλλειψης ιατρικού και άλλου προσωπικού, το οποίο επιδεινώθηκε με τη λήξη της θητείας των αγροτικών ιατρών.

Παρ' όλα αυτά, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, όπως είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την πληρέστερη υγειονομική κάλυψη της περιοχής.

«Τον προηγούμενο μήνα με απόφαση του διευθυντή του Κ.Υ. Περάματος, προκειμένου να μη διαταραχτεί η λειτουργία του και μέχρι να αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι αγροτικοί ιατροί, μετακινήθηκαν στο Κ.Υ. όλοι οι γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων.

Στη συνέχεια η ΔΥΠΕ με έγγραφό της ζήτησε την κατ' ελάχιστον ιατρική κάλυψη άπαξ μηνιαίως των εδρών των Π.Ι. της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ.

Είναι προφανές ότι η μείωση στη συχνότητα κάλυψης των Π.Ι. είναι προσωρινή και σε καμία περίπτωση δε συνιστά κατάργηση αυτών.

Οι διορισμοί τριών αγροτικών ιατρών έχουν ήδη αποσταλεί στους αποδέκτες τους και αναμένεται η τοποθέτησή τους εντός του Ιουνίου», δηλώνει ο κ. Δημητρακόπουλος. Παράλληλα τονίζει πως σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι σε συνθήκες κατάρρευσης του συστήματος υγείας, λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας των τελευταίων ετών, η κατ' ελάχιστο όριο ασφαλής λειτουργία των υγειονομικών δομών γίνεται εφικτή χάρη στις καθημερινές υπερβάσεις του προσωπικού τους, που τις κρατάει όρθιες, όντας επαγγελματικά εξουθενωμένο.

«Είναι σαφές ότι σε αυτήν την προσπάθεια και μέχρι την ανάσχεση της υγειονομικής κατάπτωσης είναι απαραίτητη εκτός από την κατανόηση και η ενεργός στήριξη των τοπικών κοινωνιών με την ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της υγείας», καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Κίνδυνος στο Λασίθι: Ανύπαρκτη η πρωτοβάθμια υγεία

Κι ενώ στο Ρέθυμνο η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας καταρρέει, στο Λασίθι είναι σχεδόν ανύπαρκτη και ο κόσμος κινδυνεύει, όπως αναφέρει σε επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς το Εργατικό Κέντρο του νομού.

Στην υπηρεσία που εδρεύει στον Άγιο Νικόλαο και καλύπτει όλο το νομό υπηρετούν τρεις μόνιμοι υπάλληλοι κι ένας αορίστου χρόνου. «Θεωρούμε απαραίτητο να στελεχωθούν άμεσα τουλάχιστον τα τμήματα της γραμματείας και των παροχών με όποιο τρόπο τούτο είναι δυνατό, διότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Με κάθε τρόπο να δημιουργηθεί τμήμα Φαρμακείου για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων με τη μεταφορά τους στο Ηράκλειο», υπογραμμίζεται.

Το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου κάνει λόγο για ανυπαρξία εδώ και καιρό συμβεβλημένων ιατρών σε όλο το νομό. Μόλις 5 είναι στον Άγιο Νικόλαο και από ένας σε Ελούντα, Νεάπολη, Ιεράπετρα και Σητεία, ενώ το Οροπέδιο Λασιθίου δεν έχει κανέναν, τονίζει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι απουσιάζουν στο νομό και βασικές ειδικότητες, όπως παιδιάτρου, οφθαλμίατρου, ΩΡΛ, δερματολόγου, νευρολόγου και γαστρεντερολόγου.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News