default-image

Άρχισαν οι έρευνες για το κρανίο που βρέθηκε στη Σταλίδα

Κρήτη
Άρχισαν οι έρευνες για το κρανίο που βρέθηκε στη Σταλίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα τροπή στη μακάβρια αποκάλυψη που ήρθε στο προσκήνιο τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δυο μικρά παιδιά ανέσυραν από τη θαλάσσια περιοχή της Σταλίδας ένα τμήμα ανθρώπινου κρανίου, ήρθε από την ιατροδικαστική έκθεση.

Η πρώτη εκτίμηση ολοκληρώθηκε και βρίσκεται στα χέρια των λιμενικών Αρχών τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα με εντολή από την εισαγγελέα η οποία χειρίζεται την υπόθεση ξεκίνησαν σήμερα, υποβρύχιες έρευνες στην περιοχή ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στο βυθό και άλλα ανθρώπινα απομεινάρια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προς το παρόν κανένα αποτέλεσμα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τη λιμενική Αρχή της Χερσονήσου χθες, ο επικεφαλής της υπηρεσίας κ. Βασίλης Καψής στάθηκε ιδιαίτερα φειδωλός, χωρίς όμως να κρύψει τον προβληματισμό του για την τροπή της υπόθεσης, η οποία απαιτεί πλέον άλλους χειρισμούς, από τη στιγμή που αφορά στο θάνατο ενός ανθρώπου. «Διενεργούμε προανάκριση και αναμένουμε εντολές από την εισαγγελέα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο και το Αρχηγείο μας ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα την έρευνα», ανέφερε.

Το τμήμα του κρανίου θεωρείται μικρό ώστε να προσδιοριστεί η ηλικία του θύματος με μεγαλύτερη ακρίβεια, ωστόσο φαίνεται να ανήκει πιθανότατα σε γυναίκα. Η ηλικία της κυμαίνεται ανάμεσα στα 30 και 40 έτη, σίγουρα όμως κάτω από τα 50, όπως αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση που κοινοποιήθηκε στις λιμενικές Αρχές, εννέα μήνες μετά τον εντοπισμό του. Παρά τις δυσκολίες τις οποίες επισημαίνει ο αρμόδιος ιατροδικαστής, εισαγγελικές και λιμενικές Αρχές σπεύδουν τώρα να ανοίξουν το φάκελο της υπόθεσης συγκρίνοντας τα στοιχεία με τις εξαφανίσεις γυναικών που έχουν δηλωθεί στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα.

«Αναζήτηση στοιχείων θα γίνει μέσω του αρχηγείου σε όλη τη χώρα και αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο», αναφέρει ο κ. Καψής.

Η εισαγγελέας που χειρίζεται τη υπόθεση έδωσε εντολή να ξεκινήσουν άμεσα υποβρύχιες έρευνες στην περιοχή για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα ανθρώπινα απομεινάρια. Αναμένεται μάλιστα να δοθεί συμπληρωματική παραγγελία για την εξαγωγή δείγματος DNA από το κρανίο και τη σύγκρισή του με τη βάση δεδομένων των εξαφανισμένων προσώπων στη Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στην έκθεση των ιατροδικαστών αναφέρεται μια σειρά εξετάσεων που είναι αδύνατο να αποφέρουν αποτέλεσμα, καθώς το κρανίο έχει παραμείνει στη θάλασσα αρκετά χρόνια.

Το μακάβριο εύρημα εντοπίστηκε από παιδιά τουριστών

Το μακάβριο εύρημα εντοπίστηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2014 στην παραλία της Σταλίδας από τα παιδιά μιας οικογένειας Γερμανών τουριστών που έκαναν διακοπές στην περιοχή. Τα δυο αγόρια ερευνούσαν το βυθό με μάσκες στο σημείο που βρίσκεται μια μικρή νησίδα, όταν εντόπισαν το τμήμα του κρανίου μισοθαμμένο στην άμμο. Το έβγαλαν στη ακτή όπου η μητέρα τους, η οποία είναι νοσοκόμα, κατάλαβε αμέσως πως επρόκειτο για τμήμα ανθρώπινου κρανίου και φρόντισε με τη συνδρομή των διαχειριστών της παραλίας να παραδοθεί άμεσα στις Αρχές.

Λόγω της εγγύτητας της θαλάσσιας περιοχής στα Μάλια, λιμενικές και αστυνομικές Αρχές στη Χερσόνησο κλήθηκαν να εξετάσουν την πιθανότητα να πρόκειται για στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξιχνίαση της εξαφάνισης στου 20χρονου Στίβεν Κουκ ο οποίος χάθηκε μυστηριωδώς τον Οκτώβριο του 2004, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ποτέ κανένα ίχνος του. Ωστόσο, αυτό το σενάριο πλέον δεν μπορεί να έχει βάση, μετά τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Εκτός από τις υποθέσεις εξαφάνισης ατόμων, οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση αναμένεται να εξετάσουν και άλλα, αν και απομακρυσμένα ενδεχόμενα, που έχουν να κάνουν με ναυτικά, είτε άλλα ατυχήματα, όπως η πτώση ενός μικρού αεροσκάφους ανοικτά της Κρήτης, καθώς κάποια ελάχιστα απομεινάρια των θυμάτων είχαν εκβραστεί πολλά χρόνια αργότερα στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News