default-image

Συνάντηση για τους πτυχιούχους αποκλειστικούς νοσηλευτές

Κρήτη
Συνάντηση για τους πτυχιούχους αποκλειστικούς νοσηλευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 συνάντηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με το διοικητή των Νοσοκομειακών μονάδων (Βενιζέλειο-ΠΑΓΝΗ) κ. Νίκο Χαριτάκη με θέμα τις συνθήκες εργασίας των πτυχιούχων αποκλειστικών νοσηλευτών των νοσοκομειακών ιδρυμάτων του νομού μας.

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά σύμφωνα με τα οποία, παράνομα κυκλώματα «λυμένουν» το χώρο, ο κ. Χαριτάκης δεσμεύτηκε ότι θα επιληφθεί του θέματος άμεσα και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος για τη διασφάλιση των παροχών νοσοκομειακής φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και την ασφάλεια των εν λόγο εργαζομένων.

Τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν και απασχολούν τον κλάδο είναι:

• Η πάταξη της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας, αφού οι γυναίκες που εργάζονται ως αποκλειστικές νοσοκόμες χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής και την απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος της αρμόδιας αρχής καθώς και βιβλιάριο υγείας δεν επιτρέπεται να είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων του νοσοκομείου και δεν μπορούν να προμηθευτούν το βιβλιάριο παροχής υπηρεσιών από τον αρμόδιο Ασφαλιστικό φορέα (ΙΚΑ) για την ασφάλιση τους.

• Στην όλη κατάσταση, δεν μπορούν να παραβλεφθούν και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και έχουν βέβαια να κάνουν με τους κανόνες υγείας και υγιεινής, αφού οι γυναίκες που αναλαμβάνουν τον ρόλο της αποκλειστικής νοσοκόμας, εφόσον δεν έχουν την σχετική άδεια, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν υποβληθεί και στις απαιτούμενες εξετάσεις και ελέγχους από τους οποίους αναγκαστικά περνά μια νομίμως ασκούσα το επάγγελμα.

• Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον κλάδο προστίθενται και τα φαινόμενα βίας, καθώς εμπλέκονται παράνομα «διακινητές» αποκλειστικών νοσοκόμων ιδιαίτερος υπηκόων άλλων χωρών.

Τα δυσχερή οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών έχουν συμβάλει στις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης μας, τα οποία θα έπρεπε να παρέχουν από μόνα τους όλες αυτές τις υπηρεσίες, έτσι ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζονται αποκλειστική φροντίδα.

 Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την όλη κατάσταση, που, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα από τη διοίκηση του νοσοκομείου, δεν πρόκειται να σταματήσει.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους, ενώ προτίθεται να θέση στον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ το θέμα της ενίσχυσης του προσωπικού ασφαλείας των Νοσοκομείων, που μετά από την πρόσφατη μετάθεση δύο ειδικών φρουρών από το Βενιζέλειο νοσοκομείο αποδυναμώθηκε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News