Ειδήσεις

Με επιτυχία η εσπερίδα για την κακοποίηση των γυναικών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα Χανιά η εσπερίδα για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των γυναικών με θέμα "Η βία κατά των γυναικών: Διαστάσεις και πρακτικές αντιμετώπισης", που διοργάνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Θυμάτων Έμφυλης Βίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων.

Στην εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, συμμετείχαν η κοινωνιολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Ρεθύμνης-μέρος του δικτύου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Κρήτη κ. Ευαγγελία Βασιλάκη και η κοινωνική λειτουργός κ. Ευαγγελία Αεράκη, στελέχη Συμβουλευτικής Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, ο ψυχολόγος Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, αστυνόμος Β' Γεώργιος Νάκος, η προϊσταμένη Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας Χανίων, υπαστυνόμος Β' Σοφία Λογαρίδου και η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων κ. Ιωάννα Δημητρίου, ενώ συντονιστής ήταν ο ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, αστυνόμος Β' Γρηγόριος Μαυριδάκης.

Οι ενότητες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας αφορούσαν στα παρακάτω θέματα:

• Παρουσίαση Δομών Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο.

• Η προστασία των γυναικών θυμάτων βίας διαμέσου του Ν. 3500/2006. Βασικές οδηγίες αντιμετώπισης περιστατικού βίας.

• Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στο πλαίσιο της φιλοξενίας: Η εμπειρία του Ξενώνα Χανίων.

• Η βία κατά των γυναικών στη σημερινή εποχή-ψυχολογικές συνέπειες και κοινωνικές διαστάσεις.

• "Όταν δεν κλείνουν οι πληγές…": Προσεγγίζοντας τη βία κατά των γυναικών ως αστυνομικός, ως γυναίκα, ως άνθρωπος.

• Η ποινική αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας - Ο ρόλος του εισαγγελέα στο πλαίσιο του Ν. 3500/06.

Στόχος της εσπερίδας ήταν να προσεγγίσει το θέμα της βίας εναντίον των γυναικών, της σοβαρότερης μορφής απαξίωσης της γυναικείας αξιοπρέπειας, υπό το πρίσμα ψυχολογικών, κοινωνιολογικών και νομικών αναλύσεων, να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τη λειτουργία του παραπάνω ξενώνα, και τέλος να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ώστε όταν αντιλαμβάνονται παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος γυναικών, να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, για να εξαλειφθούν τέτοιου είδους περιστατικά.

Σχόλια