Ειδήσεις

"Οικόπολις 2015": Ένα βραβείο για το Λύκειο Γουβών

Με το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 τιμήθηκαν για το έργο τους "Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας-Νέοι Ενεργειακοί επιθεωρητές σε δράση (Junior energy inspectors in action)" οι μαθητές της Α' Λυκείου του Γενικού Λυκείου Γουβών Ηρακλείου.

Η τελετή απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015, που διοργάνωσε για ενδέκατη συνεχή χρονιά το ECOCITY, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στην Αθήνα, κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό.

Στην τελετή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης απηύθυνε χαιρετισμό και εξέφρασε την εκτίμησή του για το θεσμό των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, σε μια γιορτή που ήταν αφιερωμένη στο έργο για την προστασία του Περιβάλλοντος και την οποία παρακολούθησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη των παραγωγικών φορέων της χώρας, καθώς και πολυάριθμοι φίλοι και μέλη του ECOCITY.

Το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 έλαβαν οι μαθητές του Λυκείου Γουβών από την κ. Κλέα Κατσουγιάννη, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής ECOSITY και καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι μαθητές Νικητάκης Αντώνης, Μαρκάκη Δέσποινα, Λαρετζάκης Μάνος, Πανηγύρη Αγγελική, Οψιμάκη Κων/να, Περβολαράκη Βάλια, Κορνελάκη Βούλα, Χριστίνα Βασιλείου, Λυδάκη Σοφία, Βουμβουλάκη Μαργαρίτα, Κλωνάρη Πετρούλα & Βασιλάκη Βασιλεία καθώς και ο υπεύθυνος καθηγητής Πυνηρτζής Γιώργος.

Οι νικητές των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των βραβείων, στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής.

Όλα ξεκίνησαν όταν μαθητές της Α' τάξης Λυκείου του Γενικού Λυκείου Γουβών του Δήμου Χερσονήσου, νομού Ηρακλείου, το σχολικό έτος 2011-12 άρχισαν να διερευνούν την ενεργειακή κατανάλωση των σχολείων του Δήμου (13 σχολεία) και, διαπιστώνοντας ότι το σχολείο τους είναι το πιο «ενεργοβόρο» και καταλαμβάνει την τελευταία θέση (Η' κλάση) στο ενεργειακό πιστοποιητικό, πρότειναν και εφάρμοσαν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε φωτισμό, θέρμανση και ψύξη (σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια του Δήμου-"Σύμφωνο Δημάρχων"). Το σχολικό έτος 2014-15 οι μαθητές αναλαμβάνοντας το ρόλο του "Νέου Ενεργειακού Επιθεωρητή σε Δράση" μείωσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 26,58% στο σχολείο τους και βελτίωσαν, με τη βοήθεια πιστοποιημένου Ενεργειακού Επιθεωρητή, κατά μία κλάση - από την Η στη Ζ - τη θέση στο νέο ενεργειακό πιστοποιητικό. Μελετώντας απόψεις και τάσεις μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου, καθηγητών και δημοτών διαπίστωσαν την ανάγκη εφαρμογής καλών πρακτικών και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσιο προγράμματος ΕΝΕΡΓΕΙΝ (με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης) σε περισσότερα σχολεία στην Περιφέρεια Κρήτης. Η δράση αυτή κατατέθηκε ως υποψηφιότητα για το ετήσιο βραβείο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Περιφερειακών Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Οργανισμών (όλη η πορεία της εργασίας έχει αναρτηθεί σε Ελληνικά και Αγγλικά στο Facebook: Junior Energy Inspectors In Action).

Στην απονομή παρευρέθηκαν οι μαθητές, η αντιπεριφερειάρχης κ. Μανασάκη, ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Μαστοράκης, ο καθηγητής κ. Γεωργουλάκης Μανώλης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κ. Τζανίδης Ηλίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης παραδίδει το βραβείο για το Έργο Ζωής στην κ. Ευθυμιάτου-Κατσούνη

"Σπόρος": Το αγαλματίδιο των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015

Ο Σπόρος, το αγαλματίδιο της βράβευσης, συμβολίζει την αναγέννηση και τη μεγάλη μάχη για το δικαίωμα της ελεύθερης καλλιέργειάς του από κάθε άνθρωπο.

Ο Σπόρος πρέπει να δίνεται σε κάθε άνθρωπο ή ομάδα που με το έργο τους θα βγάλουν την κοινωνία από το Λήθαργο. Πλάστηκε από τα χέρια του αγγειοπλάστη Νίκου Γαγιάτσου στο Μαρούσι, με έμπνευση και καθοδήγηση της επιτροπής διοργάνωσης των βραβείων.

Ευχαριστίες

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου Γουβών, διά του διευθυντή του σχολείου Γεώργιου Πυνηρτζή, απευθύνουν ευχαριστίες για τη συνεργασία και προσφορά τους στους παρακάτω:

1) Περιφέρεια Κρήτης: κ. Βιργινία Μανασάκη, αντιπερειφεριάρχη Βιομηχανίας & Ενέργειας

2) Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης: Dr, Ζωγραφάκη Νίκο, Δ/ντή Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης

3) Δήμο Χερσονήσου: κ. Ιωάννη Μαστοράκη, δήμαρχο Χερσονήσου

4) Dr Στριλιγκά Ιωάννη, πολιτικό μηχανικό-ενεργειακό επιθεωρητή

5) Dr Προμπονά Μιχάλη, ερευνητή βιολόγο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

6) Dr Συμεωνίδου-Σιδέρη Μαρία, εκπαιδεύτρια Περιφέρειας Κρήτης για το Σύμφωνο των Δημάρχων

7) Τσικανδυλάκη Εμμανουήλ, μηχ/γο μηχανικό

8) Χατζάκη Γιώργο, μηχ/γο μηχανικό - ερευνητή Ανεμαντλίας

9) VILLAGE HEIGHTS GOLF RESORTS

«Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε», προσθέτουν, «την κ. Συμεωνίδου Μαρία, συνεργάτιδα της Περιφέρειας Κρήτης, για την επιστημονική στήριξη και προώθηση του έργου αυτού σε όλα τα στάδια υλοποίησής του.

Τέλος να ευχαριστήσουμε τον κ. Αρναουτάκη Σταύρο, περιφερειάρχη Κρήτης για την οικονομική στήριξη και τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χερσονήσου για τη γενικότερη συμπαράσταση».

Σχόλια