default-image

Suddeutsche Zeitung: Οι δύο όψεις του Grexit

Οικονομία
Suddeutsche Zeitung: Οι δύο όψεις του Grexit

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενόψει της συνάντησης Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, αλλά και στον απόηχο του G7 και της επίσκεψης του Γ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο, ο γερμανικός Τύπος αναλύει τις εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα.

Στις επιπτώσεις ενός Grexit αναφέρεται η Suddeutsche Zeitung, παραθέτοντας δίπλα δίπλα δύο διαφορετικές απόψεις συντακτών της. Στο πρώτο άρθρο υποστηρίζεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η αρχή του τέλους, ενώ στο δεύτερο ο δημοσιογράφος επιμένει πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Αφενός λοιπόν περιγράφεται μία Ελλάδα που βυθίζεται στο χάος μετά την εγκατάλειψη του ευρώ, με βαθιά ύφεση, αύξηση της ανεργίας και κατάρρευση τραπεζών. «Οι επιπτώσεις ενός Grexit θα ήταν τραυματικές, προ πάντων για τους Έλληνες αλλά και τη νομισματική ένωση. Είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη θα επιστρέψει στην καθημερινότητά της αν στερηθούν οι Έλληνες το ευρώ», γράφει η Κατερίν Χόφμαν. «Μια νομισματική ένωση, την οποία μπορούν να εγκαταλείψουν τα μέλη της όταν η οικονομική πίεση γίνεται αφόρητη δεν θα συνεχίσει να υφίσταται για καιρό.»

Εκ διαμέτρου αντίθετο είναι το δεύτερο άρθρο, όπου το Grexit παρουσιάζεται ως καλύτερο σενάριο για όλες τις πλευρές. Καταρχάς ο σχολιαστής εκτιμά ότι είναι απίθανο να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Ελλάδας, ενώ τονίζει παράλληλα το δικαίωμα της χώρας για έξοδο από την Ευρωζώνη: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει άλλη δυνατότητα, τότε αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό».

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν μια ευκαιρία για την Ελλάδα. «Ένα φθηνό νόμισμα θα ενίσχυε την ανάπτυξη στο ξεκίνημα ακόμη και εάν η μετάβαση ήταν σκληρή. Οι εισαγωγές θα ήταν πιο ακριβές, φάρμακα και αναγκαία αγαθά ενδέχεται να εκλείψουν. Ωστόσο η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθήσει και θα το έκανε, αφού η Ελλάδα θα παρέμενε μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης», αναλύει ο Μάρκους Ζίντρα.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η διάσταση απόψεων των αρθρογράφων σε ό,τι αφορά την επιστροφή των χρημάτων που έχει δανειστεί η Ελλάδα από την Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου από το ενιαίο νόμισμα. Στην πρώτη εκδοχή τα χρήματα αυτά για την Ευρώπη απλά θα χάνονταν, ενώ στη δεύτερη θα υπήρχε μόνο ένα κούρεμα, το οποίο θα μπορούσε να αξιολογηθεί και ως τίμημα για την αφέλεια της Ευρώπης να δεχτεί την Ελλάδα στη νομισματική ένωση εξ αρχής.

Πηγή: Deutsche Welle

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News