Ειδήσεις

Κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία

Φάρμακα από τώρα θα πρέπει να προμηθευτούν οι ασθενείς λόγω της πανελλαδικής 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που έχουν προκηρύξει για αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου οι φαρμακοποιοί. Ο κλάδος αντιτίθεται απέναντι στην απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στη νομοθεσία που αλλάζει τον τρόπο πώλησής τους, ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ, κίνηση που όμως, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, προκαλεί ανησυχία καθώς θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Με τη σειρά τους οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Κρήτης, συμμετέχοντας στην απεργία που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις του υπουργείου, οργανώνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, ανακοινώνοντας παράλληλα πως το κοινό θα εξυπηρετείται εκείνη την ημέρα από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Θα πωλούνται στα ράφια 380 φάρμακα

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αρχικά από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ προβλέπεται να διατίθενται στο σύνολό τους 380 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, μεταξύ αυτών όλα τα αντιβηχικά σιρόπια, τα αντιφλεγμονώδη, τα παυσίπονα, οι ασπιρίνες και άλλα. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης, «οι εταιρείες έχουν σκοπό να τα ανεβάσουν στα 1.800», με το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, να είναι σοβαρό, καθώς τα φάρμακα θα αγοράζονται και θα χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα, παρά το ότι πολλά από αυτά έχουν σοβαρές αντενδείξεις και παρενέργειες, ενώ άλλα απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης.

«Πλέον παίζεται ένα παιχνίδι μεταξύ υπουργείου και εταιρειών, το οποίο δε βρίσκει καθόλου σύμφωνο τον κλάδο μας. Αντιδρούμε επειδή πάνω από όλα θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Τσικανδηλάκης, εκφράζοντας τους φόβους των φαρμακοποιών, αλλά και τα όσα δυσάρεστα μπορεί να προκαλέσει η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

«Μας εμπαίζουν», λένε οι φαρμακοποιοί

Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε στα πλαίσια της έκτακτης συνεδρίασης του Σαββάτου, μετά το θέμα που προέκυψε με την απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), με τους φαρμακοποιούς να κάνουν λόγο για «συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και 5 χρόνια». Εκτιμούν μάλιστα ότι η απελευθέρωση του χώρου διανομής των ΜΥΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους, το αντίθετο, θα «αποβεί εις βάρος τους», καθώς, όπως υποστηρίζουν, «αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ, τα οποία σήμερα έχουν τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή εμπειρία».

Αναφέρουν, επίσης, ότι τα 9.800 φαρμακεία που έχουν απομείνει αποτελούν ένα επαρκέστατο δίκτυο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ.

Ως συνέχεια της αυριανής απεργίας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

«Οι φαρμακοποιοί της Κρήτης δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε την κοροϊδία που υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά στο θέμα προώθησης των Μη Υποχρεωτικών Συνταγογραφούμενων ή μη αποζημιωμένων φαρμάκων σε άλλα κανάλια διανομής εκτός φαρμακείων. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη δημόσια υγεία. Τη στιγμή μάλιστα που μέχρι πριν από μερικές ημέρες η ίδια, η τωρινή κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να διατίθενται μόνο εντός φαρμακείων και μόνο διά χειρός και παρουσία φαρμακοποιού. Τώρα λέει τα αντίθετα. Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι εμπαιζόμαστε για άλλη μια φορά, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην 24ωρη πανελλήνια απεργία, όπως και στη συνέλευση του Σαββάτου, προκειμένου να αποφασίσουμε αν θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης, εκφράζοντας τις προθέσεις του κλάδου, που φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει έτσι το θέμα.

Επιστολή σε Βαρουφάκη: Παρέμβαση Λ. Αυγενάκη

Στο θέμα της πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα σούπερ-μάρκετ, που τέθηκε ενόψει της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρεται ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη και τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, διαβιβάζοντας σχετική επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του προς τους υπουργούς, «τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και η διάθεσή τους από τα σούπερ-μάρκετ εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς έχουν σοβαρές αντενδείξεις και παρενέργειες. Επιπλέον, χρειάζονται ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες πρέπει να διακινείται και να φυλάσσεται ένα φάρμακο και δεν μπορεί να διατίθεται οπουδήποτε». Με τον κ. Αυγενάκη παράλληλα να σημειώνει στην επιστολή του ότι «εδώ και καιρό αναμένουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίσει όλα τα θέματα που άπτονται του φαρμακείου, όπως το ωράριο, τα πειθαρχικά συμβούλια και το ιδιοκτησιακό (πολλαπλές άδειες), θέματα που όμως δεν έχουν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση για τη χώρα».

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια