default-image

Bloomberg: Αναξιόπιστες οι προτάσεις της Ελλάδας

Ελλάδα
Bloomberg: Αναξιόπιστες οι προτάσεις της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι "Θεσμοί" έχουν ήδη στα χέρια τους το κείμενο της νέας ελληνικής πρότασης και η πρώτη αντίδραση μεταδόθηκε από το Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο μεταδίδει ότι η πρώτη εντύπωση για τις προτάσεις είναι "ότι είναι αναξιόπιστες".

Σε αντιστοιχία με τη λακωνική πρόταση των 5 σελίδων που έδωσε ο Γιούνκερ εκ μέρους των δανειστών στον Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική πρόταση είναι μόλις 3 σελίδες και περιέχει το περίγραμμα των μέτρων τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά σε απάντηση στα καταστροφικά μέτρα που προσπαθούν να επιβάλουν οι δανειστές.

Η πληροφορία για την παράδοση της ελληνικής πρότασης δημοσιεύτηκε από ξένα ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκε από πηγές της Κομισιόν.

«Λάβαμε νέα ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, την οποία εξετάζουμε», ανέφερε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει αντιπρόταση στους θεσμούς, οι οποίοι τη μελετούν», δήλωσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ ήταν ήδη από χθες σε αναμονή στις Βρυξέλλες, καθώς πληροφορίες ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει έως αργά το βράδυ της Δευτέρας τις νέες προτάσεις της.

Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν το Brussels Group να συνέρχεται σήμερα Τρίτη, ώστε να αποτιμήσει τις νέες ελληνικές θέσεις.

Η νέα ελληνική πρόταση, που καταγράφεται σε κείμενο τριών σελίδων, έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.

Ως προς το ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βάρος της νέας πρότασης πέφτει κυρίως στο δημοσιονομικό κενό, από την κάλυψη του οποίου θα κριθούν ουσιαστικά και τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση. Παράλληλα η ελληνική πλευρά ζητάει να αναλάβει τα ομόλογά της ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και αυτός να αποπληρώσει την ΕΚΤ.

Επιπλέον η Αθήνα ζητάει από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αγοράζουν περισσότερο ελληνικό χρέος. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της και να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση εμμένει σε λύση-πακέτο που θα εξασφαλίσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, δίχως να χρειαστεί νέο μνημόνιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News