default-image

Εξελίξεις για το Talos - Στην αντεπίθεση το "Tεχνόπολις"

Κρήτη
Εξελίξεις για το Talos - Στην αντεπίθεση το "Tεχνόπολις"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την "καυτή" υπόθεση του "Τalos Plaza" άναψαν χθες τα αίματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, δίχως όμως η ένταση να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Το θέμα προέκυψε τελείως τυχαία στη συνεδρίαση, όταν το έθιξε ο Ηλίας Λυγερός σε μια αναφορά του περί χωροταξικού και χρήσεων γης...

Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών πέταξε "καρφιά" για τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής, κάνοντας συνάμα λόγο για δικαίωση-επιβεβαίωση της θέσης της δικής του παράταξης.

Ενοχλημένος από τις αιχμές πήρε το λόγο ο δήμαρχος Ηρακλείου, που διερωτήθηκε πώς ακριβώς επιβεβαιώθηκε η θέση των Ενεργών Πολιτών και τι διαφορετικό δηλαδή θα έκαναν αν ήταν εκείνοι δημοτική Αρχή.

«Βρισκόμαστε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και είναι αντιληπτό σε όλους. Καλό είναι όταν αναφερόμαστε σε τέτοια ζητήματα να γνωρίζουμε και να τα λέμε σωστά τα πράγματα. Πώς δηλαδή δικαιωθήκατε, κύριε Λυγερέ;», ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου, για να λάβει την απάντηση εκ μέρους του Ηλία Λυγερού, πως ο Δήμος θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ αντί να ακολουθεί, όπως είπε, μια περίεργη τακτική δίχως αποτέλεσμα.

«Ξεκινήσαμε την εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ από τον Οκτώβριο. Απλώς προέκυψε η ένσταση από τη μια πλευρά. Είναι γνωστά όλα αυτά. Δεν υπάρχει κάτι περίεργο», ανταπάντησε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Με τη συζήτηση να κλείνει άρον-άρον στο σημείο αυτό, μετά τις αντιδράσεις συμβούλων για το πώς προέκυψε έτσι στο πόδι συζήτηση τέτοιου θέματος...

Μηνύσεις εντός των ημερών από τον ιδιοκτήτη του "Τεχνόπολις"

Εντωμεταξύ, σκληρή απάντηση στα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την υπόθεση αδειοδότησης του "Τάλως" δίνει η ιδιοκτησία του "Τεχνόπολις".

Με μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία από τη μια εγκαλεί το Δήμο Ηρακλείου για την πρακτική που έχει ακολουθήσει σε ό,τι αφορά την υπόθεση - προαναγγέλλοντας ακόμα και μηνύσεις - και από την άλλη επιμένει στα της παράνομης λειτουργίας του Εμπορικού Κέντρου "Τάλως", η εταιρεία "Τεχνόπολις" ζητά να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με αυτήν, επιβάλλεται να μπει "λουκέτο", αφού διαπιστώθηκε ότι έχουν παραβιαστεί οι παράμετροι "χρήσης γης" που προβλέπονται βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και οι οποίοι δεν καλύπτουν τη δραστηριότητα των πολυσινεμά "Τάλως".

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τους τελευταίους μήνες και αφού "έστειλαν" την μπάλα (απόφαση ΣτΕ) στην "εξέδρα", σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, οι κατ' εξακολούθηση παρανομούντες αιρετοί του Δήμου, υπάλληλοι της Πολεοδομίας και "Νομικής" Υπηρεσίας του Δήμου, καθώς και υπάλληλοι του ΣΥΠΟΘΑ, δεν ξέρουν πλέον τι να σκεφθούν και ποιες επιπλέον παράνομες πράξεις-διαδικασίες να μεθοδεύσουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους παρανόμως αδειοδοτηθέντες.

Ενισχύουν την παραπληροφόρηση στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αδιαφορώντας για την καταστροφή που έχουν επιβάλλει επί μια 8ετία στην "Τεχνόπολις Α.Ε." και χωρίς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι του νόμου αλλά και του Δήμου.

Οι πράξεις τους το τελευταίο 10μηνο δεν έχουν λογική εξήγηση για το λόγο ότι:

Α) Γνωρίζουν το αυτονόητο, ότι η διοίκηση (Δήμος) ή συλλογικό όργανο (ΣΥΠΟΘΑ) δεν έχουν εξουσιοδότηση εκ του νόμου να κρίνουν πολεοδομικά ζητήματα τα οποία έχουν κριθεί από το δικαστήριο.

Ο Δήμος και το ΣΥΠΟΘΑ έθεσαν παρανόμως τους εαυτούς τους και τις υπηρεσίες τους πάνω από την απόφαση του δικαστηρίου, περιέφεραν την υπόθεσή μας σε υπηρεσίες των Αθηνών, οι οποίες δεν είχαν εξουσιοδότηση εκ του νόμου να κρίνουν το θέμα της σφράγισης.

Επέλεξαν αυτήν την τακτική για να δώσουν επιπλέον χρόνο στο παράνομο πολυσινεμά της Odeon στο "Τάλως", για να εξακολουθεί να λειτουργεί εις βάρος του "Τεχνόπολις".

Β) Σε ό,τι αφορά τη δήθεν ένταξη στο Ν. 4178/2013 των κινηματογράφων της Odeon στο "Τάλως", ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του γνωρίζουν ότι:

α) Ο ιδιοκτήτης των κινηματογράφων κ. Κ. Χούμπαυλης έκανε τη δήλωση ένταξης στο Ν. 4178/2013 μετά την έκδοση της απόφασης σφράγισης του ΣτΕ, επικαλούμενος ψευδή στοιχεία, τάχα "ανακληθείσα οικοδομική άδεια", προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να δεχτεί τη φόρμα δήλωσης, διότι άλλως θα την απέρριπτε.

β) Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ΓΠΣ (ΓΠΣ 1988, ΓΠΣ 2003) με χρήση γης Γενική Κατοικία.

γ) Η εκδοθείσα για τη "Δομική Ακινήτων" οικοδομική άδεια 169/2004 και οι μετέπειτα αναθεωρήσεις της δεν έχουν ανακληθεί, όπως ρητά αναφέρεται στο με αριθ. πρωτ. 145600/23.9.2014 έγγραφο σχετ. (1) της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου.

Το ΣτΕ διέταξε τη σφράγιση των παράνομων χρήσεων και έδωσε τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να εγκαταστήσει στο χώρο που καταλαμβάνουν οι κινηματογράφοι χρήση που να ανταποκρίνεται στη χρήση γης Γενικής Κατοικίας, όπως π.χ. διοικητικές υπηρεσίες, καταστήματα, μικρή ξενοδοχειακή μονάδα κ.λπ.

Γ) Ο ιδιοκτήτης των κινηματογράφων, καθώς και η Πολεοδομία αλλά και το ΣΥΠΟΘΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι:

- Ο Ν. 4178/2013, ο οποίος εξεδόθη ένα χρόνο πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ 2738/2014, προβλέπει την υπαγωγή σε αυτόν αυθαίρετων κτηρίων και χρήσεων, αλλά εξαιρεί ρητά τις χρήσεις που δεν επιτρέπονταν ούτε κατά το χρόνο της εγκατάστασής τους, ούτε κατά το χρόνο της δήλωσης υπαγωγής, όπως οι πολυκινηματογράφοι στο "Τάλως".

Εξάλλου, οι δικαστές στο ΣτΕ γνώριζαν το νόμο όταν ένα χρόνο μετά εξέδωσαν την 2738/2014 απόφαση σφράγισης των παράνομων χρήσεων.

- Η αρμόδια διεύθυνση της Πολεοδομίας - Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών, με τη με αριθ. πρωτ. 175539/5.1.2015 σχετ. (2) έγγραφη εισήγησή της στο ΣΥΠΟΘΑ μετά τη με αριθ. πρωτ. 175539/20.11.2014 σχετ. (3) προσφυγής του "Τεχνόπολις" κατά της με αριθ. 2673064/6.10.2014 σχετ. (4) ανακριβούς δήλωσης του ιδιοκτήτη των πολυκινηματογράφων στο "Τάλως", εισηγείται "... θεωρούμε ότι δε συνέτρεχαν λόγοι υπαγωγής στο Ν. 4178/2013".

Ο Δήμος μέχρι σήμερα, δέκα (10) μήνες μετά την έκδοση της αμετάκλητης απόφασης του ΣτΕ, προσπαθεί πανικόβλητος να προωθήσει τη μια μετά την άλλη παράνομη και καταχρηστική διαδικασία για να μη σφραγίσει.

Τους τίθεται το ερώτημα:

- Γιατί δεν εφαρμόζετε το ΝΟΜΟ;

- Γιατί διασύρετε το Δήμο στα μάτια των δημοτών της πόλης;

- Γιατί δημιουργείτε επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις με τις κατ' εξακολούθηση παράνομες πράξεις σας στο Δήμο;

- Γιατί εξακολουθείτε προκλητικά να μεροληπτείτε εις βάρος του "Τεχνόπολις"; Δε σας αρκούν τα 8 χρόνια οικονομικής και ηθικής καταστροφής που προκαλέσατε;

Δ) Το ΣΥΠΟΘΑ δεν έχει εξουσιοδότηση εκ του νόμου να κατευθύνει ή να υπαγορεύει διαδικασίες για την εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ, δηλαδή τη σφράγιση, αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και ο Δήμος και το ΣΥΠΟΘΑ.

Οι παράνομες προτροπές του ΣΥΠΟΘΑ, όπως διατυπώνονται στην τελευταία φράση του κειμένου του πρακτικού "... ο Δήμος να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με βάση το προβλεπόμενο που ισχύει σήμερα θεσμικό πλαίσιο", διατυπώθηκαν εσκεμμένα καθ' υπέρβαση κάθε αρμοδιότητάς του, για να δημιουργήσουν έρεισμα για επιπλέον παράνομα "παιχνίδια" και καθυστερήσεις.

Η αρμοδιότητα του ΣΥΠΟΘΑ περιορίζεται στην εξέταση των ενστάσεων "Τάλως" και στην αποδοχή ή απόρριψή τους. Πέραν τούτου ουδεμία άλλη αρμοδιότητα έχει για την παροχή οδηγιών και παροτρύνσεων.

Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν και αυτό που απομένει είναι η εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ.

Πού αποσκοπεί ο κ. Μαυράκης αναφέροντας το "ισχύον θεσμικό πλαίσιο" αλλά και το "προβλεπόμενο"; Έχει μπερδέψει τα λεγόμενά του; Αμφίβολο...

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Το νομικό πλαίσιο, το οποίο έλαβε υπόψη του το δικαστήριο και εξέδωσε την απόφαση 2738/2014 για τη σφράγιση, είναι εκείνο που διέπει τις χρήσεις γης "γενικής κατοικίας" για την πολεοδομική ενότητα 13 "Καμίνια", οι οποίες προβλέπονται στα εγκεκριμένα ΓΠΣ του 1988 και ΓΠΣ του 2003. Όταν αλλάξει το ΓΠΣ του 2003 και τυχόν αλλάξουν οι χρήσεις γης, τότε μόνο θα έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου εξεδόθη η ως άνω απόφαση του ΣτΕ.

Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα είναι αυτό που ίσχυε όταν εξεδόθη η απόφαση 2738/2014 του ΣτΕ και θα ισχύει μέχρι να αλλάξει το ΓΠΣ του 2003. Αυτό το γνωρίζουν αιρετοί και υπάλληλοι του Δήμου και του ΣΥΠΟΘΑ.

Ας αφήσουν τα ανίερα και παράνομα παιχνίδια τους και να εφαρμόσουν το νόμο.

Η απόφαση 2738/2014 του ΣτΕ δεν τελεί υπό την κρίση τους (Δήμος και ΣΥΠΟΘΑ).

Οι κατ' εξακολούθηση παράνομες πράξεις τους και οι μεθοδεύσεις τους θα κριθούν αρμοδίως, μετά τις μηνύσεις που θα κατατεθούν από τη διοίκηση της "Τεχνόπολις Α.Ε."».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News