Ειδήσεις

Συνελήφθησαν στο Πενταμόδι για παράνομο ψέκασμα αμπελιών

Για πρώτη φορά στα χρονικά είχαμε συλλήψεις στην Κρήτη εξαιτίας παράνομου τρόπου ψεκάσματος αμπελιών! Το γεγονός καταγράφτηκε στο Πενταμόδι, όπου πρόσφατα είχε γίνει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ενημερωτική εκδήλωση για την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

Χειροπέδες φόρεσαν ο χειριστής του τρακτέρ, που ψέκαζε με νεφελοψεκαστήρα δίπλα σε σπίτια, αλλά και ο ιδιοκτήτης του αμπελιού. Οι Αρχές έλαβαν δείγμα από το φυτοφάρμακο προκειμένου, μέσω χημικού ελέγχου, να διαπιστωθεί η σύνθεσή του.

Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι του Πενταμοδίου, προχθές το πρωί, σχεδόν αξημέρωτα, ξύπνησαν εξαιτίας του θορύβου τρακτέρ και τουρμπίνας που ψέκαζε αμπελοκαλλιέργεια 60 στρεμμάτων στην περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ψέκασμα σε περιοχές που υπάρχουν κατοικίες πρέπει να γίνεται με άλλο τρόπο, ώστε να μη σηκώνεται σύννεφο από τα φάρμακα που προορίζονται για φυτά και όχι για ανθρώπους.

Χειροπέδες στο χειριστή του τρακτέρ, που ψέκαζε με νεφελοψεκαστήρα δίπλα σε σπίτια, αλλά και τον ιδιοκτήτη του αμπελιού, πέρασαν οι Αρχές.

Περίοικοι έκαναν λόγο για πυκνό σύννεφο φαρμάκου και για άσχημη μυρωδιά που συνόδευε το ψέκασμα. Γνωρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ψεκάσματος δεν προβλέπεται από το νόμο να γίνεται σε απόσταση 500 μέτρων από κατοικημένη περιοχή, κάλεσαν την Αστυνομία και ακολούθησαν οι συλλήψεις.

Οι καταγγέλλοντες για «ανθρωπιστικούς λόγους» δήλωσαν πως δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη των συλληφθέντων, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το συμβάν δε θα επαναληφθεί ποτέ ξανά στο μέλλον. Ωστόσο, δικάσιμος θα οριστεί, ούτως ή άλλως, και οι καταγγέλλοντες θα κληθούν ως μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις που έδωσαν ανέφεραν πως τα σπίτια τους βρίσκονται εντός σχεδίου οικισμού, όπως και τμήμα της επίμαχης αμπελοκαλλιέργειας. Πως όταν γίνεται χρήση νεφελοψεκαστήρα επηρεάζεται το 75% των σπιτιών του χωριού και πως έκαναν την καταγγελία, όταν ο συλληφθείς αθέτησε προφορική υπόσχεση που τους είχε δώσει για τήρηση των προβλεπόμενων.

Ένα σύννεφο από φυτοφάρμακα σηκώθηκε στο Πενταμόδι, αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Πρίαμος Ιερωνυμάκης: «Ακραίες οι συλλήψεις»...

Ακραίες θεωρεί τις συλλήψεις ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος παρακαλεί τις Αρχές να σταματήσουν τη δίωξη. Όπως επισημαίνει, είναι γεγονός πρωτοφανές και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με αμοιβαίο σεβασμό.

«Κατοικίες και καλλιέργειες μπορούν να συνυπάρξουν», ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης και συμπλήρωσε: «Παρόλο που τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε είναι εγκεκριμένα, πρέπει να ραντίζουμε με χαμηλή πίεση όταν υπάρχουν δίπλα οικογένειες, είτε είναι οι δικές μας, είτε χωριανών μας. Πρέπει, όμως, να μην υπάρχει υπερβολή και από την άλλη πλευρά. Με σεβασμό και κατανόηση βρίσκουμε λύσεις σε όλα».

Τα ψεκάσματα αυτήν την περίοδο είναι στα αμπέλια απαραίτητα, προκειμένου να μπορέσουν να προστατεύσουν τη σοδειά τους οι παραγωγοί. Οι υγρασίες και οι τοπικές βροχές των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη περονόσπορου και χολέρας.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια