default-image

Αγώνας για διάσωση ντόπιων ποικιλιών

Ηράκλειο
Αγώνας για διάσωση ντόπιων ποικιλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη συμμετοχή νέων καταναλωτών και παραγωγών, συγκροτώντας επιτόπου τα αντίστοιχα δίκτυα για να αρχίσουν τη συνεργασία τους με την οργάνωση "Πελίτι" και την καλλιεργητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης "Τα ζιζάνια", ολοκληρώθηκε τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στις Βασιλειές.

Η Στέλλα Χατζηγεωργίου και ο Μανόλης Βαρδάκης, ως επικεφαλής της Τοπικής Ομάδας Ηρακλείου του "Πελίτι" και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, βρέθηκαν στην εκδήλωση και ενημέρωσαν τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλειών. Είχε στηθεί μάλιστα και τραπέζι με προϊόντα της ομάδας, καθώς και έντυπο υλικό της δραστήριας οργάνωσης, που δίνει αγώνα από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη για τη διάσωση και εξάπλωση των ντόπιων ποικιλιών και των αυτοχθόνων φυλών των ζώων, με εξαιρετικά μέχρι τώρα αποτελέσματα!

Όλοι όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τους ένωνε η μεγάλη λαχτάρα τους για διατροφή απαλλαγμένη από χημικά, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, και από προϊόντα που προέρχονται από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες και όχι από υβρίδια ξενόφερτα, που για να παραχθούν γίνονται οι διασταυρώσεις μεταξύ δύο ή περισσότερων ποικιλιών και τα διακινούν οι πολυεθνικές, σε σπόρους και σε φυτώρια.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η εκδήλωση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και τελείωσε γύρω στις 11 τη νύχτα, με τον κόσμο να γεύεται το βιολογικό κρασί και τη βιολογική τσικουδιά, αλλά και χυμούς όπως και εδέσματα από αγνά υλικά, που περιελάμβανε το τραπέζι που στήθηκε στον ίδιο χώρο.

Περισσότεροι από 25 με 30 κάτοικοι στη συνέχεια εγγράφησαν στη λίστα των παραγωγών, ενώ πάνω από 30 κάτοικοι γράφτηκαν στους καταναλωτές. Μέσω της ιστοσελίδας της Ομάδας Υποστήριξης Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα γίνεται η επικοινωνία τους και η συνεργασία τους, με στόχο οι μεν πρώτοι να παράγουν βιολογικά προϊόντα και οι δε δεύτεροι να τα καταναλώνουν.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλειών Γεωργία Μπαγιουρούκη τόνισε ότι «ο στόχος μας είναι μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, που θα έχουν και συνέχεια, να υποστηρίξουμε τους μικρούς αγρότες που καλλιεργούν με ορθολογικό τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, θέλοντας έτσι να προστατεύσουμε τόσο τη δική μας την υγεία όσο και το ίδιο το περιβάλλον. Και με μεγάλη μας ικανοποίηση είδαμε ότι υπήρξε η ευαισθητοποίηση των πολιτών να στραφούν στην παραγωγή ή στην κατανάλωση προϊόντων μέσα από αυτές τις μεθόδους».

Σημαντική ενημέρωση

Δεκάδες άνδρες και γυναίκες από τις Βασιλειές, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι και μεσήλικες, παιδιά και γυναίκες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γεωργίας Μπαγιουρούκη και του συζύγου της, του γνωστού συγγραφέα και πανεπιστημιακού, κοινωνιολόγου Γιάννη Ζαϊμάκη. Ακολούθησε η ομιλία της γεωπόνου Στέλλας Χατζηγεωργίου. Αφού μίλησε στον κόσμο και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους διοργανώθηκε η προσπάθεια αυτή, αναφέρθηκε στη δράση του "Πελίτι" και ιδιαίτερα στην οργάνωση του Ηρακλείου, τονίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί στον Πύργο Μονοφατσίου μια μονάδα δύο στρεμμάτων, για την καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση, καλλιεργώντας πολλά είδη στο χωράφι του Πύργου, παράγει στη συνέχεια σπόρους, τους οποίους και διακινεί δωρεάν σε κόσμο που θέλει να παράγει.

Η Στέλλα Χατζηγεωργίου - που είναι και ερευνήτρια του ΕΛΓΑ "Δήμητρα" και εργάζεται στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς - ανέλυσε προς τους Βασιλειανούς τους λόγους για τους οποίους η διάσωση και η εξάπλωση του ντόπιου σπόρου έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον όλων μας. Τόνισε μάλιστα ότι σήμερα, επειδή είναι μολυσμένα τα πάντα, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή η εκστρατεία. Και ξεκαθάρισε ότι η ντόπια ποικιλία, εκτός του ότι "δίνει" σπόρους για το μέλλον, μπορεί και προσαρμόζεται άνετα στο ντόπιο περιβάλλον, αφού της είναι "γνώριμο", χωρίς απαιτήσεις σε πολύ νερό, σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Μανόλη Βαρδάκη, που μαζί με την Στέλλα Χατζηγεωργίου εκπροσωπούν την Ομάδα Ηρακλείου του "Πελίτι".

«Εγώ είμαι αγρότης», είπε. «Και σας καλώ όλους σας να φυτεύεται σπόρους παντού. Σε κάθε σπιθαμή γης. Όπου μπορείτε να βάζετε ντόπιες ποικιλίες». Ο κ. Βαρδάκης ξεκαθάρισε ότι στην Κρήτη μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα πάντα, από κηπευτικά μέχρι και καφέ. Και μάλιστα, έδειξε φυτό από φακή, λέγοντας ότι τόσο στη φακή όσο και σε άλλα προϊόντα ο ίδιος έχει γεμίσει τις αποθήκες του πολλούς τόνους προϊόντων.

Ο Μανόλης Βαρδάκης είπε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πράγμα: «Είμαστε ό,τι τρώμε»!

Το "Πελίτι" είναι μια κοινότητα ανθρώπων όπου ο καθένας, από τον τόπο όπου ζει, εργάζεται για τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών και των γεύσεων, για μια αχρήματη οικονομία, για την ανταλλαγή των αγαθών και των υπηρεσιών χωρίς χρήματα και για την επίτευξη της συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. Το "Πελίτι" (πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά) "φύτρωσε" με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Σαϊνατούδη το 1995 στη Δράμα.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News