Ειδήσεις

Ενημέρωση για τον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών

Δωρεάν μετακίνηση και ένα υποτυπώδες επίδομα για να ξεκινήσουν από την αρχή τη ζωή τους είναι τα κίνητρα που εξασφαλίζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στηn πατρίδα τους.

Είκοσι οκτώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν επαναπατριστεί τα τελευταία χρόνια με τον τρόπο αυτό, με τη διαφορά πως επιστρέφουν σε χώρες όπου δεν υπάρχουν πλέον συνθήκες πολέμου, όπως συμβαίνει τώρα με τη Συρία, απ' όπου προέρχεται το γιγαντιαίο μεταναστευτικό κύμα που κατακλύζει τη Μεσόγειο και αναμένεται να ενταθεί δραματικά μέσα στο καλοκαίρι.

Στην Κρήτη οι αφίξεις μεταναστών είναι περιορισμένες σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, γι' αυτό και δεν τίθεται, σύμφωνα με τις Αρχές, θέμα δημιουργίας χώρου φιλοξενίας,

Ωστόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης εξακολουθεί να προειδοποιεί ότι η πρόταση ενοικίασης χώρων φιλοξενίας που έχει τεθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Μετανάστευσης είναι ανεφάρμοστη.

Σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή φορέων της Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης παρουσίασαν τις προβλέψεις του προγράμματος, ώστε αυτό να γνωστοποιείται στους μετανάστες, καθώς στόχος είναι αύξηση του αριθμού των επαναπατριζόμενων αλλοδαπών, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που είναι διαθέσιμα είναι ελάχιστα.

Όπως αναφέρθηκε στην ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, περισσότεροι από 28.000 πρόσφυγες-μετανάστες έχουν επιστρέψει από τη χώρα μας στις πατρίδες τους στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Εθελοντικών Επιστροφών και Επανένταξης".

Στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), παρόντες ήταν, εκτός από τον περιφερειάρχη Κρήτης και αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Σητείας, εκπρόσωποι αστυνομικών και λιμενικών Αρχών, φορέων και εθελοντών όπως και στελέχη εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής του Οργανισμού στη χώρα μας Δανιήλ Εσδράς, ενώ ομιλία πραγματοποίησε και ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, το προσφυγικό κύμα που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των πολεμικών διενέξεων έχει πλήξει κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οικονομικά για να βελτιώσουν τις δομές υποδοχής, ενώ θα πρέπει να γίνει πράξη η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναλογικό «μοίρασμα» των προσφύγων-μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης, «η μετανάστευση, η προσφυγιά, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ξεπερνά τα όρια της χώρας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, παγκόσμιο. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που αποτελούν χώρες-"σταυροδρόμι" προσφυγιάς και μετανάστευσης. Δημιουργούνται προβλήματα ειδικά στα νησιά μας. Στην Κρήτη δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. Πρέπει να υπάρξουν λοιπόν οι κατάλληλες χρηματοδοτήσεις ούτως ώστε να βοηθηθούν τα κράτη υποδοχής, όπως επίσης να υλοποιηθεί η απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταφέρονται μετανάστες αναλογικά στα κράτη-μέλη. Επαναλαμβάνω ότι δράσεις και ενέργειες πρέπει να γίνουν για τη μετανάστευση, που απαιτεί πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζητούμενο ωστόσο είναι να σταματήσουν τα μέτωπα των πολέμων, γιατί αν δε γίνει αυτό τότε η μετανάστευση-προσφυγιά δεν πρόκειται να μειωθεί».

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδράς, «εμείς υλοποιούμε πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί που στερούνται νόμιμων εγγράφων έρχονται σε εμάς και ζητάνε τη βοήθειά μας προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ωστόσο αν μιλάμε για τη Συρία, όπου μαίνεται ο πόλεμος, επιστροφές προσφύγων δε γίνονται. Μέχρι σήμερα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος "Εθελοντικών επιστροφών και επανένταξης" έχουμε περί τις 28.000 επιστροφές από την Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί με τη δική μας βοήθεια γύρισαν εθελοντικά στη χώρα τους, κυρίως σε Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, Μαρόκο, Αίγυπτο κ.α. Σήμερα γύρω από τα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται περί το 1,1 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει τις δομές, να ενισχύσει οικονομικά τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως Ελλάδα και Ιταλία, επίσης να υλοποιηθεί όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναλογικό μοίρασμα προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην ημερίδα μίλησε και ο γενικός αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Καραμαλάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «όποτε χρειάστηκε η Ελλάδα, σε επίπεδο Κρήτης, να ανταποκριθεί σε θέματα μεταναστευτικών ροών, οι ενέργειές μας ήταν άμεσες και αποτελεσματικές. Η συνεργασία μας με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την υποδοχή των προσφύγων ήταν και είναι υποδειγματική. Σε επίπεδο Κρήτης, όποτε χρειάστηκε να διαχειριστούμε μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών, αυτοί σε λίγα 24ωρα αποχώρησαν από το νησί και προωθήθηκαν στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές της χώρας».

Τέλος η εθελόντρια του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Παράρτημα Χανίων, Κυριακή Σαριδάκη, δήλωσε: «Πάρα πολλές φορές δεχόμαστε πρόσφυγες στην Κρήτη. Αντιμετωπίζουμε δε μεγάλα προβλήματα, ενώ οι χώροι δεν είναι επαρκείς ούτε κατάλληλοι για να υποδεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς τους προσφέρουμε το φαγητό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να απαλύνουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάνε».

Να σημειωθεί ότι στο χώρο της ημερίδας παρουσιάζεται παράλληλα η έκθεση φωτογραφίας "kinesis & taxis".

Οι επισκέπτες της έκθεσης παρακολουθούν εικόνες ως μια διαδρομή στο χρόνο και το χώρο των διεθνών αποστολών του Οργανισμού, όπου και όποτε η ανάγκη και οι συνθήκες προκαλούσαν το μαζικό εκτοπισμό πληθυσμών, ως μετακίνηση με συγκεκριμένο προορισμό ή απλά ως διαφυγή για επιβίωση.

Οι εικόνες αυτές αποτυπώνουν τις βασικές αρχές και αξίες του ΔΟΜ για διαχείριση της μετανάστευσης με ανθρωπιστικούς όρους.

Σχόλια