Ειδήσεις

Ρουμπινί: 40 δισ. στην Ελλάδα, χωρίς μνημόνια

«Δώστε χρήμα στην Ελλάδα, χωρίς μνημόνια»: Ο διάσημος οικονομολόγος (γνωστός ως "Κασσάνδρα των αγορών" αλλά και εξαιρετικά επιτυχημένος αναλυτής και επενδυτής), Νουριέλ Ρουμπινί, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, βλέποντας την "αυστηρή" στάση της Ε.Ε. να στέκεται εμπόδια σε μια συμφωνία.

«Η Ελλάδα, ρεαλιστικά, χρειάζεται 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων» δήλωσε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα".

Ο Ρουμπινί, όμως, θεωρεί απαράδεκτο να υπάρξει τρίτο μνημόνιο, «δεδομένων όλων των απωλειών κυριαρχίας που κάτι τέτοιο συνεπάγεται».

Τα χρήματα αυτά, εν μέρει, σύμφωνα με το διεθνούς φήμης οικονομολόγο, «θα πρέπει να τα εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμέσου διαφόρων οδών, ενώ το ΔΝΤ θα πρέπει να διατηρήσει μόνον έναν ρόλο απλής τεχνικής υποστήριξης».

Σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί θα πρέπει να αυξηθούν να «Emergency Liquidity Agreement» (ELA) -που δημιουργήθηκαν διά της ηλεκτρονικής οδού από την Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον έλεγχο της Φρανκφούρτης - και στη συνέχεια, σε ένδειξη ελπίδας αλλά και άμεσης ανάγκης, να ξαναλειτουργήσει το λεγόμενο «waiver», η εξαίρεση που επιτρέπει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για χρηματοδότηση σε μετρητά, σε ευρώ, έστω και αν δε διαθέτουν το «investment grade» του Μοοdy's.

H δε καθοριστική φάση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του New York University, είναι να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο τρόπος, σύμφωνα με τον Ρουμπίνι, είναι ο εξής: «Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης αποφασίζουν μια χρηματοδότηση-γέφυρα υπέρ της Αθήνας, πέρα από κάθε μνημόνιο. Το Ταμείο θα εκδώσει ειδικά ομόλογα που θα πρέπει να αγοραστούν και από την ΕΚΤ, η οποία έχει τη δυνατότητα να το πράξει διότι προβλέπεται ότι μπορεί να αγοράσει - στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης - και ένα ποσοστό ομολόγων που εκδίδονται από υπερεθνικούς θεσμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή, ακριβώς, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης».

Σύμφωνα με τον Aμερικανό οικονομολόγο, τέλος, ο «Γιάνης Βαρουφάκης χρησιμοποιήθηκε ως ένας "κακός αστυνόμος" ο οποίος κάνει την έφοδο στο στόχο που έχει τεθεί και στη συνέχεια αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε πιο διπλωματικούς συναδέλφους». «Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι, αν ο Βαρουφάκης δεν έπαιζε το ρόλο αυτό του κακού και υιοθετούσε μια πιο συγκαταβατική στάση, ο Τσίπρας θα έπρεπε να βρεθεί σε αντιπαράθεση με τον Σόιμπλε, ενώ, τώρα, τέθηκε εκ των πραγμάτων ως απευθείας συνομιλητής της Μέρκελ, με μια διαπραγμάτευση πολιτικού χαρακτήρα», καταλήγει ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Σχόλια