Ειδήσεις

Υπόμνημα στον Π. Κουρουμπλή για τα προβλήματα στην Κίσσαμο

Λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας στην περιοχή της Κισσάμου ζήτησε ο δήμαρχος κ. Θεόδωρος Σταθάκης από τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουπλή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου & Σελίνου και στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.

Ο δήμαρχος Κισσάμου επέδωσε μάλιστα στον υπουργό Υγείας και στο διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Κρήτης κ. Νίκο Ηγουμενίδη, που τον συνόδευε, υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης - κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (π.χ. ιατροί, οδηγός ασθενοφόρου, κ.λπ.) αλλά και υλικοτεχνικά μέσα - ενώ παράλληλα ζήτησε από τον κ. Κουρουπλή «την έμπρακτη στήριξη τόσο του ίδιου όσο και του υπουργείου Υγείας για τη βιώσιμη λειτουργία των δομών του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου Ιδρύματος της Μητροπόλεως μας», το οποίο όπως ανέφερε «επιτελεί ένα σημαντικότατο κοινωνικό και υγειονομικό έργο».

Αίτημα για νέο τομέα ΕΚΑΒ στην Κίσσαμο

Τέλος, ο κ. Σταθάκης ζήτησε από τον υπουργό να εξετάσει την περίπτωση δημιουργίας ενός νέου τομέα του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Κισσάμου, για τη θερινή περίοδο, καθότι όπως τόνισε «δεν μπορεί σε ένα δήμο, που αριθμεί περί τις 12.000 χιλιάδες μόνιμο πληθυσμό και την καλοκαιρινή περίοδο ο πληθυσμός αυτού διπλασιάζεται λόγω των χιλιάδων επισκεπτών, να μην μπορεί να καλυφθούν με επάρκεια και κυρίως με ασφάλεια  τα επείγοντα περιστατικά που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Εμείς ως Δήμος επιδιώκουμε και διεκδικούμε να υπάρχει πλήρης και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών διακομιδής και της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στην περιοχή της Κισσάμου μια και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα αποτελεί τον πρώτο και έναν από τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα επιβίωσης ενός ασθενούς», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Το υπόμνημα

Ολόκληρο το υπόμνημα το οποίο κατέθεσε στον υπουργό Υγείας ο δήμαρχος Κισσάμου Θ. Σταθάκης:

«Προς υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή

Θέμα: "Υπόμνημα Δήμου Κισσάμου για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Κισσάμου και Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Ι.)"

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το Κέντρο Υγείας Κισσάμου (ΚΥΚ) είναι από τα πιο δραστήρια Κέντρα Υγείας της περιφέρειας Κρήτης, και εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των Χανίων. Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της τουριστικής κίνησης ο φόρτος εργασίας και οι απαιτήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να φαίνονται ακόμα περισσότερο. Ως Δήμος Κισσάμου, θεωρούμε αναγκαίο να διασφαλιστεί η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Κέντρου Υγείας και να προωθηθεί η άμεση επίλυση σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν αυτό και πιο συγκεκριμένα:

1) Ασθενοφόρο. Το ΚΥΚ διαθέτει ένα πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο. Συνέπεια αυτού είναι αφενός να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβαινόντων και αφετέρου να εμφανίζεται μεγάλος αριθμός βλαβών που θέτουν το ασθενοφόρο εκτός λειτουργίας.

2) Οδηγοί ασθενοφόρου. Ο αριθμός των οδηγών είναι ανεπαρκής με συνέπεια να υπάρχουν ακάλυπτες ασθενοφόρου έως και 2 βάρδιες.

3) Υπερωρίες παραϊατρικού προσωπικού (οδηγών, νοσηλευτών κ.λπ.). Παραμένουν απλήρωτες εδώ και μεγάλο διάστημα (έως και 6 μήνες)

4) Φύλαξη. Παρά την πρόβλεψη θέσεων φυλάκων στο οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας, οι θέσεις παραμένουν κενές. Ο μόνος που εκτελεί χρέη φύλακα σε κάποιες βάρδιες (όχι καθημερινά) είναι υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας.

5) Μικροβιολογικό εργαστήριο. Παρότι το Κέντρο Υγείας διαθέτει μικροβιολογικό εξοπλισμό, δεν υπάρχει μικροβιολόγος ούτε παρασκευαστής. Έτσι δεν μπορούν να γίνουν στοιχειώδεις παρακλινικές εξετάσεις ούτε σε επείγουσα, ούτε σε τακτική βάση. Τα δείγματα για έναν τακτικό αιματολογικό έλεγχο στέλνονται στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ πολλά έκτακτα περιστατικά παραπέμπονται στο ΓΝΧ για μια απλή εξέταση αίματος.

6) Αποσπάσεις-μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού. Έχει γίνει απόσπαση-μετακίνηση από το Κ.Υ.Κ. και τα Π.Ι. του Β.Ο.Α.Κ. 5 γενικών ιατρών στο ΓΝ Χανίων. Κατά συνέπεια ο ΒΟΑΚ από τα Χανιά ως το Καστέλι να λειτουργεί με 2 μόνο Π.Ι. ανοικτά και ισάριθμους γιατρούς. Επιπλέον επηρεάζεται αρνητικά η σύνθεση της εφημερίας του ΚΥ.

7) Περιφερειακά Ιατρεία. Απουσιάζει ή είναι ανεπαρκής η κτιριακή υποδομή, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, η καθαριότητα, η τηλεφωνική σύνδεση και η σύνδεση στο διαδίκτυο.

8) Αποκατάσταση βλαβών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Εξοπλισμός που εμφανίζει βλάβη καθυστερεί εξαιρετικά να επισκευαστεί ή δεν επισκευάζεται.

9) Διανυκτέρευση φαρμακείων. Διανυκτερεύοντα φαρμακεία παραμένουν κλειστά, με σημειώματα στις προθήκες τους που παραπέμπουν σε τηλεφωνική επικοινωνία. Τα φαρμακεία ανοίγουν μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και εφόσον ο ασθενής φέρει ιατρική συνταγή.

Τέλος ζητούμε όπως υπάρξει από πλευράς σας έμπρακτη στήριξη για τη βιώσιμη λειτουργία των δομών του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου Ιδρύματος της Μητροπόλεως μας.  

Με εκτίμηση

Ο δήμαρχος Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης».

Σχόλια