Ειδήσεις

Σταύρος Λυγερός: "Τόσο κοντά σε συμφωνία όσο και σε ρήξη"

Οι δυσκολίες και οι παγίδες της διαπραγμάτευσης, οι ελληνικές και οι θέσεις των εταίρων, οι πολιτικές θέσεις και οι "κόκκινες γραμμές", οι επιπτώσεις σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας για όλη την Ευρώπη, αλλά και οι επιπτώσεις για τους Έλληνες από μία νέα συμφωνία, ήταν το αντικείμενο της ανάλυσης του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

Ο κ. Λυγερός έκανε λόγο για παιγνίδι στην τελική του ευθεία με τις δύο πλευρές στην προσπάθεια να κερδίσουν όλο και περισσότερα, αποκάλεσε τυχοδιωκτική τη γραμμή Σόιμπλε και επισήμανε πως μέχρι σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες τις καταγράφει η ελληνική πλευρά. Σημείωσε με νόημα όμως ότι και η άλλη πλευρά έχει να χάσει πολλά από μία ρήξη - ακόμη και η άνετη ΕΚΤ κοντά στα 120 δισ. ευρώ, αν επέλθει ρήξη, θα τα έχει χάσει μονομιάς.

«Άρα η χρεοκοπία», είπε ο Σταύρος Λυγερός, «είναι καταστροφή όχι μόνο για την Ελλάδα. Το θέμα είναι να μην εγκλωβιζόμαστε σε λέξεις όπως "μνημόνιο" που εδώ και 5 χρόνια έχουν αρνητική  εικόνα εξαιτίας της καταστροφής που προκάλεσε το περιεχόμενό τους στη ελληνική κοινωνία.

Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τις λέξεις και να αναζητήσουμε την ουσία. Ακόμη και μία νέα συμφωνία που θα λέγεται "μνημόνιο" αν είναι κόντρα στην ύφεση και την υπο-ανάπτυξη σε τι θα μας ενοχλεί; Να μας ενοχλεί αν είναι συνέχεια της ίδιας λογικής που επί 5 χρόνια καταστρέφει κάθε παραγωγική ικμάδα της χώρας, προς όφελος του ευρωπαϊκού ιερατείου», τόνισε.  

Τουρκία: «Μία διττή αλλαγή σελίδας»

«Διττό το μήνυμα των τουρκικών εκλογών: Από τη μία η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας για το κόμμα του Ερντογάν τερματίζει μία 13ετή απόλυτη ηγεμονία και τον εμποδίζει να μετατρέψει το πολίτευμα της χώρας σε Προεδρική Δημοκρατία με απόλυτες εξουσίες στον πρόεδρο, και από την άλλη η είσοδος πανηγυρικά και με άνεση του φιλοκουρδικού κόμματος στη Βουλή συνιστά και γεωπολιτική εξέλιξη στην περιοχή μας», είπε μιλώντας στον 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη ο αρθρογράφος και αναλυτής Σταύρος Λυγερός.

Σχόλια