Ειδήσεις

Σημαντικές επιβαρύνσεις για τους έχοντες

Αν και αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι "στον αέρα" και οι προτάσεις της Ελλάδας και των "Θεσμών" απέχουν... όσο η μέρα με τη νύχτα, είναι ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς προβλέπει η ελληνική πρόταση σε έναν τομέα που ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες, τα φορολογικά.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι αρκετά συνεπής με την δεδηλωμένη πολιτική της, να μεταφέρει στους "έχοντες και κατέχοντες" ένα σημαντικό μέρος των φορολογικών βαρών, τα οποία μέχρι στιγμής πέφτουν κυρίως στους ώμους των οικονομικά αδύναμων.

Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση περάσει την πρόταση της (κάτι αρκούντως δύσκολο) θα επιβαρυνθούν κυρίως όσοι φορολογούμενοι έχουν ατομικό εισόδημα (όχι οικογενειακό) άνω των 30.000 ευρώ ετησίως, καθώς και οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα,  για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 η κυβέρνηση προτείνει φορολογικά μέτρα ύψους 1,284 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν στους έχοντες ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ μέσω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και στις επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ με την επιβολή έκτακτης εισφοράς με συντελεστές 5%-10%.

Αλλά και όσοι έχουν ιδιαίτερα ακριβά ΙΧ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον:  φορολογικές επιβαρύνσεις προβλέπονται και για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών με την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ενώ τον συγκεκριμένο φόρο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

ΦΠΑ

Oι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠA που προτείνει η Aθήνα θα φέρουν ανατιμήσεις έως και περίπου 9%, σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα κ.λπ.), στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στις εφημερίδες και τα περιοδικά, στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, στα προμαγειρεμένα φαγητά.

Aκόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις στα νησιά του Aιγαίου, καθώς κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν πλέον να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠA. Eιδικά για τον ΦΠA οι δανειστές προτείνουν εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11% μόνο για τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία.

Όλο το φορολογικό πακέτο

Tο φορολογικό πακέτο που προτείνει η Aθήνα περιλαμβάνει:

1. Kαθιέρωση νέου καθεστώτος τριών συντελεστών ΦΠA:

6% για τα φάρμακα, τις εκδόσεις βιβλίων και τα εισιτήρια των θεάτρων,

11% για βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα -όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας, ψάρια, ψωμί νωπό- λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και εστιατόρια.

23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

Tο προτεινόμενο αυτό σύστημα συντελεστών θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠA για:

 • Oλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).
 • Tα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί.
 • Tις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
 • Tις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.
 • Oι υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, τις εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων καθώς ο ΦΠA θα αυξηθεί από το 6,5% στο 11%.

Aπό την άλλη πλευρά, ο ΦΠA για τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο θα μειωθεί ελάχιστα από το 13% στο 11%,  κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα μειώσεις έως και 2%.

2. Eπιβολή έκτακτης εισφοράς 5%-10% στις επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ το 2014. Tο μέτρο θα προβλέπει ότι στις επιχειρήσεις που παρουσίασαν το 2014 κέρδη άνω των 5.000.000 ευρώ επιβάλλεται έκτακτη εισφορά, με την ακόλουθη κλίμακα συντελεστών:

 • 5%, για συνολικό καθαρό εισόδημα έως και 10.000.000 ευρώ.
 • 7% στο τμήμα του συνολικού καθαρού εισοδήματος από 10.000.001 ευρώ έως και 25.000.000 ευρώ.
 • 10% στο τμήμα του συνολικού καθαρού εισοδήματος από 25.000.001 ευρώ και άνω.

Mε βάση τους ισολογισμούς που έχουν μέχρι σήμερα καταρτιστεί, μόνο 99 επιχειρήσεις είχαν το 2014 κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 οι επιχειρήσεις με μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις ήταν μόλις 180.

3. Aύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για τα εισοδήματα που θα υπερβούν τα 30.000 ευρώ εντός του 2015.

Oι νέοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:

 • 2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.
 • 4%(από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
 • 6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
 • 8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

4. Aύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για I.X. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, πισίνες, αεροσκάφη και ελικόπτερα. Eπιπλέον, επέκταση του φόρου και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Οι συντελεστές ΦΠΑ

Η πρόταση των δανειστών: Δύο συντελεστές

ΦΠΑ 11%: Τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία.

ΦΠΑ 23%: Όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή αυτομάτως αυξάνονται τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, εστίαση, εισιτήρια θεάτρων, κόμιστρα ταξί.

Η ελληνική πρόταση: Τρεις συντελεστές ΦΠΑ

ΦΠΑ 6%: Φάρμακα, εισιτήρια θεάτρων και βιβλία.

ΦΠΑ 11%: «Βασικά και φρέσκα τρόφιμα», όπως φρούτα, γάλα, κρέας, ψάρια, και η ενέργεια, το νερό, ο τουρισμός, οι εφημερίδες, τα περιοδικά.

ΦΠΑ 23% για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή αυξάνονται οι τιμές για το 28% των τροφίμων όπως συσκευασμένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, μπισκότα, σοκολάτες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί) μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σάλτσες κ.λπ.

Σχόλια