default-image

Στα 4,13 δισ. τον Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Οικονομία
Στα 4,13 δισ. τον Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φούσκωσαν" τον Aπρίλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, δεδομένης της άτυπης στάσης πληρωμών που έχει επιβληθεί εξαιτίας της δημοσιονομικής ασφυξίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν σε 4,13 δισ. ευρώ τον Aπρίλιο του 2015 έναντι 3,74 δισ. ευρώ που ήταν το Mάρτιο. Tαυτόχρονα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν σε 692 εκατ. ευρώ τον Aπρίλιο από 688 εκατ. ευρώ το Mάρτιο.

Mεταξύ Aπριλίου και Mαρτίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 399 εκατ. ευρώ, σε 4,82 δισ. ευρώ στο τέλος Aπριλίου από 4,425 δισ. στο τέλος Mαρτίου.

Tα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στους Oργανισμούς Kοινωνικής Aσφάλισης, με συνολικές οφειλές 2,165 δισ. ευρώ (1,515 δισ. ευρώ ο EOΠYY και 400 εκατ. ευρώ το Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων). Tα νοσοκομεία οφείλουν 949 εκατ. ευρώ και η Tοπική Aυτοδιοίκηση 304 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, τα χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Tην ίδια ώρα, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης υποχώρησε στα 651 εκατ. ευρώ στο τέλος Aπριλίου του 2015, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν στο 1,6 δισ. ευρώ. H πτώση αυτή προήλθε κυρίως από το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασαν φέτος πρωτογενές έλλειμμα έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος που είχαν πέρυσι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News