default-image

Νέα επίθεση Ερντογάν εναντίον ξένων ΜΜΕ

Κόσμος
Νέα επίθεση Ερντογάν εναντίον ξένων ΜΜΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζοντας τον πόλεμό του εναντίον των ξένων μέσων ενημέρωσης που του ασκούν κριτική, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιτέθηκε το Σάββατο στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ενώ κατηγόρησε και τους New York Times ότι διοικούνται από Εβραίους.

Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση εναντίον των New York Times, του BBC και του CNN για επικριτικά ρεπορτάζ τους, η βρετανική Guardian μπήκε τώρα στο στόχαστρό του.

«Γνωρίζετε τι έγραψε μία βρετανική εφημερίδα για τις εκλογές; Ότι οι φτωχοί μουσουλμάνοι που δεν έχουν δυτικοποιηθεί πλήρως δε θα πρέπει να κυβερνούν την ίδια τους τη χώρα. Ποιοί είστε; Ποιοι είστε, ξεδιάντροποι απατεώνες; Μην περνάτε τα όρια. Από πότε δικαιούστε να μας κρίνετε;», ξέσπασε ο Ερντογάν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης σήμερα στη βορειοανατολική επαρχία Αρνταχάν, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία, όπως μεταδίδει το protothema.gr.

Στην ίδια προεκλογική συγκέντρωση, την παραμονή των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος είπε ακόμη: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον προτεκτοράτο της Δύσης, αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει. Σήμερα τα αληθινά παιδιά αυτού του έθνους κυβερνούν τη χώρα».

Ωστόσο, το απόσπασμα που επικαλέστηκε ο Ερντογάν δε φαίνεται να υφίσταται. Στις 31 Μαΐου, ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας όντως επισήμαινε τις ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Ερντογάν την ώρα που η χώρα πηγαίνει αύριο στις κάλπες, αλλά η Guardian δεν έχει δημοσιεύσει κάποιο άρθρο που να αμφισβητεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στις μουσουλμανικές χώρες.

Ένας φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος πάντως ισχυρίστηκε ότι η Guardian προέβη σε τέτοιο σχολιασμό στο κύριο άρθρο της για την Τουρκία.

«Δε θα πρέπει να επιτρέπεται στις φτωχές μουσουλμανικές χώρες, που δεν είναι απολύτως δυτικοποιημένες, να κυβερνούν τον εαυτό τους», έγραψε ο δημοσιογράφος Μαρκάρ Εσαγιάν στην τουρκική και την αγγλική έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak.

Ο Εσαγιάν δέχτηκε επικριτικά σχόλια στο Twitter, με έναν χρήστη, μάλιστα, να επισημαίνει ότι το μοναδικό σημείο όπου εμφανίζεται το συγκεκριμένο απόσπασμα της Guardian είναι στο ίδιο το άρθρο του Εσαγιάν στη Yeni Safak όταν κάνει κάποιος τη σχετική αναζήτηση στο Google.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά εναντίον των New York Times… «Όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι τα αφεντικά τους. Δυστυχώς είναι το εβραϊκό κεφάλαιο», είπε.

Η αμερικανική εφημερίδα έγινε προσφιλής στόχος του Ερντογάν στα τέλη του περασμένου μήνα έπειτα από τη δημοσίευση ενός επικριτικού σχολίου στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Σκούρα σύννεφα πάνω από την Τουρκία» με το οποίο καλούσε τις ΗΠΑ να εγκαλέσουν τον Τούρκο πρόεδρο για τις επιθέσεις του εναντίον της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας.

Όπως έκανε και με την Guardian, ο Ερντογάν κάλεσε τότε τη New York Times «να μάθει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται». «Ποιοι νομίζετε ότι είστε; Νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο στην αμερικανική κυβέρνηση;», τόνισε.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης και εναντίον της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για ένα άρθρο της στο οποίο σχολίαζε αρνητικά το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, λέγοντας ότι «είναι εξοργισμένοι» από τα κέρδη τα οποία θα έχει η Τουρκία από το νέο αεροδρόμιο.

«Έγιναν έξαλλοι, τρελάθηκαν επειδή το τρίτο αεροδρόμιο θα κοστίσει 12 εκατομμύρια ευρώ αλλά θα το νοικιάζουμε έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News