default-image

Ζητούν να γίνει το Ηράκλειο πολιτιστική πρωτεύουσα της Ε.Ε.

Κρήτη
Ζητούν να γίνει το Ηράκλειο πολιτιστική πρωτεύουσα της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπροσωπεία των "Ενεργών Πολιτών", με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, συναντήθηκε σήμερα Σάββατο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αφού αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί περί τα πολιτιστικά στο Ηράκλειο, τα μέλη της αντιπροσωπείας επέδωσαν υπόμνημα με την πρόταση της δημοτικής κίνησης σχετικά με την υποψηφιότητα του Ηρακλείου σαν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 και ζήτησαν τη συνδρομή και τη στήριξη του υπουργείου.

Ολόκληρο το υπόμνημα που επέδωσε η αντιπροσωπεία των Ενεργών Πολιτών στον αν. υπουργό έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,

Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας

Σας είναι γνωστό ότι το 2021 μία πόλη της Ελλάδας θα ανακηρυχτεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μέχρι σήμερα αυτή τη διάκριση έχουν λάβει η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Πιστεύουμε ότι η Κρήτη, με την πλούσια πολιτιστική, πνευματική, τουριστική και οικονομική της ιστορία και διαδρομή μπορεί και πρέπει να γίνει η επόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Η Κρήτη είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων και των πολιτισμών τους και μπορεί να μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην ειρηνική συνύπαρξη, ανάπτυξη και συνεργασία.

Όλο αυτό μπορεί να προβληθεί από κορυφαία μνημεία με την αντιμετώπιση της Κρήτης σαν ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο και να συντελέσει στο να αναδειχθούν διαχρονικές φάσεις της ευρωπαϊκής πολιτιστικής διαδρομής από την εμφάνιση της πρώτης γραφής στην Ευρώπη, του ρόλου του Μινωικού Πολιτισμού, της Ρωμαϊκής Κρήτης, της εξάπλωσης και διάδοσης του Χριστιανισμού, της Αναγέννησης και του σύγχρονου πολιτισμού.

Ο αναγνωρισμένος ρόλος της Κρήτης σαν ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί τόσο κατά τη διαδρομή προς το 2021 όσο και μετά από αυτό.

Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η τουριστική αναβάθμιση - κάτι το οποίο θα προσφέρει η επιλογή - αποτελεί έναν από τους δύο άξονες της χωροταξικής οργάνωσης της Περιφέρειας.

Τα οφέλη από αυτή την επιλογή θα είναι πολλά, όπως:

- Η συντήρηση του μνημειακού πλούτου

- Η ανάδειξη των πολυάριθμων μνημείων (διαχρονικών)

- Η δημιουργία προϋποθέσεων ένταξης των μνημείων της Κρήτης στον κατάλογο της UNESCO

- Η προβολή της σημερινής πολιτιστικής και πνευματικής ζωής της Κρήτης και των κατοίκων της

Το συντονιστικό ρόλο, όπως προβλέπεται και από τις προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα, μπορεί να αναλάβει ο Δήμος Ηρακλείου προωθώντας μέσα από τη συνολική πρόταση και το συγκρητισμό.

Ευελπιστούμε στη δική σας συνδρομή ώστε το Ηράκλειο να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News