Ειδήσεις

Ο Καζαντζάκης συγκίνησε τις Βρυξέλλες

Με ασφυκτικά γεμάτη τη θεατρική αίθουσα και ιδιαίτερη καλλιτεχνική επιτυχία παρουσιάστηκε στο κοινό των Βρυξελλών η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ "Αναφορά στον Γκρέκο".

Ο λόγος του Καζαντζάκη προφητικός, ανατρεπτικός και επίκαιρος όσο ποτέ, έδωσε μηνύματα και συγκίνησε το κοινό που όρθιο χειροκρότησε παρατεταμένα το σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Τάκη Χρυσικάκο. Επίσης, τους μουσικούς Σταύρο Ψαρουδάκη και Δημήτρη Τσούρτο που συνόδευσαν με τη λύρα, την κιθάρα και το τραγούδι τους τη σπαρακτική "Αναφορά" του συγγραφέα στον κορυφαίο ζωγράφο και συντοπίτη του.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον ευρωβουλευτή Γιώργο Γραμματικάκη, και το αποτέλεσμα ήταν μια εκδήλωση πολιτισμού, γεμάτη συμβολισμό, στην καρδιά της Ευρώπης.

Εκτός από το πολυπληθές κοινό, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος, ο δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας (στα Χανιά βρίσκεται η έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ) και ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων κ. Κοκοσάλης (όπου βρίσκεται η έδρα του Μουσείου "Ν. Καζαντζάκης"). Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Μουσείου "Ν. Καζαντζάκης" κ. Ματζαπετάκης, δημοτικοί σύμβουλοι των δυο Δήμων και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΗΠΕΘΕΚ κ. Αεράκης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τη Διεθνή Εταιρεία "Νίκος Καζαντζάκης" - το παράρτημα των Βρυξελλών - υπό την ευθύνη του συντονιστή εκπαίδευσης κ. Αλεξάκη.

Ο κ. Γ. Γραμματικάκης επιμένει πως ο πολιτισμός ανήκει στα ισχυρά μας όπλα, προκειμένου να βγούμε από την κρίση και να ανατρέψουμε το βαρύ κλίμα για τη χώρα μας. Με αυτό το σκεπτικό πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες εκδηλώσεις που προβάλλουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και αποτελούν μια διαχρονική πρόταση στην αναζήτηση μιας νέας πορείας για την Ευρώπη.

Σχόλια