default-image

Αφήνουν εκτός Πανεπιστημίων παιδιά πολυμελών οικογενειών

Ελλάδα
Αφήνουν εκτός Πανεπιστημίων παιδιά πολυμελών οικογενειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πετούν τα παιδιά μας εκτός πανεπιστημίων, τα παιδιά των φτωχών πολυμελών οικογενειών, και τα στέλνουν στα αντίσκηνα της πλατείας Συντάγματος», διαμαρτύρονται οι γονείς τρίτεκνων, πολύτεκνων και οικογενειών με ΑμεΑ κ.λπ., φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια το θέμα των μετεγγραφών.

Παρά τις υποσχέσεις, το ζήτημα των μετεγγραφών δεν αντιμετωπίστηκε πολιτικά, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πρόσβασης 110 παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για σπουδαστές που ζητούσαν τη μετεγγραφή τους στις σχολές Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας, καθώς ως κάτοικοι των περιοχών αυτών οι οικογένειές τους θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών τους. Κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό. Έτσι, τα παιδιά αυτά έστησαν την Τετάρτη 3 Ιουνίου αντίσκηνα στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας κατασκηνώνοντας απέναντι από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

«Οι επιλογές που δίνει το κράτος σε αυτούς τους νέους και τις νέες δεν είναι πολλές. Ή θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οδηγούμενοι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα κολέγια εσωτερικού και εξωτερικού, ή, εφόσον δεν έχουν χρήματα για την ιδιωτική εκπαίδευση... να καταλήξουν στα αντίσκηνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας (ΟΠΟΤΤΕ), που βρίσκεται στο πλευρό των αποκλεισμένων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση νέων, μελών κυρίως φτωχών πολυμελών οικογενειών.

Ο πρόεδρός της Μανώλης Αχλαδιανάκης επισημαίνει πως «είναι γνωστό σε όλους μας ότι για να σπουδάσει ένα παιδί στο Πανεπιστήμιο - στη σημερινή κατάσταση χωρίς σίτιση, στέγαση και άλλες διευκολύνσεις στους εκπαιδευόμενους - απαιτούνται τεράστια έξοδα, δυσβάσταχτα για τις οικογένειες. Οι καθηγητές των συγκεκριμένων σχολών απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έλαβε σχετική απόφαση. Στις υπόλοιπες σχολές της χώρας δεν υπήρξε θέμα με τις μετεγγραφές. Αυτό που μας αγανακτεί είναι η στάση του υπουργείου Παιδείας που, ενώ υπάρχει τρόπος να καλύψουν αυτά τα παιδιά, δεν το πράττουν.

Κι αυτό παρά το ότι η τρίτεκνη και η πολυμελής οικογένεια δε δύναται να σπουδάσει τα παιδιά της και δυστυχώς αγωνιζόμαστε καθημερινά για τα αυτονόητα. Το κράτος όμως πρέπει κάποια στιγμή να κάνει το καθήκον του, που δεν είναι άλλο από το να δίνει σίτιση και στέγαση στα παιδιά όπου και αν καλούνται να σπουδάσουν. Από τη στιγμή όμως που είναι ανίκανο να καλύψει τις ανάγκες αυτές, πάμε σε λύσεις-ασπιρίνες όπως το να έρχεται το παιδί στον τόπο του να σπουδάσει για να μπορεί η οικογένειά του να μετριάσει τα έξοδα».

Η διαμαρτυρία των παιδιών στην Αθήνα συνεχίστηκε και χθες, με τη ΟΠΟΤΤΕ και τους Συλλόγους-μέλη της να στηρίζουν τον αγώνα τους, απαιτώντας από την Πολιτεία την υπεράσπιση του δικαιώματός τους να σπουδάσουν. Ο κ. Αχλαδιανάκης, αναφερόμενος στις από εδώ και πέρα κινήσεις της Ομοσπονδίας, τονίζει: «Έχουμε καταθέσει τα αιτήματά μας και σε δέκα ημέρες από όλη την Ελλάδα θα βρεθούμε στην Αθήνα προκειμένου, ενόψει και του συμβουλίου που έχουμε εκεί, να επισκεφτούμε ξανά το υπουργείο για τη διεκδίκησή τους».

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News