Ειδήσεις

Αστόρια: Αδειάζουν τα πεζοδρόμια από σταντ και εμπορεύματα

Αντιδράσεις προκαλεί η εφαρμογή του νόμου περί πεζοδρομίων που απαιτεί το Τμήμα Εσόδων του Δήμου Ηρακλείου και ζητά από τους καταστηματάρχες να σταματήσει η χρήση του. Ανάμεσα σε αυτούς και οι καταστηματάρχες της πλατείας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, οι οποίοι ζητούν την επαναφορά του καθεστώτος χρήσης του, όπως αυτή γίνονταν τα τελευταία 20 χρόνια, διατυπώνοντας αιτήματα στην πολιτική και νομική υπηρεσία του Δήμου.

Όπως αναφέρουν οι καταστηματάρχες της πλατείας του Αρχαιολογικού Μουσείου, η συγκεκριμένη περιοχή έχει εντελώς αδιευκρίνιστη χρήση. «Θεωρείται πλατεία από ένα νόμο του 1936, αλλά δεν έχει διαμόρφωση πλατείας.

Η Πολεοδομία χαρακτηρίζει την Πάπα Αλεξάνδρου οδό, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πλάτωμα του δρόμου που χρησιμοποιείται για πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων κατά την τουριστική περίοδο και Ι.Χ. για τον υπόλοιπο χρόνο. Το πεζοδρόμιο της βορινής πλευράς δεν έχει καμία προδιαγραφή πεζοδρομίου. Υπάρχουν κολόνες της ΔΕΗ, σήματα της Τροχαίας και σκάλες που εμποδίζουν την πρόσβασή του από πεζούς. Το ύψος του πεζοδρομίου είναι υψηλό και δεν υπάρχουν κεκλιμένα επίπεδα για τη χρήση του από καροτσάκια μωρών ή αναπήρων».

Καταστηματάρχης, όπως μας είπε, αναγκάστηκε να βάψει το σημείο για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα και τοποθέτησε τσιμέντο στο σημείο που αλλάζουν χρώμα τα πλακάκια για να μη σκοντάφτουν οι διερχόμενοι.

Έτσι, ουσιαστικά, όπως κοινοποιούν στην Οικονομική και Νομική Υπηρεσία του Δήμου, «ως πεζοδρόμιο χρησιμοποιείται το οδόστρωμα της πλατείας, ενώ το υποτυπώδες βορινό πεζοδρόμιο εξυπηρετεί μόνο τους πεζούς που θέλουν να σταθούν μπροστά στα τουριστικά καταστήματα. Εδώ και 20 χρόνια στο χώρο αυτού του πεζοδρομίου δινόταν άδεια στους καταστηματάρχες για έκθεση εμπορευμάτων, χωρίς να προκαλείται κανένα πρόβλημα».

Οι καταστηματάρχες ζητούν να μονιμοποιηθεί η χορήγηση αυτών των αδειών. Μάλιστα, για να βεβαιώσουν τη μη ύπαρξη προβλημάτων στην προσπάθεια που κάνουν για να νομιμοποιηθεί η χρήση του πεζοδρομίου, απέστειλαν σχετική ερώτηση στο Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης. Το Σωματείο στην απάντησή του αναφέρει πως «δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα που να σχετίζονται με την έκθεση εμπορευμάτων στο χώρο αυτό», ενώ τονίζει ότι δεν έχει λάβει αρνητικά σχόλια ή καταγγελίες σε καμία γλώσσα για το συγκεκριμένο θέμα. «Φέτος το Τμήμα Εσόδων του Δήμου απαιτεί την εφαρμογή του νόμου περί πεζοδρομίων και ζητά από τους καταστηματάρχες να σταματήσουν τη χρήση του. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης δημιουργεί προβλήματα», αναφέρει από τους καταστηματάρχες και εκπρόσωπος της πλειοψηφίας Βασίλης Πολιτάκης.

Ο στύλος της ΔΕΗ, που βρίσκεται πάνω στο πεζοδρόμιο, εμποδίζει τη διέλευση των ΑμεΑ και οι κάτοικοι ζητούν να φύγει από το σημείο.

«Τα καταστήματά μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε οικονομική ασφυξία. Η επένδυση σε σταντ και σε εμπορεύματα που έχουμε κάνει, βασιζόμενοι στη μέχρι τώρα επικρατούσα κατάσταση, μας δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την οικονομική ανέχεια. Ο Δήμος χάνει έσοδα από το αντίτιμο της χρήσης του πεζοδρομίου», τονίζουν. Από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου ζητούν να μην εμμείνει στην απαίτησή της για την απόλυτη εφαρμογή του νόμου, η οποία θα αφορά μόνο τη χρήση του πεζοδρομίου, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα της περιοχής υπάρχει ασάφεια της νομιμότητας. Θεωρούν ότι πρέπει να υπήρχε κάποιο νομικό πλαίσιο στήριξης των μέχρι τώρα αποφάσεων όλων των προηγούμενων δημοτικών Αρχών που αδειοδοτούσαν τη χρήση του πεζοδρομίου από τα τουριστικά καταστήματα. Μάλιστα, αυτό ζητούν να προσδιοριστεί από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Ο χώρος μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου υποδέχεται αρκετούς τουρίστες με κινητικά προβλήματα, ενώ δεν υπάρχουν ράμπες στα πεζοδρόμια. Αρκετές φορές τους βοηθούν να ανεβοκατέβουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες.

«Ας επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας, ας εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες από την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων μας και ας εξακολουθήσει ο Δήμος να έχει ένα επιπλέον έσοδο», αναφέρουν και ελπίζουν ότι σύντομα θα δοθεί λύση στο ζήτημα.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια