default-image

Στο Ηράκλειο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ο Π. Κουρουμπλής

Κρήτη
Στο Ηράκλειο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ο Π. Κουρουμπλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιλοτικό σχέδιο για τη διάρθρωση του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρουσίασαν σήμερα στο Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_hi9h0773/

Κεντρικός άξονας του σχεδίου το οποίο αναλύθηκε στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης είναι ο οικογενειακός γιατρός ανά πέντε χιλιάδες κατοίκους και τα συντονιστικά κέντρα που αναμένεται να συστεγαστούν με τις κοινωνικές δομές των Δήμων.

Ο κ. Κουρουμπλής ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αύξησης στο κόστος του φαρμάκου για τους ασθενείς, όμως στάθηκε κατηγορηματικός, δηλώνοντας πως στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι αντιθέτως η ελάφρυνση των πολιτών και η απρόσκοπτη περίθαλψη όλων. Μάλιστα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον προκάτοχό του Μάκη Βορίδη για τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών και τις υπόλοιπες δαπάνες τις οποίες προσπαθεί να καλύψει τώρα το υπουργείο.

Τόσο ο κ. Ξανθός όσο ο κ. Κουρουμπλής και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ ρωτήθηκαν για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα εκτός λειτουργίας μηχανήματα ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς, το οποίο αποκάλυψε η "ΚΡΗΤΗ TV".

Όπως διαβεβαίωσαν, η αποκατάσταση της λειτουργίας τους είναι απόλυτη προτεραιότητα και δρομολογείται με κονδύλια που κλήθηκαν να εξοικονομήσουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες. Ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Νίκος Ηγουμενίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα δυο από τα τρία μηχανήματα αποκαταστάθηκαν και για το τρίτο έχουν κινηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Η συνάντηση εργασίας, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, του δημάρχου Μαλεβιζίου και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου στις 12 στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Αντικείμενό της ήταν η ανάπτυξη του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου και η παρουσίαση της προόδου του σχετικού σχεδίου στους αντίστοιχους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμο Ηρακλείου, Δήμο Μαλεβιζίου).

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΕ Κρήτης, το αρχικό σχέδιο, το οποίο αποτελεί μελέτη της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, συντάχθηκε βάσει των γεωγραφικών και δημογραφικών δεδομένων του κάθε Δήμου και τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής, προβλέπει 1 ιατρείο γειτονιάς ανά 5.000 κατοίκους, κάθε 5 ιατρεία γειτονιάς - 1 Μονάδα Αναφοράς τους, καθώς και τις ανάγκες στελέχωσης και λειτουργίας τους, την παράλληλη αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν οι Δήμοι και θα τεθεί με την ολοκλήρωσή του σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στόχος δε της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας, αποτελεί η ανάπτυξη ιατρείων γειτονιάς, αρχικά στο δήμο Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, τα οποία θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Μετά τη συνάντηση εργασίας στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης συνοδευόμενος από το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News