default-image

"Μπλόκο" στα ΑμεΑ στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου

Κρήτη
"Μπλόκο" στα ΑμεΑ στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλόκο στον πολιτισμό και στα άτομα με ειδικές ανάγκες βάζουν υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, καθώς δεν υπήρξε πρόβλεψη για την προσβασιμότητά τους σε χώρους πολιτισμού, όπως στο κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις", επί της λεωφόρου Πλαστήρα, όπου πραγματοποιούνται έργα ανάπλασης.

Την ώρα που στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το υπό κατάρτιση πρόγραμμα του καλοκαιρινού φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσες κινήσεις για την παραχώρηση της χρήσης των τειχών στο Δήμο μέσω προγραμματικής σύμβασης.

Ένα μήνα πριν τις εκδηλώσεις του Δήμου για το καλοκαιρινό φεστιβάλ, πολίτες και επαγγελματίες αγανακτούν με τις εικόνες ταλαιπωρίας επί της λεωφόρου Πλαστήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη βδομάδα θα κλείσει το υπόλοιπο τμήμα για τις αναγκαίες εργασίες ανάπλασης, ενώ στο σύνολό του το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την κατασκευή κυκλικών κόμβων στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι ντροπή για το Ηράκλειο, που είναι μια σύγχρονη πόλη, να μη λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες όλων των πολιτών. Είναι ρατσιστικό και εγκληματικό, τη στιγμή που χρόνια τώρα σημειώνουμε πόσο σημαντικό ζήτημα είναι η πρόσβαση για όλους», είπε η επίτιμη πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Πολιτών Καίτη Ψυχογιού αναφορικά με την παράλειψη ελεύθερης πρόσβασης σε ΑμεΑ.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ωστόσο, δίνοντας απάντηση στο θέμα, είπε ότι «δεν είχε προβλεφθεί ράμπα ΑμεΑ στη μελέτη ανάπλασης της λεωφόρου Πλαστήρα. Ήδη όμως η Τεχνική Υπηρεσία προχωρά σε πρόταση σημειακής παρέμβασης προσπελασιμότητας ώστε να υπάρξει πρόσβαση».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_epa5w9y5/

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη υποδομών προσβασιμότητας ΑμεΑ στο κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις", το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη στον επίμαχο σχεδιασμό της ανάπλασης της λ. Πλαστήρα η κατασκευή ράμπας. Ένα άλλο ζήτημα που θέτουν οι αρμόδιοι είναι η εξεύρεση χώρου για τη δημιουργία WC, καθώς, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιώργος Τσαγκαράκης, οι χημικές τουαλέτες δεν είναι λύση και δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών. Παράπονα όμως υπάρχουν και για το κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης", καθώς εδώ και αρκετά χρόνια δε διαθέτει τουαλέτες για τα ΑμεΑ.

Τέλη-"φωτιά"

Στις αρχές του επόμενου μήνα ξεκινούν οι εκδηλώσεις, με το τοπίο να είναι θολό για το τι τελικά θα ισχύσει για όσους προγραμματίζουν εκδηλώσεις τόσο στο Κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις" όσο και στη χαμηλή πλατεία της Βηθλεέμ, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Αρχαιολογίας, τα τέλη για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων είναι "φωτιά", αφού αγγίζουν τα 1.500 ευρώ για κάθε παράσταση και ανάλογα με την περίπτωση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και την ισχύουσα νομοθεσία της Αρχαιολογίας, τα ποσά των τελών που προβλέπονται για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία κυμαίνονται από 1.000 έως 1.500 ευρώ για κάθε παράσταση, ενώ μικρότερα ποσά, περίπου των 300 ευρώ, προβλέπονται για τις ημέρες δοκιμής παραστάσεων!

Στόχος πάντως της δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσει άμεσα η προγραμματική σύμβαση ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα εκδηλώσεων που σχεδιάζεται στο "Μάνος Χατζιδάκις" και στη χαμηλή πλατεία Βηθλεέμ. Για το λόγο αυτό και η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη εντείνει τις επαφές της όσον αφορά στο θέμα των ενετικών τειχών και της προγραμματικής σύμβασης, ζήτημα που θα τεθεί σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ηράκλειο του υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη. «Η Αρχαιολογία έχει τη νομοθεσία μπροστά της και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να αντιπαρατεθούμε στην τήρηση του νόμου όπως αυτός ορίζεται. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι η υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης η οποία μπορεί να περιέχει κάποια ανταποδοτικά τέλη ως προς την Αρχαιολογία, καθώς, εφόσον υπάρχει εισιτήριο, απαιτείται ένα αντίτιμο. Γι' αυτά όλα είμαστε σε συνεννόηση με την Αρχαιολογία και προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε», είπε η κ. Πλεύρη.

«Προσπαθούμε να συντηρήσουμε όσο πιο σεμνά γίνεται τους χώρους. Να βάλουμε κανόνες ασφαλείας και φωτιστικά δαπέδου», είπε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Τσαγκαράκης, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο Δήμος δεν πάει να βγάλει χρήματα από τις εκδηλώσεις αλλά να τις προσφέρει στο κοινό».

Αισιοδοξία από τη Λότζια: Θα "πέσουν" οι υπογραφές

Για το μεγάλο Κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης" δεν υπάρχει ζήτημα, καθώς αυτό έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ηρακλείου εδώ και αρκετές δεκαετίες, με τα έσοδα πέρυσι να ανέρχονται σε 25.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αντιθέτως, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην παραχώρηση των τειχών στο Δήμο Ηρακλείου, το πρόβλημα εστιάζεται στο Κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις", αλλά και στη χαμηλή πλατεία Βηθλεέμ, όπου ο Δήμος Ηρακλείου πραγματοποιούσε εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο, καθώς και εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Με τον τρόπο αυτό, δίνονταν ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες του Ηρακλείου να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να γίνουν γνωστοί στο κοινό, χωρίς βεβαίως να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το 95% των εκδηλώσεων στους παραπάνω χώρους πολιτισμού ήταν εντελώς δωρεάν, ενώ το 5% αυτών ήταν με αντίτιμο περίπου 300 ευρώ/μέρα, ποσό με το οποίο καλύπτονταν τα λειτουργικά έξοδα, όπως καθαριότητα, υπηρεσίες, ρεύμα κ.ά. Συνολικά, τα έσοδα που είχαν εισπραχθεί από το 5% των εκδηλώσεων που είχαν εισιτήριο άγγιξαν τα 1.800 ευρώ, πέρυσι.

Το ζήτημα για τη δημοτική Αρχή δεν είναι εισπρακτικό-οικονομικό, αλλά θέμα ανάδειξης πολιτιστικών, κοινωνικών εκδηλώσεων στους πολίτες του Ηρακλείου που "διψούν" για πολιτισμό αλλά και για ποιοτικές εκδηλώσεις.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, πάντως, εκφράζει την αισιοδοξία της ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για το θέμα των ενετικών τειχών.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News