Ειδήσεις

Χ. Κασσίμης: Χρήματα σε Περιφέρειες για αγροτική ανάπτυξη

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και μέσω αυτής να πετύχουμε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας», τόνισε χθες το βράδυ μιλώντας από το χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, μέσω ζωντανής διασύνδεσης στο κεντρικό αναλυτικό δελτίο της "ΚΡΗΤΗ TV", o γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασσίμης, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Δήμος Ηρακλείου και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου για τη νέα ΚΑΠ.

Δεσμεύτηκε για μεταφορά πόρων στις κατά τόπους Περιφέρειες, για να προχωρήσουν τα έργα που δεν έχουν τελειώσει μέχρι σήμερα στον πρωτογενή τομέα και να ενταχθούν και νέα, τα οποία θα ζητήσουν οι ίδιες οι περιφέρειες.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στα ερωτήματα της δημοσιογράφου του καναλιού Κατερίνας Σαλαπάτα, ο κ. Κασσίμης τόνισε ότι «η νέα ΚΑΠ ξεκινάει τώρα, έχει σχεδιαστεί τα περασμένα χρόνια. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ, αυτόν των άμεσων ενισχύσεων, τα ζητήματα έχουν κλείσει. Ο σχετικός φάκελος έχει κλείσει και θα αρχίσει να υλοποιείται σύντομα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, αυτός περνάει από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο στη νέα προγραμματική περίοδο».

Όπως εξήγησε στο σημείο αυτό, στην παρούσα φάση σχεδιάζεται η νέα προγραμματική περίοδος και αναμένεται η έγκρισή της στους επόμενους δύο μήνες, ώστε να αρχίσει η κυβέρνηση να υλοποιεί αυτό το σχέδιο. «Ο στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι να ενισχύσει πραγματικά όχι μόνο το γεωργικό εισόδημα αλλά και το εισόδημα των κατοίκων της υπαίθρου και ταυτόχρονα να συμβάλει σε έναν αναπροσανατολισμό του παραγωγικού μοντέλου που πραγματικά θα μπορέσει υπό μία έννοια να δει το μέλλον της γεωργίας σε πιο ολοκληρωμένο περιβάλλον. Να δει μια ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

Μάλιστα, ο κ. Κασσίμης επισήμανε ότι στην κρίση ο αγροτικός τομέας αντιστάθηκε καλύτερα απ' ό,τι άλλους τομείς της οικονομίας.

«Αλλάζει μοντέλο»

Ο κ. Κασσίμης τόνισε επίσης ότι μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει αλλαγή μοντέλου. «Περιορίζει τις συνδεδεμένες με τις ενισχύσεις. Θα μπορούσε κατά την άποψή μου αυτή η σύνδεση να ήταν μεγαλύτερη και με άλλα παραγωγικά προϊόντα τα οποία θα βοηθούσαν στη γεωργική ανάπτυξη, αλλά το ουσιαστικό αυτής της νέας ΚΑΠ είναι τα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα και αφετέρου είναι η προσπάθεια να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία. Γνωρίζετε ότι προβλέπεται η περιφερειοποίηση της ΚΑΠ και επομένως αλλάζει το ερώτημα στο σύνολό του. Το ερώτημα είναι κατά πόσο πράγματι η εφαρμογή της θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να διατηρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο το γεωργικό εισόδημα και παράλληλα να ενισχύσει πολιτικές ανάπτυξης».

Ο πρώτος πυλώνας θα ενισχυθεί από το δεύτερο πυλώνα με μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα είπε στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" ο κ. Κασσίμης.

Η ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Εκχώρηση πόρων

Μάλιστα, ο κ. Κασσίμης ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης προβλέπει την εκχώρηση περίπου του 30% των πόρων του προγράμματος στις περιφέρειες. «Οι περιφέρειες θα παίξουν πράγματι έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή της πολιτικής σε σχέση με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Και σε συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες θα μπορέσουμε με επιτυχία να υλοποιήσουμε την πολιτική αυτή».

Τέλος, τόνισε ότι μέσα από το πρόγραμμα προβλέπονται χρηματοδοτήσεις νέων έργων και έργα μικρής εμβέλειας, όπως τα φράγματα, αλλά και μεγαλύτερης, όπως και έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. «Το ζητούμενο όμως είναι να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων».

Στο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ινιωτάκης, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στην εκδήλωση χθες το βράδυ μίλησαν επίσης ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, προϊστάμενος Τμήματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, που παρουσίασε το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας για την περίοδο 2014-2020 (Πυλώνας ΙΙ), που στοχεύει στο διαρθρωτικό εκσυγχρονισμό της γεωργίας και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Επίσης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης αναφέρθηκε στις κυριότερες αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου Ηρακλείου στον τομέα της Αγροτικής Πολιτικής, που βασικό στόχο έχουν την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, στο οποίο ο αγροτοδιατροφικός τομέας, συνδυασμένος με τον τουρισμό, θα έχει κυρίαρχο ρόλο, έτσι ώστε η ενδοχώρα του Ηρακλείου να ξαναβρεί την πραγματική της ταυτότητα, να αναδειχθεί ως ο χώρος που παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, διαθέτει έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά, αλλά και τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, με σημαντικούς φυσικούς πόρους.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια