Ειδήσεις

Διαλυνάκειο: Φως μετά από 15 χρόνια!

Οι πρώτες υπογραφές είναι πλέον γεγονός και ο δρόμος έχει συνεπώς ανοίξει για τη μελέτη κατασκευής του πρώτου δημόσιου Κέντρου Αποκατάστασης στην Κρήτη και του δεύτερου δημόσιου της χώρας, στη Νεάπολη Λασιθίου. Γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και σημαντικό για ένα τόσο σοβαρό έργο, που είχε μάλιστα βρεθεί στο "παρά πέντε" της ακύρωσης!

Όπως δηλώνει συγκεκριμένα η πρώην αναπληρώτρια διοικήτρια Νοσοκομείου Νεάπολης Λασιθίου Κοραλία Μοσχοβιτάκη, «πλησιάζει πια να γίνει πραγματικότητα σε ένα-δύο χρόνια αυτό το υψίστης σημασίας έργο». Σύμφωνα με την ίδια, «είναι υψίστης σημασίας η προτεραιότητα του έργου για την Περιφέρεια της Κρήτης. Και αφού δρομολογούνται όλα αυτά τα τυπικά που ήταν εμπόδιο τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε πια να ασχοληθούμε και επί της ουσίας. Να δούμε πώς ουσιαστικά λειτουργεί ένα τέτοιο κέντρο».

15 ολόκληρα χρόνια η πρόταση για τη δημιουργία του κέντρου καρκινοβατούσε χαμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Όμως πλέον, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής τόνισε: «Θα είναι το δεύτερο Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης στη χώρα και είναι, νομίζω, μια πολύ σημαντική εξέλιξη αυτή. Έχουμε υπογράψει τις εγκρίσεις για να προκηρυχθεί και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί».

Με ορατό τον κίνδυνο της οριστικής απώλειας των χρημάτων που προορίζονται για τη στήριξη του έργου από το κληροδότημα Διαλυνάκειου, το οποίο ορίζει ότι η δωρεά ματαιώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αν δεν προχωρήσει το έργο, η ΔΥΠΕ Κρήτης ξεκίνησε χθες τις διαδικασίες για την προκήρυξη της μελέτης του έργου.

«Το πρώτο απαραίτητο στοιχείο για να μιλάμε για την ίδρυση του κέντρου», σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Άννα Τριχοπούλου, «είναι η διασφάλιση των κληροδοτημάτων τα οποία θα εξασφαλίσουν και τη λειτουργία αυτού του κέντρου. Αυτή ήταν και η προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα βήματα».

Το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, δυναμικότητας 40 κλινών, το οποίο θα περιθάλπει θύματα τροχαίων και ασθενείς με νευρομυϊκά προβλήματα, είναι το δεύτερο που θα λειτουργήσει σε δημόσιο νοσοκομείο. Αναμένεται να διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα και τις νεότερες ιατρικές μεθόδους για την αποκατάσταση των ασθενών.

Σύμφωνα με την κ. Τριχοπούλου, «στόχος είναι και του νοσοκομείου και της ΔΥΠΕ να είναι πρότυπο σε όλη την Ελλάδα. Γιατί, όπως γνωρίζετε, τέτοιες δομές υπολειτουργούν». Η κ. Μοσχοβιτάκη επισημαίνει την ανάγκη» να δούμε ακριβώς την επιστημονική του λειτουργία», όπως λέει, «την επιστημονική του διασύνδεση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ έχει ζητηθεί από το διοικητή της ΔΥΠΕ και η συνεργασία του Κέντρου Αποθεραπείας με το ΚΑΤ».

Το ιστορικό

Από το 2000 η ιδέα...

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται και το ιστορικό για το σημαντικό αυτό έργο. «Η ιδέα της δημιουργίας του ως επέκταση του Νοσοκομείου Νεάπολης ξεκινά το 2000, ενώ το 2004 υποβάλλεται στο υπουργείο Υγείας μελέτη της ίδρυσης αυτού.

Το 2009 ξεκινά η διαδικασία δωρεάς οικοπέδου 5 στρεμμάτων περίπου εντός σχεδίου πόλης ιδιοκτησίας του Σωματείου Φίλων του Παιδιού Κρήτης, προκειμένου να ανεγερθεί εκεί το Κέντρο Αποθεραπείας από το Σωματείο Φίλων του Παιδιού Κρήτης.

Τέλη του 2010 συντάσσεται το συμβόλαιο δωρεάς του οικοπέδου, το οποίο και είχε διαλυτική αίρεση, αφού σε περίπτωση κατάργησης του αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Νοσοκομείου το οικόπεδο επιστρέφει στους δωρητές. Εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ η μελέτη του Κέντρου και εντάσσεται και η κατασκευή του Κέντρου στην Επιχειρησιακή Συμφωνία του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΠΑ.

Η συμβολή του Σωματείου των Φίλων του Παιδιού της Κρήτης, δωρίζοντας το οικόπεδο, υπήρξε καταλυτική καθορίζοντας και επισπεύδοντας τις διαδικασίες, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για την ωρίμανση του έργου».

Ρεπορτάζ:

Χριστόφορος Παπαδάκης, Έλλη Κοκάλη

Σχόλια