default-image

Αλ. Τσίπρας: "Αυτή η Βουλή δεν ψηφίζει άλλο μνημόνιο"

Ελλάδα
Αλ. Τσίπρας: "Αυτή η Βουλή δεν ψηφίζει άλλο μνημόνιο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουσιαστικά ομόθυμα τα κόμματα απέρριψαν το κείμενο Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ήταν το συμπέρασμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την τριτολογία του στη Βουλή με την οποία ολοκληρώθηκε η ενημέρωση. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν σημεία σύγκλισης, όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

«Τις επόμενες μέρες θα δικαιωθεί η ελληνική στάση και θέση που είναι συνεπής και ρεαλιστική», εκτίμησε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «δίνουμε μία μάχη για λογαριασμό του ελληνικού λαού και ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός δεν είναι απομονωμένοι. Δεν μιλώ μόνο για την παράταξη της Αριστεράς, αλλά για την πρωτοφανή διεθνή υποστήριξη που δεχόμαστε, όπως από τους 18 οικονομολόγους που δημοσίευσαν άρθρο στους "Financial Times"».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως «δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου για μας. Διαπραγματευόμαστε σκληρά προκειμένου να τελειώνουμε με τους λογαριασμούς σας, να τελειώνουμε με τα μνημόνια και δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε συμφωνία που δε θα βγάζει τη χώρα στις αγορές μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους», ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

«Από τις τοποθετήσεις Σαμαρά, Θεοδωράκη και Βενιζέλου διαπιστώνω ότι υπάρχει μία προσδοκία που τις συνδέει: ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέο μνημόνιο. Και μάλιστα θα το υπογράψει η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αναδείχθηκε ενάντια στη λογική των μνημονίων. Καταλαβαίνω τη λογική σας και την προσπάθεια να μην αναλάβετε τις ευθύνες σας, αλλά μην προσδοκάτε άδικα. αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο. Και αν δίνουμε μία σκληρή μάχη είναι γιατί δεν συνηθίζουμε να υπογράφουμε ότι σας έφερναν, όπως εσείς κάνατε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε χειροκροτούμενος: «προσπαθούμε να κλείσουμε τους δικούς σας λογαριασμούς, τις δικές σας δεσμεύσεις, τις δεσμεύσεις από τα μνημόνια που υπογράψατε. Αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα να δώσουμε προοπτική μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους».

«Θα συνταχθείτε μαζί μας στην εθνική προσπάθεια απαιτώντας αναδιάρθρωση ή με τους δανειστές που ζητούν περισσότερα πλεονάσματα, δηλαδή αφαίμαξη και του ιδιωτικού τομέα για τον οποίο υποτίθεται ότι νοιάζεστε», ρώτησε. Αναφερόμενος στην στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και κυρίως της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μην γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο. Βοηθά αυτό την κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια».

«Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό Σαμαρά που είχαμε ξεχάσει», σχολίασε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε για την Ν.Δ.: «Καταγράφω στα θετικά την άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθάει. Και καταγράφω αυτό που είπατε για τον ΦΠΑ στα νησιά. Στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο θα πω πως αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να τον αυξήσουμε, εγώ δεν μπορώ να πάω πέρα από αυτό. Καταγράφω τη θέση σας. Αλλά όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το mail δεν σας είχε ρωτήσει; Διότι κάνετε ένα σφάλμα: συγκρίνετε  την πρόταση των δανειστών με την πρόταση που εσείς κάνατε! Αυτό είναι άσκοπο διότι θα δείτε ότι είναι σχεδόν ταυτόσημη. Η πρόταση των δανειστών είναι χαμηλότερη κατά 8 δις ως προς τα πλεονάσματα των 2 επόμενο ετών. Στο mail προβλέπατε την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ πρώτος την έφερε ο Υπουργός σας, ο κ. Στουρνάρας. Άρα τι έκαναν οι δανειστές; Περιέλαβαν όλες τις προτάσεις που εσείς κάνατε και διαπραγματευόσαστε».

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Σαμαρά ότι θέλει την «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου. «Ποια είναι η ιερή αγελάδα; Μήπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το θράσος να λέει ότι είναι μονομερής ενέργεια και θα μας θέσουν εκτός διαπραγμάτευσης οι δανειστές;», ρώτησε και υπενθύμισε πως η Ν.Δ. δεν προστάτευσε τον ιδιωτικό τομέα: 30% ανεργία, λουκέτα στις επιχειρήσεις, παγωμένο ΕΣΠΑ. «Έτσι προστατέψατε τον ιδιωτικό τομέα;», ρώτησε.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι «ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει» και έθεσε ως όριο για την λήξη της διαπραγμάτευσης την 14η Ιουνίου. «Μας βάλατε ένα όρο: την 14η Ιούνη. Γιατί; Προφανώς γιατί είναι η ημερομηνία που κλείνει για λίγες μέρες η γερμανική Βουλή. Αυτό το θέμα δεν μου το έθεσε ούτε η κ. Μέρκελ στις μεταξύ μας συναντήσεις και μου το θέτετε εσείς μέσα στην ελληνική Βουλή;», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι χρονικό όριο στη  διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Χρονικό όριο θα είναι η επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο Πρωθυπουργός είπε ότι «χρειάζεται να πιάσουμε στόχους, αλλά δεν θέλουμε να ρίξουμε τα βάρη στους φτωχούς, στους μεροκαματιάρηδες στους ανθρώπους που υπομένουν όλα τα βάρη. Γι? αυτό έχουμε αναδιανεμητική λογική». Ειδικά για τον ΦΠΑ ανέφερε πως «πράγματι χρειάζεται να αυξήσουμε τα έσοδα. Το μεγάλο θέμα είναι η εισπραξιμότητα. Γι? αυτό τα μοντέλα που καταθέσαμε προβλέπουν αύξηση εισπραξιμότητας. Καταθέσαμε μείωση 2% στο ρεύμα και στην εστίαση και αύξηση στα ξενοδοχεία που δεν  ξεπερνάς τον μέσο όρο της Ε.Ε.».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News