default-image

Με 2,5 κιλά κηπευτικά αγοράζουν μία τσίχλα των 10 λεπτών

Κρήτη
Με 2,5 κιλά κηπευτικά αγοράζουν μία τσίχλα των 10 λεπτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις τιμές των κηπευτικών υπό κάλυψη να έχουν "πιάσει" πάτο τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η καλλιεργητική περίοδος στην Ιεράπετρα.

Αν και ο όψιμος χειμώνας, είχε αφήσει τον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής, να πιστεύει ότι θα μπορούσε να κρατήσει σε καλή κατάσταση τις καλλιέργειες του και μέσα στον Ιούνιο, έτσι ώστε να παρατείνει την περίοδο της συγκομιδής, οι χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις τις τελευταίες μέρες, τον οδηγούν στην εκρίζωση και στην καλοκαιρινή αγρανάπαυση, οπότε θα μπορέσει να ξεκινήσει την προετοιμασία για την νέα περίοδο από τις αρχές Αυγούστου.

Παρακολουθώντας τις τιμές στις δημοπρασίες που γίνονται καθημερινά στα δημοπρατήρια της Ιεράπετρας, απογοητεύεται κανείς, όταν βλέπει τις προσφορές ορισμένων εμπόρων να ξεκινούν για της δεύτερης κατηγορίας προϊόντα από τα 4 λεπτά το κιλό. Ο παραγωγός δηλαδή που έχει παράξει αυτά τα προϊόντα, πληρώνοντας τόσα έξοδα μέχρι τη συγκομιδή, για να πάρει μια τσίχλα μίνι των 10 λεπτών από το περίπτερο για το παιδί του, θα πρέπει να πουλήσει στον έμπορο δυόμιση κιλά κηπευτικών.

ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ

ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ

ΑΓΓΟΥΡΙ Β

0,04 €

0,04 €

0,06 €

ΑΓΓΟΥΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

0,10 €

0,12 €

0,22 €

ΑΓΓΟΥΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΟΠΟΝΙΑΣ Α

0,20 €

0,20 €

0,20 €

ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΝΩΣΣΟΥ Α

0,13 €

0,20 €

0,33 €

ΑΓΓΟΥΡΙ ΥΔΡΟΠΟΝΙΑΣ Β

0,06 €

0,06 €

0,06 €

ΚΑΥΤΕΡΟ Α ΤΕΜΑΧΙΟ

0,02 €

0,02 €

0,02 €

ΚΕΡΑΤΟ Α

0,30 €

0,33 €

0,36 €

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ Α

0,46 €

0,50 €

0,52 €

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΑΔΙΑΛΕΚΤΗ

0,20 €

0,20 €

0,20 €

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ Β

0,06 €

0,06 €

0,06 €

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ Β

0,06 €

0,06 €

0,06 €

ΝΤΟΛΜΑΣ Α

0,25 €

0,30 €

0,33 €

Στις 4 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη, κάποιοι έμποροι αγόρασαν από τα δημοπρατήρια της Ιεράπετρας αγγούρια δεύτερης ποιότητας με 4 λεπτά το κιλό. Στα αγγούρια υδροπονίας Β' ποιότητας έδωσαν 6 λεπτά το κιλό. Στη μελιτζάνα Β' ποιότητας έδωσαν επίσης 6 λεπτά το κιλό. Δεν άντεξε ούτε και η ποιοτική και μάλιστα πιστοποιημένη ντομάτα Α' ποιότητας, η οποία αγοράστηκε από 10 έως 30 λεπτά το κιλό σε όλα σχεδόν τα δημοπρατήρια.

Η κατρακύλα των τιμών τις τελευταίες μέρες υποχρεώνει και πάλι τους αγρότες να αναζητήσουν λύσεις, στη συγκράτηση των τιμών σε καλύτερα επίπεδα έτσι ώστε να μην ξεπουλιούνται τόσο φθηνά τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής.

Αν και είμαστε στην ελεύθερη αγορά, όπου οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, οι αγρότες ζητούν να τους δοθεί το δικαίωμα να ορίζουν εκείνοι την κατώτερη τιμή πώλησης του προϊόντος τους, πράγμα το οποίο εφαρμόζεται στα δημοπρατήρια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για να λειτουργήσει ωστόσο θετικά η εφαρμογή αυτής της πρότασης, θα πρέπει όλοι να έχουν την ίδια στρατηγική, δίνοντας εντολές στα δημοπρατήρια με τα οποία συνεργάζονται, να μην διαθέτουν τα κηπευτικά τους κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο τιμών.

Προτείνουν ακόμα να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, καθώς πιστεύουν ότι τα κηπευτικά που αγοράζονται με 4 και 6 λεπτά το κιλό από τα δημοπρατήρια, συνήθως προσφέρονται στους καταναλωτές δέκα φορές πάνω από την τιμή παραγωγού, δηλαδή πάνω από 60 λεπτά το κιλό.

Έτσι χάνουν πολλά και οι παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές…

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News