default-image

Έως και δύο χρόνια αναμονή για ραντεβού στο ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Έως και δύο χρόνια αναμονή για ραντεβού στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αδυναμία κάλυψης των αναγκών για την υγεία, που δημιουργούν ταλαιπωρία αλλά και τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων, παρουσιάζεται στο ΠΑΓΝΗ. Εκτός λειτουργίας αυτή τη στιγμή, καθώς λόγω υποχρηματοδότησης δε γίνεται επαρκής συντήρηση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες και να μην μπορούν να κλειστούν ραντεβού, έχουν τεθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Θέμη Φραγκιαδάκη, τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας.

Την ίδια ώρα και στους αξονικούς τομογράφους υπάρχει πρόβλημα, αφού χρόνια τώρα ο παλιός, αν και έχει χαλάσει, δεν έχει αντικατασταθεί, οπότε και σε χρήση έχει μείνει μόνο ένας, ο οποίος όμως υπολειτουργεί. Σοβαρό ζήτημα αποτελεί και το ότι εδώ και μήνες έχει χαλάσει το μηχάνημα ενδοκοιλοτικής ακτινοθεραπείας, που αντιμετωπίζει τον καρκίνο της μήτρας, με τις γυναίκες ασθενείς να αναγκάζονται να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ στην αναμονή έως και δύο χρόνια τίθενται και τα ραντεβού στους θαλάμους ιωδίου, λόγω του ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και οι παλιοί ακόμα δεν έχουν ανασκευαστεί.

"Κερασάκι στην τούρτα" αποτελεί και το γεγονός ότι εδώ και 15 μέρες εκτός λειτουργίας έχει τεθεί και ο μαστογράφος του νοσοκομείου. Ελλείψεις τραγικές, τη στιγμή που μέσα σε όλα αυτά καταγράφονται 650 κενές οργανικές θέσεις, με τον πρόσφατο μνημονιακό οργανισμό του 2012 να στερεί 150 κρεβάτια από το λαό του Ηρακλείου.

Αβέβαιο την ίδια στιγμή παραμένει και το μέλλον της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, που αν και αυτή τη στιγμή λειτουργεί με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, διάρκειας λειτουργίας ορισμένου χρόνου (μέχρι Σεπτέμβριο 2015), για το μετά όμως ουδείς λόγος γίνεται.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_9f2isv85/

Μειωμένες χρηματοδοτήσεις

Απαράδεκτη όμως είναι η κατάσταση και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, με τους ασθενείς να ξενυχτούν στην προσπάθειά τους να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού με το γιατρό, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου ζητά από την Περιφέρεια Κρήτης να πάρει επιτέλους θέση στο θέμα της υγείας στην Κρήτη. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι δραματικά μειωμένος φέτος, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «από 99.033.900 ευρώ το 2010 μειώθηκε σε 48.517.794 ευρώ το 2015.

Τα χρέη του τέλη Απριλίου ανέρχονταν σε 38,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 27,5 εκατ. είναι ληξιπρόθεσμα και η μέχρι τώρα επιχορήγηση του νοσοκομείου (αρχές Ιούνη 2015) είναι 4,1 εκατομμύρια».

Το νοσοκομείο, παρά τις τόσες ελλείψεις και τα προβλήματα, καλείται να εξυπηρετήσει 103.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, 97.000 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και 76.000 εισαγωγές το χρόνο, επιτυγχάνοντάς το μόνο χάρη στο φιλότιμο και την προσφορά των εργαζομένων του.

Υπό αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου και αυξανόμενη εντατικοποίηση, όπως λένε οι εργαζόμενοι, κρατούν το νοσοκομείο όρθιο και προσφέρουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς, που όλο και αυξάνονται λόγω της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των άλλων δομών υγείας του νησιού, καθώς βέβαια και της οικονομικής κρίσης. Παρά το ότι, όπως τονίζουν, εργάζονται με απλήρωτα νυχτερινά - αργίες, εφημερίες, με μείωση μισθών και αύξηση της φορολογίας (χαράτσια). Με συνθήκες παραβίασης ωραρίων πενθήμερης εργασίας, σε χώρους ανθυγιεινούς και επικίνδυνους, χωρίς να καταβάλλεται σε όλους ακόμα και αυτό το πενιχρό βοήθημα επικινδυνότητας. Και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να καθυστερεί σημαντικά πληρωμές εργαζομένων ιδιωτικών συνεργείων, εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ, υπερωρίες και εφημερίες.

Οι εργαζόμενοι καλούν την Περιφέρεια να πάρει θέση

Λόγω της σοβαρότητας των παραπάνω προβλημάτων, που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου αλλά και την υγεία των πολιτών, η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει καταθέσει αίτημα για άμεση συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου, στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβούλιου, για την κατάσταση που βρίσκεται η υγεία στο νησί. Το Σωματείο ζητά να γίνει αποδεκτό το αίτημα, ενημερώνοντας την Περιφέρεια, το Διοικητικό του Συμβούλιο θα παρευρεθεί σε αυτή.

«Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν νυχτερινά, αργίες, εξαιρέσιμα και υπερωρίες από την αρχή του χρόνου. Η μια κλινική δανείζεται από την άλλη αναλώσιμο υλικό για να καλύψει τις ανάγκες της. Η τομεάρχης αγοράζει η ίδια μπαταρίες με λεφτά από την τσέπη της για να λειτουργήσουν οι βομβητές. Για όλα αυτά ζητάμε από την Περιφέρεια να πάρει θέση. Πράγμα που οφείλει κατά τη γνώμη μας. Σαν Σωματείο, τώρα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου έχουμε δίωρη στάση εργασίας 8-10 το πρωί και, όπως έχουμε ανακοινώσει, θα συμμετάσχουμε στα απογευματινά συλλαλητήρια που κάνουν άλλα σωματεία στην πλατεία Ελευθερίας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα της υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Θέμης Φραγκιαδάκης, περιγράφοντας τα προβλήματα του νοσοκομείου, αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν ως εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την κατάργηση κάθε χαρατσιού στην υγεία. Ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου με αξιοπρεπή και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζομένων. Πλήρη ιατρονοσηλευτική και φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και, τέλος, ασφαλή κυκλοφοριακή πρόσβαση και σύνδεση του νοσοκομείου.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News