default-image

Π. Κουρουμπλής: "Να μειωθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων"

Ελλάδα
Π. Κουρουμπλής: "Να μειωθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για νέα πολιτική του φαρμάκου, με μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ύπουλο τον τρόπο με τον οποίο αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών, η οποία, όπως ανέφερε άγγιξε μεσοσταθμικά το 30% και συνολικά τα 622 εκατ. ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουρουμπλής, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία βρέθηκε ένας κοινός τόπος, με στόχο το φάρμακο να είναι προσβάσιμο για όλους τους πολίτες.

Επιπλέον, τόνισε ότι η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών θα «παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα κατάχρησης και σπατάλης», ενώ αναφέρθηκε στο πλαίσιο των εκπτώσεων, κάνοντας λόγο για εφαρμογή ενός κλιμακωτού συστήματος redate με βάση τον όγκο πωλήσεων για δικαιότερη κατανομή των βαρών στις εταιρείες.

«Προχωράμε σε ένα σύστημα διαφανές, αναλογικό, δίκαιο, προβλέψιμο, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ και από την εφαρμογή του οποίου θα εξοικονομηθούν επιπλέον 160 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε, επίσης, τη λειτουργία επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ με στόχο τη μείωση του κόστους, ενώ εξήγγειλε μέτρα για ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

ΣΦΕΕ: Θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου

Οι αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, περιέχουν ορισμένα θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εξασφαλίζουν καθαρούς και διαφανείς κανόνες, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κάνοντας μάλιστα λόγο για «μια νέα σελίδα εποικοδομητικής συνεργασίας» με το υπουργείο Υγείας. Από την άλλη ωστόσο, ο ΣΦΕΕ εκτιμά πως οι εν λόγω αλλαγές, «είναι μακριά από την επίλυση των κεντρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία».

Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ, η ενεργοποίηση ενός νέου κλιμακωτού rebate όγκου βάσει της αρχής της αναλογικότητας, είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκλείει την ανάγκη θέσπισης κλειστών προϋπολογισμών, αλλά θα πρέπει το υπουργείο να διασφαλίσει ότι το σύνολο των εκπτώσεων (rebate) και υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που θα κληθεί η φαρμακοβιομηχανία να καταβάλει το 2015 δεν θα υπερβεί τα όρια του 2014, δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ακόμα στα χαμηλά επίπεδα των 2 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ΣΦΕΕ αναφέρει, ακόμη, ότι το 2014 η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη δαπάνη ήταν 530 εκατ. ευρώ μέσω των διαφόρων rebates και του clawback.

Τέλος, «υψίστης σημασίας» είναι, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, οι παρεμβάσεις και τα μέτρα που οφείλει να πάρει άμεσα το υπουργείο για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τον περιορισμό της σπατάλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News