Ειδήσεις

"Info point": Πρωτοποριακό γραφείο πληροφόρησης στο Ηράκλειο

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει δημιουργήσει ένα γραφείο πληροφόρησης (Info point) των επισκεπτών της πόλης με καινοτόμες τεχνολογίες που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) στο πλαίσιο του Προγράμματός του "Διάχυτη Νοημοσύνη" (Ambient Intelligence Programme).

Το γραφείο πληροφόρησης αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων και άριστης συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης. Είναι ένας  διεθνώς πρωτοποριακός χώρος προβολής του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Κρήτης και παρέχει στους επισκέπτες, με τη χρήση μοντέρνας τεχνολογίας, εναλλακτικούς τρόπους πληροφόρησης μέσω καινοτόμων διαδραστικών συστημάτων που ανέπτυξε το ΙΠ-ΙΤΕ.

Το γραφείο, παρόλο που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και λίγους μήνες, έχει ως σήμερα εξυπηρετήσει περισσότερους από 500 επισκέπτες παρέχοντάς τους πολύτιμες πληροφορίες για την πόλη, την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου αλλά και το σύνολο της Κρήτης.

Πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια δικτύωσης των φορέων ιστορίας και πολιτισμού του νησιού (μουσεία) παρέχοντας τη δυνατότητά προβολής τους από το κτήριο "Αχτάρικα", έναν χώρο στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Το έργο υλοποιήθηκε από το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER της Αναπτυξιακής Ηρακλείου με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα επτά, μοναδικά στο είδος τους συστήματα είναι:

* Infocloud: Σε μια μεγάλη οθόνη αφής "ρέει" μια πλούσια συλλογή από φωτογραφικό υλικό και βίντεο για τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα της Κρήτης. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει όποια εικόνα θέλει αγγίζοντάς την, ώστε να την δει σε μεγαλύτερη ανάλυση και να διαβάσει σχετική συνοδευτική πληροφορία.

* Πολύτροπος Χάρτης: Το σύστημα περιλαμβάνει ένα τραπέζι, στην επιφάνεια του οποίου είναι τυπωμένος ο χάρτης της Κρήτης. Πάνω στο χάρτη προβάλλονται θέσεις και ονόματα τοποθεσιών. Οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τετράγωνα κομμάτια από κοινό λευκό χαρτόνι, τα οποία επαυξάνονται μέσω ψηφιακής προβολής και παρουσιάζουν πληροφορίες οργανωμένες σε διαδοχικές σελίδες σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος του χάρτη.

* Διαδραστικά Έντυπα: Σε ένα κοινό τραπέζι ο επισκέπτης μπορεί να τοποθετήσει το φυλλάδιο με το χάρτη του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου ο οποίος διανέμεται δωρεάν από το Info point, και να τον δει να επαυξάνεται ψηφιακά. Ο επισκέπτης μπορεί να αλληλεπιδράσει με το χάρτη επιλέγοντας με το δάχτυλό του σημεία ενδιαφέροντος προκειμένου να δει σχετικές πολυμεσικές πληροφορίες και κείμενα τα οποία προβάλλονται γύρω του.

* Be There Now!: Σε έναν τοίχο προβάλλονται φωτογραφίες από την Κρήτη μαζί με σχετική πληροφοριακή λεζάντα. Όταν ένας επισκέπτης σταθεί μπροστά από τον τοίχο, βλέπει ζωντανά την εικόνα του ενσωματωμένη στην προβαλλόμενη εικόνα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα λήψης ψηφιακής φωτογραφίας, η οποία μπορεί να αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

* Διαδραστικός Δίσκος της Φαιστού: Το σύστημα αποτελείται από έναν περιστρεφόμενο δίσκο ο οποίος δίνει την αίσθηση του πηλού, στην επιφάνεια του οποίου προβάλλεται ο Δίσκος της Φαιστού. Ο χρήστης μπορεί να περιστρέψει το δίσκο κατά 180 μοίρες προκειμένου να δει την πίσω πλευρά του Δίσκου της Φαιστού, ενώ αγγίζοντας τον δίσκο μπορεί να πάρει διάφορες πληροφορίες.

* Media Gallery: Το σύστημα αποτελείται από μια οθόνη μεγάλου μεγέθους στην οποία παρουσιάζεται μια συλλογή από εικόνες και βίντεο για τη φύση και τον πολιτισμό της Κρήτης. Ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει με το σύστημα από απόσταση χρησιμοποιώντας το χέρι του.

* Τραπέζι Παιχνιδιών: Το σύστημα περιλαμβάνει μια επικλινή οθόνη πολλαπλής αφής την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα ένας ή περισσότεροι παίκτες. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο παιχνίδια με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα:

α) Παζλ. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν την εικόνα και τον αριθμό των κομματιών του παζλ. Όταν η εικόνα συμπληρωθεί επιτυχώς, παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της.

β) Κρυπτόλεξο. Μέσα σε ένα πλέγμα από γράμματα κρύβονται λέξεις, οριζόντια και κάθετα, σχετικά με την ιστορία και τη μυθολογία της Κρήτης. Όταν εντοπιστεί μια λέξη παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες και εικόνες.

Υπάρχει ένα ακόμα σύστημα, το οποίο προσθέτει μια σύνθεση τεχνολογίας και τέχνης όχι μόνο μέσα στο Info point, αλλά και στον ιστορικό πεζόδρομο μπροστά στο κτήριο. Είναι ένα Διαδραστικό Γλυπτό που συνδυάζει τις καινοτόμες δυνατότητες των τεχνολογιών του ΙΤΕ-ΙΠ με τις εικαστικές τέχνες. Το Διαδραστικό Γλυπτό βρίσκεται στη βιτρίνα του χώρου και αντλεί την έμπνευσή του από το λαβύρινθο, κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και άλλα στοιχεία της πολιτιστικής παράδοσης της Κρήτης, συνθέτοντας ένα πολύπλοκο ανάγλυφο διπλής όψεως που επιτρέπει στους επισκέπτες να το αγγίξουν προκειμένου να ανακαλύψουν τα μυστικά του.

Το Info point του Δήμου Ηρακλείου είναι πλέον στη διάθεση όχι μόνο των χιλιάδων τουριστών που αναζητούν πληροφορίες για να κάνουν την επίσκεψή τους στην πόλη του Ηρακλείου πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη, αλλά και των ντόπιων. Και είναι μάλιστα ένα κέντρο πληροφόρησης με διττό χαρακτήρα: από τη μια δίνει πληροφορίες για το Ηράκλειο και την Κρήτη, κι από την άλλη αποτελεί ένα μικρό εκθετήριο καινοτόμων τεχνολογιών που έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί αποκλειστικά στο νησί. Το νέο Infopoint του Δήμου Ηρακλείου, λοιπόν, αποτελεί και το ίδιο ένα νέο τουριστικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες και μια πύλη που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της πόλης, αλλά και ολόκληρου του νησιού.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δήμος Ηρακλείου, Τμήμα Τουρισμού Δ. Ηρακλείου, Info point, πλατεία Νικηφόρου Φωκά

www.heraklion.gr

tourism@heraklion.gr

Τηλ. 28130409777-80

Σημειώνεται ότι, με αφορμή την επίσκεψη του γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας-Αγροτική Ανάπτυξη), κ. Χαράλαμπου Κασίμη, στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στη Λότζια συνέντευξη Τύπου. Αύριο Παρασκευή το απόγευμα ο κ. Κασίμης θα εγκαινιάσει το "Γραφείο Ενημέρωσης & Πληροφόρησης των Επισκεπτών της πόλης Ηρακλείου"  στο κτίριο της Βικελαίας (info point) και θα μιλήσει στην ημερίδα με θέμα "Η νέα ΚΑΠ ως εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας" στο  Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Σχόλια