Ειδήσεις

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στο Ηράκλειο

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα στη Λότζια, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Μωυσής Μυλωνάς καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης κ. Θρασύβουλος Μανιός.

Ο Δήμος Ηρακλείου, σταθερά προσηλωμένος σε παρεμβάσεις και εκδηλώσεις που έχουν στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, την ενίσχυση της συλλογικής περιβαλλοντικής δράσης και κουλτούρας για τη βελτίωση του «περιβαλλοντικού του αποτυπώματος», συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με πλήθος δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

Στο πλαίσιο των στρατηγικής της δημοτικής Αρχής για το περιβάλλον, όπως διατυπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, καθιερώνεται καταρχήν μια διεθνώς διαδεδομένη καλή πρακτική, όπως είναι αυτή της υιοθεσίας κοινοχρήστων χώρων πρασίνου (πάρκων & παρτεριών) από περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους συνδημότες μας. Για το πώς ακριβώς θα τηρηθεί η τυπική διαδικασία καθώς και οι όροι των αναθέσεων, αυτά θα γίνουν γνωστοί με εισήγηση του Τμήματος Πρασίνου στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα προωθηθεί επίσης η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής που θα βραβεύει κάθε 5 Ιουνίου τον καλύτερα συντηρημένο και καλαίσθητο υιοθετημένο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, μπαλκόνι, εμπορικό δρόμο, σχολικό κήπο κ.ά.

Για τη φετινή χρονιά, βασικό τόπο πραγματοποίησης μιας σειράς δραστηριοτήτων θα αποτελέσει το πάρκο Γεωργιάδη, την Κυριακή 7 Ιουνίου και με ώρα έναρξης 10 π.μ., με τη συμμετοχή πολιτών, φορέων και ευαισθητοποιημένων εθελοντικών ομάδων.

Ειδικότερα, στις 10 π.μ. θα ξεκινήσουν οι δραστηριότητες με φυτεύσεις στο πάρκο Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή πολιτών και εθελοντικών ομάδων.

Κατά το χρονικό διάστημα 12 μ. με 2 μ.μ είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω δράσεις:

* Ανοιχτό θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, προσφορά από το Σύλλογο Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού

* Παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης, γνωστικά παιχνίδια, νεροχρωματιστά μηνύματα για την Ημέρα του Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη συνεργατών από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

* Παρουσίαση της οικολογικής μετακίνησης με ηλεκτρικά ποδήλατα και αμαξίδια με ηλιακή ενέργεια

* Κατάθεση των ιδεών των πολιτών, αλλά κυρίως των μικρών παιδιών, με κείμενο ή ζωγραφιά στο "Δένδρο των Ευχών" με την ευγενική συμμετοχή και συνεισφορά των "Minoistas".

Όραμα των πρωτοβουλιών και δράσεων του Δήμου Ηρακλείου αποτελούν, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, «η συνδημιουργία, η συμμετοχική διαδικασία, η εξωστρέφεια και κυρίως ο διάλογος των πολιτών με το Δήμο, για ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό μας απέναντι στο φυσικό αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Η ατομική και συλλογική συνειδητοποίηση των πολιτών του Δήμου Ηρακλείου στην εποχή των οικονομικών και περιβαλλοντικών ανατροπών και η ατομική πρωτοβουλία δύναται να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στην ποιότητα ζωής στο σύνολό της».

Σχόλια