default-image

Αυστραλία: Ανακαλύφθηκε σπάνιο μαργαριτάρι 2.000 ετών

Κόσμος
Αυστραλία: Ανακαλύφθηκε σπάνιο μαργαριτάρι 2.000 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην παραθαλάσσια τοποθεσία των Αβοριγίνων στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες ένα πολύ σπάνιο φυσικό θαλάσσιο μαργαριτάρι 2.000 ετών.

Οι αρχαιολόγοι, που εργάζονταν στη συγκεκριμένη περιοχή βρήκαν προς έκπληξή τους το μαργαριτάρι θαμμένο στην άμμο. Το μαργαριτάρι έχει ροζ και χρυσές αποχρώσεις, είναι σχεδόν σφαιρικό με διάμετρο πέντε χιλιοστών.

Λόγω του σχεδόν τέλειου σφαιρικού του σχήματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής ευκρίνειας μικροαξονική τομογραφία για να βρουν την ηλικία του μαργαριταριού και να αποδείξουν ότι πρόκειται για φυσικό μαργαριτάρι και όχι για σύγχρονο, καλλιεργημένο.

Η Κατ Ζαμπό, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Γούλογκονγκ σημείωσε ότι: «Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι πολύ σπάνια στη φύση και με βεβαιότητα, παρά τα πολλά, πολλά κελύφη από στρείδια που βρίσκουμε σε προϊστορικούς λάκκους απορριμάτων στην Αυστραλία, δεν έχουμε ποτέ βρει ένα φυσικό μαργαριτάρι. Η τοποθεσία (όπου βρέθηκε) το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η ακτή Κίμπερλι της Αυστραλίας ταυτίζεται με την παρουσία μαργαριταριών κι αυτό συνέβαινε κατά το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αιώνα».

Οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν τα στρείδια που περίεχουν μαργαριτάρια για τις τελετές τους, στις οποίες παρακαλούσαν τους θεούς να τους στείλουν βροχή.

Το πολύ σπάνιο μαργαριτάρι πρόκειται να εκτεθεί μέσα στον μήνα στο Ναυτικό Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ.

Πηγή: topnews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News