default-image

Ηράκλειο-τσιμεντούπολη: Μόλις 3τ.μ. πρασίνου για κάθε πολίτη

Κρήτη
Ηράκλειο-τσιμεντούπολη: Μόλις 3τ.μ. πρασίνου για κάθε πολίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιγότερο τσιμεντούπολη σε σχέση με το παρελθόν αλλά και πάλι... τσιμεντούπολη-παραφωνία όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά για όλο το μεσογειακό χώρο παραμένει το Ηράκλειο!  

Το πράσινο αυξήθηκε άρδην τα τελευταία 25-30 χρόνια, καθώς είναι ενδεικτικό πως η νυν δημοτική ενότητα Ηρακλείου (ο παλιός δηλαδή δήμος Ηρακλείου προ "Καλλικράτη"), για να έχουμε ισότιμη ακριβώς σύγκριση, διαθέτει σήμερα 118 στρέμματα πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους, έναντι 95 στρ. το 2000 και μόλις 30 στρεμμάτων το 1984!

Ωστόσο και πάλι, παρά την αύξηση αυτή, το Ηράκλειο κατατάσσεται στις πιο τσιμεντένιες μεγαλουπόλεις της Μεσογείου, πολύ κάτω από το μέσο όρο...

Η αναλογία χώρου πρασίνου ανά κάτοικο στο Ηράκλειο δεν ξεπερνά τα 3 μόλις τ.μ. ανά κάτοικο, τη στιγμή που η μέση αναλογία των μεσογειακών μεγαλουπόλεων ανέρχεται στα 10 τ.μ./κάτοικο. Η αναλογία στο Ηράκλειο απέχει πάρα πολύ από την προβλεπόμενη για λόγους υγείας, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός προτείνει τα 9 τ.μ./κάτοικο κατ' ελάχιστο, ενώ ως ιδανική αναλογία αναφέρονται τα 15 τ.μ./κάτοικο.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, στη δημοτική Αρχή και δη στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος έχουν μεν ως μακροπρόθεσμο στόχο τη "γενναία" αύξηση του πρασίνου, ως πιο κοντινός, πιο επείγων όμως στόχος είναι η συντήρηση του υπάρχοντος πρασίνου, που, λόγω της αύξησής του και της μείωσης αντιστρόφως ανάλογα του προσωπικού, δε γίνεται ούτε καν σε στοιχειώδη βαθμό!

Η "Νέα Κρήτη" ήρθε σε επαφή τόσο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος-Στρατηγικού Σχεδιασμού Πέτρο Ινιωτάκη, όσο και με την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πρασίνου Ρούλα Φραγκούλη. Κατέγραψε την αναλυτική "ακτινογραφία" της κατάστασης στο μέτωπο του πρασίνου και τις προθέσεις των αρμοδίων για ένα καλύτερο και πιο... πράσινο αποτέλεσμα για την πόλη.

Ποια είναι η συγκεντρωτική εικόνα σήμερα; Στον καλλικρατικό δήμο Ηρακλείου υπάρχουν, διάσπαρτα φυσικά σε πάρα πολλά σημεία (πάρκα, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, γήπεδα, κόμβους κ.τ.λ.), συνολικά 173 στρέμματα πρασίνου. Τα 10 στρέμματα αφορούν στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες της ενδοχώρας του καλλικρατικού δήμου, ενώ τα 163 στρ. στο αστικό κομμάτι, δηλαδή σε Ηράκλειο και Ν. Αλικαρνασσό.

Στη δημοτική ενότητα της Ν. Αλικαρνασσού υπάρχουν 45,8 στρέμματα πρασίνου. Στη δημοτική ενότητα Ηρακλείου, δηλαδή στον παλιό δήμο Ηρακλείου προ "Καλλικράτη" και συνενώσεων με άλλους πρώην δήμους, υπάρχουν σήμερα 118 στρέμματα πρασίνου. Σε αυτά μάλιστα έρχονται να προστεθούν προσεχώς άλλα 20 στρέμματα πρασίνου στην παραλιακή, που ο Δήμος θα παραλάβει επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν επίσης 80 σχολικοί κήποι, ενώ οι δεντροστοιχίες είναι 9.000.

Διάσπαρτοι και μικροί χώροι

Ένα αξιοπρόσεχτο στοιχείο της σημερινής εικόνας είναι ο κατακερματισμός του πρασίνου σε πολλούς μικρούς χώρους και η απουσία μεγάλων "πνευμόνων" πρασίνου.

Είναι ενδεικτικό πως σε όλο το δυτικό τομέα του δήμου Ηρακλείου με τα 71,8 στρέμματα πρασίνου υπάρχει ένας μόνο αισθητά μεγάλος πνεύμονας πρασίνου. Δεν είναι άλλος από το πάρκο Γεωργιάδη των 11 στρεμμάτων.

Ποιοι είναι οι άλλοι κάπως μεγάλοι πνεύμονες πρασίνου στο δυτικό τμήμα; Το πάρκο της οδού Εφόδου εκτείνεται σε 5,2 στρ. Τα παρκάκια στα Δειλινά με τα πεύκα καλύπτουν 5 στρέμματα. Η περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης επί της Πλαστήρα (απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο) έχει 4 στρ. πράσινο. Ο κόμβος στο Γιόφυρο έχει 3 στρ. Ο πεταλοειδής διαθέτει 2,5 στρ. πρασίνου, ενώ ο τάφος του Καζαντζάκη πάνω στα τείχη, στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, περιλαμβάνει 2,3 στρέμματα.

Από εκεί και πέρα, ακολουθούν κάποια πάρκα που έχουν από 2 στρ. πράσινο το καθένα (πάρκο Καραμανλή, παιδική χαρά Λεβήνου) και μετά το χάος... Οι υπόλοιποι χώροι δεν αποτελούν παρά μικρές ζώνες πρασίνου, της τάξης του 1 στρέμματος, των 500, 300 και 200 τ.μ.

Στο ανατολικό κομμάτι του δήμου Ηρακλείου, όπου το πράσινο περιλαμβάνει συνολικά 70,1 στρέμματα, ξεχωρίζει ο ανισόπεδος κόμβος Κνωσού με τα 5,7 στρέμματα πρασίνου. Τα ρέματα στη Χρυσοπηγή αθροιστικά εκτείνονται σε 4,4 στρ. Το πάρκο Βαρδαξή εκτείνεται σε 2,2 στρ. Η πλατεία του "Ξενία" και η παιδική χαρά της Καλλιθέας έχουν από ενάμισι στρέμμα πράσινο. Λίγο πιο κάτω, το νέο πάρκο Κατσαμπά περιλαμβάνει 1,4 στρ.

Αρκετό οξυγόνο μπορούν να αναπνεύσουν κάτοικοι ή επισκέπτες στην έκταση των 1,3 στρεμμάτων που καλύπτουν το πάρκο της οδού Ερμή και η περιοχή των Εργατικών Κατοικιών στον Αϊ Γιάννη.

Στη δημοτική ενότητα της Ν. Αλικαρνασσού δεσπόζουν το γήπεδο του Ηροδότου με τα 9 στρ. πρασίνου και το κλειστό του μπάσκετ στα Δύο Αοράκια με τα 5 στρέμματα πρασίνου.

Αυξήθηκε αλλά δε συντηρείται

Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες, όπως ανέφερε η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Πρασίνου Ρούλα Φραγκούλη, έχουν γίνει αισθητά βήματα βελτίωσης της εικόνας του Ηρακλείου. Από χρόνο σε χρόνο το πράσινο αυξήθηκε, ωστόσο την ίδια στιγμή μειώθηκε το προσωπικό, με συνέπεια να μην μπορεί ο Δήμος να συντηρήσει πλέον το πράσινο.

Για του λόγου το αληθές, το 1984 ο τότε Δήμος Ηρακλείου είχε 30 στρ. πρασίνου και 45 άτομα, μόνιμο μάλιστα προσωπικό.

Το 2000 το πράσινο αυξήθηκε άρδην στα 95 στρ., το προσωπικό ωστόσο μειώθηκε στα 28 άτομα. Και πάλι όμως επρόκειτο για μόνιμους εργαζόμενους, που είναι μια σημαντική λεπτομέρεια.

Σήμερα το πράσινο σε όλο τον καλλικρατικό δήμο φτάνει τα 173 στρ. και οι μόνιμοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί στους 16! Ειδικότερα, απασχολούνται 3 γεωτεχνικοί αντί για 6 που προβλέπονται στο Οργανόγραμμα, 1 τεχνολόγος Γεωπονίας αντί για 6, 2 δενδροκηπουροί αντί για 14, 9 εργάτες-τριες πρασίνου αντί για 28 και 1 διοικητικός. Η υπηρεσία δε διαθέτει καν υδραυλικό!

Με βάση τα δεδομένα αυτά, όπως υπογράμμισε η κ. Φραγκούλη, «το "στοίχημα" δεν είναι πλέον να αυξηθεί και άλλο το πράσινο, παρόλο που χρειάζεται αύξηση και μάλιστα μεγάλη, αλλά το να διατηρηθεί, να συντηρηθεί αξιοπρεπώς το υπάρχον πράσινο.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως υπηρεσία, ως Δήμος. Θα πρέπει όμως να υπάρχει βοήθεια και από τον πολίτη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος βαθμός ευαισθητοποίησης που θα θέλαμε στους πολίτες. Υπάρχουν πολλά φαινόμενα δυσάρεστα. Άνθρωποι κόβουν αυθαίρετα δέντρα, κλέβουν φυτά, πετάνε σκουπίδια και μπάζα στο πράσινο»...

Πέτρος Ινιωτάκης: «Να μπει στο παιχνίδι ο πολίτης»

«Δυστυχώς, οι λιγοστοί χώροι πρασίνου υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο λόγω έλλειψης πόρων, απώλειας προσωπικού για τη συντήρηση και την ενίσχυση των υφιστάμενων χώρων», παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το άμεσο αλλά και πιο μακρινό μέλλον, ανέφερε: «Το Ηράκλειο, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αναβάθμιση του πρασίνου, θα στηρίξει σημαντικά βασικούς τομείς για την ανάδειξη της ποιότητας ζωής με ένα σύνολο δράσεων και μέτρων που θα στοχεύουν στην καταγραφή και αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης, στον καθορισμό του επιθυμητού ποσοστού πρασίνου ανά κάτοικο, αλλά και στην ισότιμη κατανομή του στα διοικητικά όρια της πόλης, και τέλος στην ανάπτυξη στρατηγικών παρεμβάσεων για την ανάδειξη και ενίσχυση του πρασίνου.

Σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό μας έχει ο ίδιος ο δημότης. Στόχος βεβαίως, για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είναι η μεταφορά της ευθύνης στον εθελοντή-κάτοικο, αλλά η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή του στην καλλιέργεια του οράματος για τη σταδιακή μετατροπή του Ηρακλείου σε αυτό που με μοντέρνους όρους αποκαλείται "Πράσινη Πόλη"»...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News