Ειδήσεις

Τα πάνω κάτω στη διαχείριση απορριμμάτων φέρνει το υπουργείο

Στον "αέρα" ξαφνικά ο νέος, αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα στην Κρήτη; Αυτό διαφαίνεται με φόντο το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που τίθεται σε διαβούλευση από την κυβέρνηση. Σχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω στο στάτους κβο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού ουσιαστικά περνά στη λογική της τοπικής διαχείρισης, δίνοντας τη δυνατότητα στους Δήμους να αποφασίζουν μόνοι τους το πώς θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα που παράγονται στην περιοχή τους.

Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί, είναι προφανές πως η νέα λογική της μετατόπισης του βάρους από τον περιφερειακό σχεδιασμό στον τοπικό, δηλαδή στο σχεδιασμό ανά Δήμο, επηρεάζει άρδην τον ψηφισμένο, θεσμοθετημένο περιφερειακό σχεδιασμό σε επίπεδο Κρήτης, που καταρτίστηκε με κόπο και βάσανα, αλλά δεν αποκλείεται να μπει στον "πάγο"!

Με βάση το νέο εθνικό σχεδιασμό, ενόψει του οποίου μάλιστα... έπεσε άκυρο στα σχεδιαζόμενα έργα-ΣΔΙΤ των Περιφερειών, δίδονται οι προϋποθέσεις ανατροπής των σημερινών σχεδίων.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης, οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ αναλαμβάνουν την εκπόνηση τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων στα όρια κάθε δήμου, δίνοντας έμφαση στη διαλογή από την πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα για συνεργασία και με κοινωνικές επιχειρήσεις που συγκροτούνται, για παράδειγμα, από ομάδες ανέργων.

Πρακτικά αυτό όμως σημαίνει πως οι Δήμοι στο νησί μας δε δεσμεύονται από τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αλλά θα μπορούν να λειτουργήσουν τελείως αυτόνομα.

Για να φέρουμε ένα μόνο, τυχαίο φυσικά και θεωρητικό καθαρά παράδειγμα, στον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία μονάδας μηχανικής διαλογής στη Σητεία, η οποία θα εξυπηρετεί και την Ιεράπετρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας θα μπορεί κάλλιστα, όμως, να πάρει απόφαση να φτιάξει ο Δήμος Ιεράπετρας δική του μονάδα διαλογής. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα επηρεαστεί άρδην, ουσιαστικά θα τιναχθεί στον αέρα, η λειτουργία της μονάδας στη Σητεία, αφού η πρόβλεψη έχει γίνει με βάση τον όγκο σκουπιδιών και από την Ιεράπετρα...

Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, που σημείωσε: «Με το νέο εθνικό σχέδιο τίθεται εν αμφιβόλω ο υπάρχων σχεδιασμός και αμφισβητείται η υλοποίηση ακόμα και πολύ ώριμων έργων. Δημιουργούνται επισφάλειες, αφού ανοίγονται δρόμοι αυτονόμησης και ανατροπής των όσων έχουν συμφωνηθεί και σχεδιαστεί»...

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια