default-image

Οργή στη Χερσόνησο για τα χάλια του παραλιακού μετώπου

Κρήτη
Οργή στη Χερσόνησο για τα χάλια του παραλιακού μετώπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βομβαρδισμένο τοπίο βλέπουν μπροστά τους οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Χερσόνησο, αν και είναι λιγοστοί τουλάχιστον έως αυτήν τη στιγμή. Οι μπουλντόζες που εισέβαλαν τον περασμένο Απρίλιο, με την αρχή δηλαδή της σεζόν, προχωρώντας στην κατεδάφιση των εξεδρών κυρίως στην οδό Νεάρχου και ενώ οι καταστηματάρχες ετοιμάζονταν για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, κατεδάφισαν και την ελπίδα να δουν πελάτες στα μαγαζιά τους.

Με το να κατεδαφιστούν οι εξέδρες και ο χώρος να μείνει ακάλυπτος δημιουργείται, όπως λένε οι κάτοικοι, σοβαρό πρόβλημα, αφού κάλλιστα ένα παιδί ή ένας τουρίστας παραπατώντας μπορεί να βρεθεί από κάτω.

Δύο μήνες μετά, το σκηνικό που επικρατεί στην περιοχή είναι κυριολεκτικά άθλιο. Ειδικά όταν πρόκειται για περιοχή- "προμετωπίδα" του τουρισμού. Το ανορθόδοξο που παρατηρείται, όπως λένε οι επιχειρηματίες της Χερσονήσου (οι οποίοι συν τοις άλλοις κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα της τάξεως έως και των 10.000 ευρώ για τις αυθαίρετες εξέδρες που είχαν στήσει στη ζώνη του αιγιαλού), είναι ότι, ενώ τότε όλα τότε ισοπεδώθηκαν, ξαφνικά κάποιοι λειτουργώντας "με δυο μέτρα και δυο σταθμά", ξαναέστησαν κατασκευές πάνω στην άμμο και λειτουργούν κανονικά. Σε βάρος ασφαλώς όλων των υπολοίπων, οι οποίοι, μη μπορώντας πια να προσφέρουν την απόλαυση της θέας της θάλασσας, έχασαν την πελατεία τους και οδεύουν τώρα σε "λουκέτο".

Μετά τις κατεδαφίσεις των αυθαίρετων εξεδρών, όπως λένε οι επαγγελματίες της περιοχής, για κάποιους η λειτουργία των καταστημάτων τους συνεχίστηκε κανονικά. Για κάποιους άλλους όμως όχι.

Συνεπώς, οι καταστηματάρχες και οι οικογενειακές επιχειρήσεις, ως "μελλοθάνατοι", κρίνουν πως οι χειρισμοί αυτοί απλά στοχεύουν στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της μεσαίας τάξης, αφού το "μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", με την όλη καταστροφική τάση - όπως λένε - στην οποία κινούνται οι τοπικές Αρχές, αλλά και οι κυβερνώντες, να τους δημιουργεί έντονη αγανάκτηση και δυσφορία. Και όλα αυτά τη στιγμή που ταυτόχρονα και η τουριστική κίνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι!

Οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή είναι χαμηλού οικονομικού επιπέδου, ενώ και εκείνοι που διαθέτουν "γερά πορτοφόλια", με το all inclusive, δεν έχουν κανένα λόγο να κινηθούν στην τοπική αγορά. Παράγοντες που, σε συνδυασμό με τα χρονίζοντα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζει η περιοχή - για τα οποία μας μιλάνε αναλυτικά σήμερα κάτοικοι αλλά και επαγγελματίες της - συντελούν στη φθορά του τουριστικού προϊόντος.

Την ίδια στιγμή, οι τουρίστες, βλέποντας όλες αυτές τις καταστάσεις και σε σχέση με την εικόνα που έχει σχηματιστεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας, βάσει των πολιτικών γεγονότων, δεν έχουν κάποιο θετικό κριτήριο για να την επισκεφτούν. Καταστάσεις που, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό και της τελευταίας ναυαρχίδας της οικονομίας, δηλαδή του τουρισμού. Βλέποντας, λοιπόν, το ένα μαγαζί μετά το άλλο να κλείνει και τον τουρισμό να φθίνει, εκπέμπουν SOS εκφράζοντας την αγωνία τους και ζητούν από τις Αρχές τη λήψη δραστικών μέτρων.

Η τουριστική κίνηση στην περιοχή έχει σημειώσει μείωση 50% σε σχέση με πέρυσι, με τον αριθμό των τουριστών που την επισκέπτεται όλο και να μειώνεται.

Δήμαρχος Χερσονήσου: «Στόχος μας να αλλάξει εικόνα η περιοχή»

Επιβεβαιώνοντας τη μείωση της τουριστικής κίνησης αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης σε συνομιλία που είχαμε μαζί του παρουσίασε τους τρόπους επίλυσής τους αλλά και τους στόχους της δημοτικής Αρχής, λέγοντας ότι «έχουν γίνει μελέτες για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων που θα αντικαταστήσουν φθαρμένα σώματα τόσο στην Ανάληψη όσο και στις Γούβες. Επίσης αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και αντικατάσταση του κεντρικού δικτύου φωτισμού στη Σταλίδα αλλά και στα Μάλια, αλλά δυστυχώς για λόγους γραφειοκρατικούς και διαγωνισμών στην ουσία δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη για το κομμάτι της ανάπλασης στα τμήματα των εξεδρών στη Ναυάρχου Νεάρχου και έχει πάρει το δρόμο των εγκρίσεων παρά το ότι είναι μια διαδικασία χρονοβόρα. Από εμάς έγιναν κάποιες προσχώσεις για να στηριχθεί το πρανές του δρόμου και να μην έχουμε φαινόμενα καταρρεύσεων, οπότε και σε κάποια σημεία συνέχισαν οι επαγγελματίες να τις χρησιμοποιούν, αφού αφαιρέθηκαν τα υπερκείμενα.

Στόχος όμως της δημοτικής Αρχής είναι να αλλάξει εικόνα η περιοχή, δημιουργώντας μια άλλη κατεύθυνση ανάπτυξης της πόλης. Θεωρούμε ότι οι αυθαίρετες κατασκευές θα πρέπει να αποτελέσουν πια παρελθόν και στα σχέδιά μας προβλέπεται να γίνουν ενιαίες κατασκευές από το Δήμο με προσανατολισμό ώστε και ο πολίτης αλλά και ο επισκέπτης να μπορεί να περπατήσει και να απολαμβάνει τη θάλασσα. Και οι επιχειρήσεις να περιοριστούν σε ένα χώρο μπροστά από τα καταστήματά τους, και να μη δημιουργούμε ζήτημα».

Πολλά καταστήματα έχουν ήδη βάλει λουκέτο στην περιοχή, απόρροια της μείωσης του τουρισμού, αλλά και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες.

Τι λένε κάτοικοι και επαγγελματίες

«Τα πράγματα είναι πολύ πεσμένα. Τα μαγαζιά είναι άδεια. Οι τουρίστες που έρχονται είναι μπατίρηδες. Θέλω να πιστεύω πως η νέα δημοτική Αρχή θα βάλει κάποια πράγματα στη σειρά. Όμως, κατά τη γνώμη μου, η Χερσόνησος χρειάζεται ριζική κατεδάφιση και ανανέωση για να έρθει κόσμος και να δουλέψουν τα μαγαζιά. Να ξηλωθούν οι παράγκες και στη θέση τους να δημιουργηθεί κάτι ωραίο, για να βελτιωθεί η εικόνα της περιοχής και να αναδειχθεί, αν θέλουμε να έχουμε ποιότητα τουρισμού. Έγιναν κάποιες κατεδαφίσεις, αλλά μείναμε σε αυτές. Δεν έγινε τίποτα περαιτέρω. Και πέρα από αυτό περίμεναν να έρθει ο κόσμος για να βλέπουν οι τουρίστες τα χάλια και τα γκρεμισμένα ντουβάρια», τόνισε ο κ. Γιώργος Καραγιώργης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι Αρχές δεν πρέπει να ξανακάνουν τα ίδια λάθη».

«Η κατάσταση είναι δραματική. Οι τουρίστες που έχουν έρθει είναι οι "τελειωμένοι" της Ευρώπης, τους οποίους φέρνουν τζάμπα τα ξενοδοχεία με πακέτα all inclusive και έχουν διαλύσει την τοπική οικονομία, με τα περισσότερα μαγαζιά να είναι για κλείσιμο. Η Χερσόνησος ήταν ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά θέρετρα του νησιού και τον κάνανε προορισμό για απένταρους τουρίστες. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των κυβερνώντων και του τουριστικού προϊόντος», μας λέει και ο κ. Γιάννης Σαββάκης. Παράλληλα υπογραμμίζει, αναφερόμενος στις κατεδαφίσεις, ότι «έγιναν στις εξέδρες των ανθρώπων που πάλευαν να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί να ταΐσουν τις οικογένειές τους», ενώ καταλήγει λέγοντας πως «η χρυσή αγελάδα είναι για όλους τα ξενοδοχεία, γι' αυτό και αφήνουν το μεγάλο ψάρι να κυκλοφορά ελεύθερο, με την Αστυνομία, την εφορία και το ΙΚΑ να κυνηγά μόνο τις μικρές επιχειρήσεις. Στα μεγάλα ξενοδοχεία δεν πατάνε, αφού χρόνια τώρα βρίσκονται στο απυρόβλητο».

Χωρίς φώτα, πεζοδρόμια και αποχετευτικό

Πέρα όμως από τις κατεδαφίσεις που έγιναν δημιουργώντας επαγγελματίες δύο ταχυτήτων, αφήνοντας πίσω τους μόνο χαλάσματα, άλυτα παραμένουν, όπως είπαν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, αρκετά προβλήματα της περιοχής, όπως ο φωτισμός και η έλλειψη πεζοδρομίων και αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή γύρω από το λιμάνι. Ούτε δημόσιες τουαλέτες υπάρχουν σε όλο τον παραλιακό, με τους τουρίστες να αναγκάζονται να απευθύνονται όπου βρουν, με ό,τι δυσάρεστο σημαίνει αυτό. Τη ίδια στιγμή, για άλλη μια χρονιά, λόγος γίνεται και για το θέμα της αστυνόμευσης.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Οι τουρίστες που έρχονται είναι χαμηλής οικονομικής δυνατότητας και τα πράγματα για τη φετινή σεζόν διαγράφονται με μελανά χρώματα. Έπειτα, όσο και να μένουν, από 1 βδομάδα μέχρι 15 ημέρες, δεν τους βλέπουμε καθόλου. Δεν κινούνται στην περιοχή. Έτσι, η τοπική αγορά υποφέρει και γι' αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά νυχτερινά, εμπορικά αλλά και εστιατόρια. Και θα κλείσουν και άλλα. Όσον αφορά στις υποδομές, η Χερσόνησος υστερεί χρόνια τώρα στα ίδια πράγματα. Κυρίως όμως υστερεί σε σχεδιασμό. Ιδίως στο θέμα με τις εξέδρες, βλέπουμε να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να υπάρχει πλάνο. Ό,τι καλό συμβαίνει γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία, και το μόνο που κάνουν οι Αρχές είναι να γκρεμίζουν ό,τι χτίζεται από τους ιδιώτες, μη κάνοντας τίποτα παραπέρα. Οι άνθρωποι της δημοτικής Αρχής είναι αδιάλλακτοι. Αποφασίζουν και διατάσουν, ενώ παράλληλα κρύβονται πίσω από τα πολύπλοκα νομοσχέδια των κυβερνώντων. Είναι ευθυνόφοβοι και δεν μπαίνουν πουθενά μπροστά για να βοηθήσουν οποιαδήποτε μικρομεσαία επιχείρηση. Παρά μόνο τα μεγάλα συμφέροντα των ξενοδόχων», είπε ο κ. Γιώργος Οικονόμου.

«Στις υποδομές έχουμε πολλά θέματα, όμως δε γίνεται να τα γκρεμίσουμε όλα και να τα ξαναφτιάξουμε. Ίσως ο Δήμος να έχει σχέδια για τον καλλωπισμό της Χερσονήσου ώστε να γίνει καλύτερη η εικόνα της», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σωκράτης Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ίσως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν.

Πτώση 50% στην κίνηση… Δεν ήρθαν ούτε οι μισοί

Αυτήν τη στιγμή πάντως οι εθνικότητες που επισκέπτονται τη Χερσόνησο είναι: Σκανδιναβοί, Γερμανοί, περισσότερο, Άγγλοι, Ολλανδοί και Γάλλοι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων "Φιλοξενία" Νομού Ηρακλείου Μανόλη Ζερβάκη, «η τουριστική κίνηση για το μήνα Μάιο φέτος είχε πέσει πάνω από 50%, ενώ και για τους επόμενους μήνες τα στοιχεία είναι πολύ αρνητικά, αφού το ενδιαφέρον των ξένων εμφανίζεται μειωμένο κατά 35-40%. Φοβούμαστε τη σεζόν, καθώς ιδιαίτερα τα μικρά καταλύματα έχουν υποστεί τεράστια ζημιά. Περίπου το 45% αυτών λειτουργεί, με το 55% να παραμένει κλειστό και με τις κρατήσεις που έχουν γίνει να είναι πολύ λίγες», πρόσθεσε ο ίδιος. Παράλληλα σημείωσε ότι, αναμένοντας στο αεροδρόμιο του Μονάχου προ ημερών και θέλοντας να καταγράψει την τουριστική τάση που σημειώνεται, διαπίστωσε ότι μέσα σε ένα δίωρο έγιναν 2 πτήσεις προς Ελλάδα και συγκεκριμένα, μια για Ρόδο και μια για Ηράκλειο, ενώ υπήρχαν 15 πτήσεις για Τουρκία με τις δικές τους ιδιωτικές εταιρείες. Όπως επίσης πολλές πτήσεις για Ισπανία.

Όσον αφορά στη Χερσόνησο, «θα σας καλούσα να 'ρθείτε στις 3 και 4 η ώρα τη νύχτα ή τα ξημερώματα 6-7 να δείτε το τι συμβαίνει», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «ο δρόμος μετατρέπεται σε μια αγέλη μεθυσμένων, ενώ την ίδια στιγμή το σκουπίδι πάει σύννεφο από τα μπουκάλια, τα κουτάκια και τις χαρτοπετσέτες, μη μπορώντας κανείς να περπατήσει».

Σχετικά με το θέμα των κατεδαφίσεων, τόνισε ότι «το διάστημα που γίνονταν είχαν προκαλέσει ένα τεράστιο αρνητικό κλίμα, καθώς ταυτόχρονα βρίσκονταν στην περιοχή 2.000 άτομα στα πλαίσια συνεδρίου που διεξαγόταν και οι οποίοι έγιναν θεατές της άσχημης αυτής εικόνας», γεγονός που δημιουργεί εύλογα το ερώτημα... γιατί να ξαναεπισκεφτούν την Ελλάδα.

Με σκοπό πάντως να αλλάξει αυτή η άσχημη εικόνα που έχουν οι ξένοι για τη χώρα μας, όπως τόνισε ο κ. Ζερβάκης, από μερίδα επαγγελματιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού έχει δημιουργηθεί η σελίδα www.increte.eu στο διαδίκτυο, που αποσκοπεί στο να προσκαλέσει επαναλαμβανόμενούς μας πελάτες να γίνουν φίλοι και μέλη, εκφράζοντας τη θετική άποψη και εντύπωση που έχουν από τις επισκέψεις τους στη χώρα μας, προκειμένου έτσι από στόμα σε στόμα και με τη δύναμη που έχουν πια τα social media να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Επίσης, μέσω αυτής διαφημίζονται επιχειρήσεις, τουριστικά θέρετρα αλλά και οι διάφορες εκδρομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί μας, συμβάλλοντας έτσι στη θετική προβολή του.

Δηλώσεις κατοίκων-επιχειρηματιών

«Τα μαγαζιά είναι άδεια. Οι τουρίστες που έρχονται είναι μπατίρηδες. Όμως, κατά τη γνώμη μου, η Χερσόνησος χρειάζεται ριζική κατεδάφιση».

Γιώργος Καραγιώργης

«Η Χερσόνησος ήταν ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά θέρετρα του νησιού και τον κάνανε προορισμό για απένταρους τουρίστες. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία».

Γιάννης Σαββάκης

«Η τοπική αγορά υποφέρει και γι' αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά. Η Χερσόνησος υστερεί χρόνια τώρα στα ίδια πράγματα και κυρίως σε σχεδιασμό».

Γιώργος Οικονόμου

«Από υποδομές έχουμε πολλά θέματα. Ίσως ο Δήμος να έχει σχέδια για τον καλλωπισμό της Χερσονήσου, ώστε να γίνει καλύτερη η εικόνα της».

Σωκράτης Παπαδόπουλος

«Η τουριστική κίνηση είχε πέσει πάνω από 50%, ενώ και για τους επόμενους μήνες τα στοιχεία είναι πολύ αρνητικά. Φοβούμαστε τη σεζόν, καθώς ιδιαίτερα τα μικρά καταλύματα έχουν υποστεί τεράστια ζημιά».

Μανώλης Ζερβάκης, πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων "Φιλοξενία" Ν. Ηρακλείου

Με τις εξέδρες να έχουν απομακρυνθεί από κάποια σημεία, τα καταστήματα αυτά έχασαν τους πελάτες τους, με συνέπεια τώρα να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News