default-image

Πουλούσαν αμπελόφυλλα με φυτοφάρμακα στις λαϊκές

Κρήτη
Πουλούσαν αμπελόφυλλα με φυτοφάρμακα στις λαϊκές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε τρεις παραγωγούς λαϊκής αγοράς στο Ηράκλειο για υπέρβαση των ορίων φυτοφαρμάκου στα αμπελόφυλλα.

Η απόφαση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο προβληματισμούς και ανησυχίες που έχουν τεθεί αρκετές φορές και σε τοπικό επίπεδο, για τα φυτοφάρμακα σε διάφορα προϊόντα.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησε πέρυσι το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Όπως μας ανέφεραν γεωπόνοι του Κέντρου, οι έλεγχοι, που θα συνεχιστούν και φέτος, προέκυψαν μετά από καταγγελίες που δέχτηκαν και οι οποίες ανέφεραν ότι πολλοί αλλοδαποί μαζεύουν φύλλα από πρόσφατα ψεκασμένα αμπέλια και στη συνέχεια αυτά οδηγούνταν προς πώληση.

«Δόθηκε εντολή να κάνουμε δειγματοληψίες από τη λαϊκή αγορά του Ηρακλείου. Έτυχε να είναι η λαϊκή της Πέμπτης. Και στα τρία δείγματα που πήραμε τυχαία από παραγωγούς χωριών της ενδοχώρας του νομού τα όρια ήταν πολύ παραπάνω. Συγκεκριμένα, στη μία περίπτωση ήταν 2,5 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, στην άλλη 3,4 φορές παραπάνω και στην τρίτη περίπτωση 10 φορές παραπάνω», ανέφεραν.

Οι έλεγχοι για τα αμπελόφυλλα στην Ελλάδα άρχισαν το 2012. Στην Κρήτη ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που γίνονται έλεγχοι για υπολείμματα φαρμάκων στα αμπελόφυλλα και αυτή την περίοδο, που μαζεύονται, όπως εξάλλου κάθε χρόνο γίνονται συχνοί ψεκασμοί στα αμπέλια.

Το πρόβλημα με το αμπελόφυλλο, όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, είναι ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα γι' αυτό. «Τα φάρμακα που βάζουμε έχουν έγκριση μόνο για το σταφύλι και δεν έχει γίνει έρευνα για το αμπελόφυλλο. Γι' αυτό ο καταναλωτής πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός από πού αγοράζει, γιατί επιτρέπεται μόνο από αψέκαστα αμπέλια ή από βιολογικά αμπέλια που χρησιμοποιείται θειάφι και βάκιλος για την εβδεμίδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα λαχανικά ακόμη και του θερμοκηπίου που λαμβάνονται δείγματα δεν έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκου.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News