default-image

Χιλιάδες αδέσποτα στους δρόμους

Κρήτη
Χιλιάδες αδέσποτα στους δρόμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεπερνούν τις 1.000 οι τηλεφωνικές κλήσεις τις τελευταίες μέρες που κάνουν λόγο για αδέσποτα ζώα σε όλη την Κρήτη. Με τις εγκαταλείψεις, κακοποιήσεις και θανατώσεις αδέσποτων να έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζοντας έξαρση κυρίως σε Ηράκλειο αλλά και Χανιά, οι αρμόδιες Αρχές και οι φιλοζωικές εταιρείες δίνουν μάχη καταπολέμησης του φαινομένου. Προσπαθούν μάλιστα από τη μια να κάνουν κατανοητή τη χρήση ηλεκτρονικού τσιπ στα ζώα, αφού πλέον θα επιβάλλεται πρόστιμο της τάξεως των 300 ευρώ στον ιδιοκτήτη που δεν έχει φροντίσει να το τοποθετήσει στο κατοικίδιό του, και από την άλλη εντατικοποιούν τους ελέγχους για την εφαρμογή του σχετικού νόμου.  

Έχοντας περάσει ελάχιστα 24ώρα από τον εξοργιστικό θέαμα εγκατάλειψης 4 σκυλιών στο ΒΟΑΚ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο εξ αυτών, οι Αρχές κινητοποιούνται προς την κατεύθυνσης λήψης άμεσων μέτρων, σε μία προσπάθεια να αλλάξει το σκηνικό με τους ασυνείδητους πολίτες, που με τις πράξεις τους οδηγούν ακόμη και στο θάνατο αθώα τετράποδα. Χθες μάλιστα στα Χανιά πραγματοποιήθηκε παγκρήτια σύσκεψη παρουσία του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Στη διάρκειά της συζητηθήκαν διεξοδικά φλέγοντα θέματα που απασχολούν πολίτες και φορείς και αφορούν στις αθρόες εγκαταλείψεις ζώων, στις ανεξέλεγκτες γεννήσεις ζώων αλλά και στα βαρελόσκυλα.

«Το θέμα της εγκατάλειψης ζώων έχει γίνει τεράστιο και μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες ως Ομοσπονδία δεχτήκαμε για την Κρήτη 1.012 κουτάβια τηλεφωνικά. Και όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί ένας τέτοιος αριθμός. Πρέπει λοιπόν να ευαισθητοποιηθούν και να οργανωθούν τόσο οι πολίτες, όσο και οι φορείς και οι κατά τόπους οργανώσεις», είπε η γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Μαρία Χρουστουλάκη.

Λύση εν μέρει στο φαινόμενο έρχεται να δώσει η τοποθέτηση ειδικού ηλεκτρονικού τσιπ, με τα μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας να ζητούν από τον κ. Καραμαλάκη την εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος.

«Από την πλευρά μας έχουν δοθεί, και θα επαναληφθεί, οδηγίες και κατευθύνσεις προς όλες τις υπηρεσίες της Κρήτης, οι οποίες αφορούν τη σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση του θέματος της προστασίας των ζώων», είπε ο κ. Καραμαλάκης. «Εστιάζουμε στην πρόληψη. Συνιστούμε "τσιπάρισμα" στα ζώα σε κτηνίατρο, προκειμένου όλοι οι ιδιοκτήτες να είμαστε νόμιμοι. Η Αστυνομία, από την πλευρά της, εφαρμόζει το άρθρο του σχετικού νόμου», συμπλήρωσε η κ. Χρουστουλάκη.

Ο νόμος προβλέπει ότι για ζώο συντροφιάς που δε φοράει τσιπ θα επιβάλλεται πρόστιμο αξίας 300 ευρώ, αφού θα δοθεί ένα περιθώριο ενημέρωσης του ιδιοκτήτη», ανέφερε η πρόεδρος Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κ. Αναστασία Μπομπολάκη.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News