default-image

Ξύλο από γονείς, ψυχολογικές διαταραχές για μια ζωή!

Κρήτη
Ξύλο από γονείς, ψυχολογικές διαταραχές για μια ζωή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούμε συχνά να ακούγεται από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και από νεότερους, δυστυχώς… "έλα, μωρέ τι πάθαμε με λίγο ξύλο;"... "Ή έλα μωρέ λίγο ξύλο δεν κάνει και δεν έκανε ποτέ κακό στα παιδιά μας".

Κι όμως οι συνέπειες σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές έρευνες, στην ψυχοσύνθεση του παιδιού αλλά και μελλοντικά κατά τη διάρκεια της ζωής του, οδυνηρές. 

Το ξύλο που έχει δεχθεί ένα παιδί, πλημμυρίζει τον εγκέφαλό του με κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους, προκαλώντας αλλαγές μόνιμες στην εγκεφαλική φυσιολογία του.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ztdwrww9/

Συνέπειες από "ξύλο" γονέων σε παιδιά από 1-14 ετών

Τα σημάδια εντυπώνονται ανεξίτηλα πάνω τους, αφού τα βιωμένα συναισθήματα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη δομή ολόκληρης της ψυχολογίας τους.

? Ένα παιδί που τρώει ξύλο νιώθει άχρηστο, ανεπαρκές, νιώθει θύμα και σε όλη του τη ζωή θα ακολουθείται, πιθανώς, από αυτήν την αίσθηση.

? Παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σωματικά, τείνουν να διαιωνίζουν τον φαύλο κύκλο της βίας, χτυπώντας συχνά τα δικά τους παιδιά.

Συνέπειες μελλοντικά από "ξύλο" γονέων σε παιδιά από 1-14 ετών

? Αγοραφοβία

? Κατάθλιψη

? Κρίσεις πανικού

? Κατάχρηση ουσιών

? Ενδοοικογενειακή βία, μιας και όταν το παιδί ενηλικιωθεί, έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει ένας βίαιος ενήλικας προς το σύντροφο του και τα δικά του παιδιά

Το ξύλο δεν μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει…

Η συμπεριφορά ίσως βελτιωθεί αλλά ουσιαστικά δε θα αλλάξει γιατί λειτουργεί υπό τη  απειλή του ξύλου. Μια κίνηση βίας να του στερεί την αξιοπρέπειά του και το αναφαίρετο δικαίωμά του να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο.

Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News