default-image

Οι μπίζνες της ελληνικής σωτηρίας

Οικονομία
Οι μπίζνες της ελληνικής σωτηρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μόνο χαμένοι δεν είναι, αλλά πολλαπλώς κερδισμένοι οι δανειστές που χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «διάσωση» της Ελλάδας για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Όμως τα επίσημα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά. Μόνο η Αυστρία έχει εισπράξει σε τόκους πάνω από 100 εκατομμύρια, ενώ η Γερμανία, από το 2010 έως το 2014, 360 εκατομμύρια ευρώ. Όσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συνεχίζει να κάνει το δύσκολο σε κάθε ευκαιρία, σύμφωνα τουλάχιστον με την οργάνωση Jubilee Debt Campaign, από το 2010 μέχρι σήμερα έχει εισπράξει από την Ελλάδα σε τόκους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Για τις δε αποπληρωμές, ούτε λόγος.

Το σχετικό γράφημα από πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το Open Europe είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικό. Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα επίσημα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα της κρίσης με τη σκληρή αλήθεια των αριθμών. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για το ΑΕΠ και το ισοζύγιο των εξαγωγών τα έτη 2015-16 (παρά τη μικρή προβλεπόμενη μείωση την επόμενη χρονιά), η περίφημη ανάπτυξη μοιάζει με μακρινό όνειρο. Τραγικά είναι την ίδια στιγμή τα στοιχεία για την ανεργία, όχι μόνο για τα προηγούμενα έτη, αλλά και για τα επόμενα, καθώς οι εκτιμήσεις μπορεί μεν να δείχνουν πτώση των σχετικών ποσοστών στο 25% το 2015 και στο 22% το 2016, όμως αυτή η μείωση μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό.

Για το δε χρέος, η εικόνα που προκύπτει είναι αποκαρδιωτική, αποδεικνύοντας όχι απλά ότι είμαστε πρωταθλητές στην ευρωζώνη πολύ πάνω από το μέσο όρο των χωρών που βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ, αλλά και το ότι χωρίς μια γενναία ρύθμιση το πρόβλημα δεν μπορεί να βρει εύκολη λύση.

Όλα αυτά καταδεικνύουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η περίφημη διάσωση και ανάπτυξη είναι μεν ωραία και εύκολα λόγια, όμως δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στην πραγματικότητα. Ειδικά όσον αφορά στο πρώτο.

Οι τόκοι

Χθες το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιοποίησε τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, βάσει των οποίων το ποσό που εισέπραξε η Βιέννη από τους τόκους των δανείων που χορηγήθηκαν στην Αθήνα ανήλθαν ως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 σε 101,73 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που από μόνο του δείχνει ότι η διάσωση τελικά μόνο για την Ελλάδα δεν είναι, αλλά για την ίδια την Αυστρία.

Οι μπίζνες της ελληνικής σωτηρίας φτάνουν ως το Βερολίνο, καθώς, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της "Rheinische Post" του Ντίσελντορφ, οι τόκοι από τα ελληνικά δάνεια έχουν δώσει μια γερή ανάσα στο γερμανικό δημόσιο. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε 40σέλιδη απαντητική επιστολή από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σε κατάλογο ερωτήσεων που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς αναφορικά με την πολιτική διάσωσης έναντι της Ελλάδας, μεταξύ 2010 και 2014 η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW έχει αποδώσει στο γερμανικό δημόσιο έσοδα από τόκους συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει σε πολύ απλά Ελληνικά ότι μέχρι στιγμής το γερμανικό δημόσιο δεν έχει χάσει ούτε σεντ, αντίθετα έχει κερδίσει.

Όσο για τη Γαλλία, αυτή έχει αποκομίσει περίπου 2 δισ. ευρώ από το 2010, από τους τόκους του ελληνικού χρέους και τα κρατικά ομόλογα.

Το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι να ξεπληρωθεί για τα δάνεια που μας έχει δώσει το 2024 θα έχει βάλει στα ταμεία του περίπου 4 δισ. ευρώ!

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News