Ειδήσεις

Συνάντηση για δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης στη Νεάπολη

Αμετάκλητος και σε προτεραιότητα στόχος της νέας Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης στη Νεάπολη Λασιθίου.

Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, έργο υψίστης σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη του νησιού.

Για την υλοποίηση του έργου, με την παρέμβαση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που υπήρχαν και η 7η ΥΠΕ Κρήτης δρομολογεί την προκήρυξη της μελέτης του Κέντρου.

Αύριο Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 και ώρα 1 το μεσημέρι στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρειας Κρήτης (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών) και την μέχρι πρότινος διοικήτρια του ΓΝ -ΚΥ Νεάπολης "Διαλυνάκειο", Κρυσταλία Μοσχοβιτάκη ξεκινά τις διαδικασίες προκήρυξης της σύμβασης της μελέτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 3316/2005 (ΦΕΚ Α 42/22.2.2005), του έργου «Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Λασιθίου στο ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης "Διαλυνάκειο"».

Η ιδέα της δημιουργίας ενός Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, ως επέκταση του Νοσοκομείου Νεάπολης ξεκινά το 2000, ενώ το 2004 υποβάλλεται στο υπουργείο Υγείας μελέτη ίδρυσης αυτού.

Το 2009 ξεκινά η διαδικασία δωρεάς οικοπέδου 5 στρ. περίπου εντός σχεδίου πόλης ιδιοκτησίας του Σωματείου Φίλων του Παιδιού Κρήτης, προκειμένου να ανεγερθεί εκεί το Κέντρο Αποθεραπείας από το Σωματείο Φίλων του Παιδιού Κρήτης.

Τέλη του 2010 συντάσσεται το συμβόλαιο δωρεάς του οικοπέδου, το οποίο και είχε διαλυτική αίρεση σε περίπτωση κατάργησης του αυτοτελούς ΝΠΔΔ του Νοσοκομείου - το οικόπεδο επιστρέφει στους δωρητές, εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ η μελέτη του Κέντρου και εντάσσεται και η Κατασκευή του Κέντρου στην Επιχειρησιακή Συμφωνία του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΠΑ.  

Η συμβολή του Σωματείου των Φίλων του Παιδιού της Κρήτης δωρίζοντας το οικόπεδο υπήρξε καταλυτική καθορίζοντας και επισπεύδοντας τις διαδικασίες δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για την ωρίμανση του έργου.

Το 2011 ολοκληρώνεται η μεταγραφή του συμβολαίου δωρεάς, συντάσσεται ο φάκελος της μελέτης με δαπάνη του Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ, υπογράφεται 3μερής Προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης, 7η ΥΠΕ Κρήτης και Νοσοκομείο Νεάπολης για την προκήρυξη και παρακολούθηση της μελέτης σύμφωνα με τον Ν. 3316/05, τροποποιείται ο οργανισμός του Νοσοκομείου και εντάσσεται η Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με την Υπ. Απόφαση Υ4α/οικ. 48335 ΦΕΚ 1682/Β/16-5-2012.

Τον Δεκέμβριο 2013 το ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης και η 7η ΥΠΕ Κρήτης πέτυχαν την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία επανήλθε το νοσοκομείο ως αυτοτελές ΝΠΔΔ, που ήταν και η βασική προϋπόθεση για την προώθηση του Κέντρου. Επίσης, κατόπιν ενεργειών των Διοικήσεων, εγκρίθηκε η ένταξη των απαιτούμενων επιπλέον 30 κλινών στον οργανισμό του νοσοκομείου, καθώς και η έγκριση σκοπιμότητας ολοκλήρωσης της μελέτης και υλοποίησης του έργου.

Το Διαλυνάκειο Νοσοκομείο αποκτά νομική αυτοτέλεια ως νοσοκομείο με τα κληροδοτήματά του να διασφαλίζουν την οικονομική αυτοτέλεια του, όχι μόνο ως προς τη λειτουργία του, αλλά και ως προς την υποστήριξη και τη λειτουργία του υπό ίδρυση Κέντρου Αποκατάστασης.

Το Δεκέμβριο του 2014 εγκρίνεται η σκοπιμότητα του έργου.

Στις 14.5.2015 μετά από ενέργειες της νέας Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και της Αν. Διοικήτριας του ΓΝ -ΚΥ Νεάπολης κας Κρυσταλίας Μοσχοβιτάκη, με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας την ανάθεση της σύμβασης εκπόνησης της μελέτης αναλαμβάνει η 7η ΥΠΕ Κρήτης και στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της πραγματοποιείται η αυριανή συνάντηση εργασίας.

Το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ημερήσιας  και κλειστής νοσηλείας 40 κλινών απευθύνεται σε ασθενείς απ' όλη την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και σε επισκέπτες του νησιού μέσω του τουρισμού, ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από ασθένειες νευρικού, μυϊκού, κυκλοφορικού, ερειστικού κ.λπ. συστήματος.

Γι' το σκοπό αυτό το Κέντρο Αποκατάστασης θα περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα μέσα, σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους ιατρικής αποκατάστασης και το κτίριο που θα ανεγερθεί θα είναι υψηλών προδιαγραφών και βιοκλιματικών απαιτήσεων.

Ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Νίκος Ηγουμενίδης έχει ήδη θέσει στο σχεδιασμό της υπηρεσίας, για τη λειτουργία του Κέντρου, τον προγραμματισμό των απαιτούμενων προσλήψεων, ενώ για τις ανάγκες εκπαίδευσης επιστημονικού και λοιπού προσωπικού έχει προγραμματιστεί η συνεργασία με την Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Νοσοκομείου ΚΑΤ, καθώς έχει έρθει σε επαφή με το Δ/ντή της κ. Μπάκα.

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοτέλειας του ΝΠΔΔ του Νοσοκομείου και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία του Κέντρου Αποκατάστασης σε πρώτη προτεραιότητα για την 7η ΥΠΕ τίθεται η βοήθεια προς το Νοσοκομείο για την αξιοποίηση των ακινήτων τα οποία είναι πολλά και αξιόλογα.

Στην κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερα σημαντική είναι η θετική εξέλιξη δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε χθες, με την οποία το νοσοκομείο κέρδισε σε δικαστική διαμάχη πολλών ετών την κυριότητα του σημαντικού κληροδοτήματος που αφορά πολυκατοικία στην Συγγρού.

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης θα σταθεί αρωγός στην αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και των ακινήτων του νοσοκομείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχόλια