Ειδήσεις

Ντράγκι: Χρειάζεται ισχυρή συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα

Την ανάγκη να υπάρξει μία "ισχυρή" και "βιώσιμη" συμφωνία, η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας πως είναι επιθυμία όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει νόημα να τις σχολιάσει.

Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι υποβαθμισμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα, ο κ. Ντράγκι απάντησε «δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ότι μια εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα θα έδινε στην ΕΚΤ λόγο να εξετάσει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματείων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Ντράγκι δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη βοηθήσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη ζήτηση στην Ευρωζώνη, ενώ η πτώση του ευρώ αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ των χωρών της ζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί αργότερα μέσα στο έτος, αν και οι προοπτικές του δείκτη σε βάθος τριετίας παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.

Ειδικότερα, για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές της ΕΚΤ αναμένουν να διαμορφωθεί το 2015 στο 0,3%, από 0% προηγουμένως, το 2016 στο 1,5% και το 2017 στο 1,8%. Για την πορεία της ανάπτυξης, η ΕΚΤ αναμένει να διαμορφωθεί στο 1,5%, στο 1,9% και στο 2% τα τρία έτη αντίστοιχα.

Σχόλια